Dattatréja 22. guruja, a kígyó…

Egy hideg téli reggelen Dattatréja arra figyelt fel, hogy egy kígyó bebújt a ruházata alá. Ez nem volt meglepő, hiszen a kígyók kevésbé bírják a hideget, de az annál inkább az volt, hogy mindezt olyan óvatosan tette meg, hogy Dattatréját meg sem zavarta az állat.

Ekkor Dattatréja elkezdett tűnődni azon, hogy milyen sok mindent tanulhat el egy jógin a kígyótól. A kígyó egyedül jár-kel a világban, legtöbbször még más kígyókkal sem érintkezik. Halkan mozog és nem hívja fel magára a figyelmet. Nem törekszik arra, hogy menedéket építsen magának, hanem megbújik ott ahol tud. Sőt ha már túllépte önön magát, egyszerűen levedli régi bőrét.

Mindezen tulajdonságok igazán kiválóak azoknak a jóginoknak is, akik szerzetesként élnek e világban. Nem ragaszkodnak sem más emberekhez, sem ahhoz, hogy otthont teremtsenek. Megtalálják szükségleteiket abból, amit a természet tár fel irányukban. Nem hivalkodóak, csendesek és képesek alkalmazkodni és változtatni, akár “saját bőrükön” is. Így képesek a megújulásra és a régi módszerek, formák és rendszerek feladására is!

Ilyennek kellene lenni a jóginoknak is!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Dattatréja előző guruja, a nyílkészítő

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük