Dattatréja 16. guruja, a hal…

Az egyik reggeli fürdőzésénél, Dattatréja megfigyelte, ahogyan a horgászok, különféle csalikkal horogra csalják a halakat. 

Ebből a következőket szűrte le:

Habár a halak saját közege a víz, és mindig és mindenkoron a vízben élnek, még akkor is, amikor télen hibernálniuk kell, de mégis a vízből olyan csalival csalják ki, ami a kinti világból származik.

És erre nagyon kell vigyáznia a jóginak. Mert a megújulás és a fejlődés kötelező, de csak azért mert valami új, ismeretlen és egzotikus, még nem biztos, hogy jó. Mindent meg kell vizsgálni és feltárni, hogy össze egyeztethető a mi értékeinkkel és csak utána elfogadni, vagy elutasítani azokat. Sőt a Védák azt mondják, hogy az elveken soha és semmilyen körülmények között nem szabad változtatni, mindezt úgy, hogy a részleteken szinte állandóan változtatni szoktunk.

A másik mini megvilágosodás, amit Dattatréját érte a halakkal kapcsolatosan pedig az volt, hogy a Jóginak muszáj szabályozni az étkezését. Mind az elefántnál és az őznél Dattatréja már feltárta, hogy a Jóginoknak lételeme az önuralom, de itt külön kitér az étkezésre. 

Hiszen sokszor a Jóginok és még a szerzetesek is annak fényében, hogy egy sokkal fegyelmezettebb életet élnek, az étkezésükön keresztül próbálnak némi élvezeti lehetőségeket pótolni. Így a túl evés, vagy a túl ínyenckedés könnyedén lehet az a “csali”, ami kiemeli őket a saját nyugodt környezetükből!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Dattatréja előző guruja, az őz…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük