Dattatréja 16. guruja, a hal…

Az egyik reggeli fürdőzésénél, Dattatréja megfigyelte, ahogyan a horgászok, különféle csalikkal horogra csalják a halakat. 

Ebből a következőket szűrte le:

Habár a halak saját közege a víz, és mindig és mindenkoron a vízben élnek, még akkor is, amikor télen hibernálniuk kell, de mégis a vízből olyan csalival csalják ki, ami a kinti világból származik.

És erre nagyon kell vigyáznia a jóginak. Mert a megújulás és a fejlődés kötelező, de csak azért mert valami új, ismeretlen és egzotikus, még nem biztos, hogy jó. Mindent meg kell vizsgálni és feltárni, hogy össze egyeztethető a mi értékeinkkel és csak utána elfogadni, vagy elutasítani azokat. Sőt a Védák azt mondják, hogy az elveken soha és semmilyen körülmények között nem szabad változtatni, mindezt úgy, hogy a részleteken szinte állandóan változtatni szoktunk.

A másik mini megvilágosodás, amit Dattatréját érte a halakkal kapcsolatosan pedig az volt, hogy a Jóginak muszáj szabályozni az étkezését. Mind az elefántnál és az őznél Dattatréja már feltárta, hogy a Jóginoknak lételeme az önuralom, de itt külön kitér az étkezésre. 

Hiszen sokszor a Jóginok és még a szerzetesek is annak fényében, hogy egy sokkal fegyelmezettebb életet élnek, az étkezésükön keresztül próbálnak némi élvezeti lehetőségeket pótolni. Így a túl evés, vagy a túl ínyenckedés könnyedén lehet az a “csali”, ami kiemeli őket a saját nyugodt környezetükből!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Dattatréja előző guruja, az őz…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük