Dattatréja 16. guruja, a hal…

Az egyik reggeli fürdőzésénél, Dattatréja megfigyelte, ahogyan a horgászok, különféle csalikkal horogra csalják a halakat. 

Ebből a következőket szűrte le:

Habár a halak saját közege a víz, és mindig és mindenkoron a vízben élnek, még akkor is, amikor télen hibernálniuk kell, de mégis a vízből olyan csalival csalják ki, ami a kinti világból származik.

És erre nagyon kell vigyáznia a jóginak. Mert a megújulás és a fejlődés kötelező, de csak azért mert valami új, ismeretlen és egzotikus, még nem biztos, hogy jó. Mindent meg kell vizsgálni és feltárni, hogy össze egyeztethető a mi értékeinkkel és csak utána elfogadni, vagy elutasítani azokat. Sőt a Védák azt mondják, hogy az elveken soha és semmilyen körülmények között nem szabad változtatni, mindezt úgy, hogy a részleteken szinte állandóan változtatni szoktunk.

A másik mini megvilágosodás, amit Dattatréját érte a halakkal kapcsolatosan pedig az volt, hogy a Jóginak muszáj szabályozni az étkezését. Mind az elefántnál és az őznél Dattatréja már feltárta, hogy a Jóginoknak lételeme az önuralom, de itt külön kitér az étkezésre. 

Hiszen sokszor a Jóginok és még a szerzetesek is annak fényében, hogy egy sokkal fegyelmezettebb életet élnek, az étkezésükön keresztül próbálnak némi élvezeti lehetőségeket pótolni. Így a túl evés, vagy a túl ínyenckedés könnyedén lehet az a “csali”, ami kiemeli őket a saját nyugodt környezetükből!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Dattatréja előző guruja, az őz…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .