Dattatréja 22. guruja, a kígyó…

Egy hideg téli reggelen Dattatréja arra figyelt fel, hogy egy kígyó bebújt a ruházata alá. Ez nem volt meglepő, hiszen a kígyók kevésbé bírják a hideget, de az annál inkább az volt, hogy mindezt olyan óvatosan tette meg, hogy Dattatréját meg sem zavarta az állat.

Ekkor Dattatréja elkezdett tűnődni azon, hogy milyen sok mindent tanulhat el egy jógin a kígyótól. A kígyó egyedül jár-kel a világban, legtöbbször még más kígyókkal sem érintkezik. Halkan mozog és nem hívja fel magára a figyelmet. Nem törekszik arra, hogy menedéket építsen magának, hanem megbújik ott ahol tud. Sőt ha már túllépte önön magát, egyszerűen levedli régi bőrét.

Mindezen tulajdonságok igazán kiválóak azoknak a jóginoknak is, akik szerzetesként élnek e világban. Nem ragaszkodnak sem más emberekhez, sem ahhoz, hogy otthont teremtsenek. Megtalálják szükségleteiket abból, amit a természet tár fel irányukban. Nem hivalkodóak, csendesek és képesek alkalmazkodni és változtatni, akár “saját bőrükön” is. Így képesek a megújulásra és a régi módszerek, formák és rendszerek feladására is!

Ilyennek kellene lenni a jóginoknak is!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Dattatréja előző guruja, a nyílkészítő

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .