Az év egyetlen száraz böjtje, amit a harcosok is betartanak…

bhima

bhima, vagy bhimaszéna, aki egyébként krisna egyik unokatestvére volt, a mahabhárata eposz egyik rettegett harcosa…

A tradicionális, ősi, spirituális indiai kultúra világában a holdciklusok 11. napján az emberek nem esznek gabonát.

Természetesen ennek is több miértje van, mint mindennek a védikus kultúrában:

  • Egyrészről a rendszeres böjtölés rendkívül egészséges, és így ez a gabona böjt magába foglalja azt, hogy 2 hetente egyszer az ember könnyebben eszik.
  • Másrészről az ősi Indiában az is szokás volt, hogy ezeken a napokon azt a gabonát, ami nem ettek meg, eladakozták. Így a 2 hetente megtartott gabona böjtök fedezte a rászorulók gabona igényeit.
  • Ezenfelül pedig ennek a böjtnek spirituális okai is vannak. Ugyanis ezek a napok egy csodálatos Istennőhöz kötődnek.

Ezeket a napokat úgy hívják, hogy ekadaszi, azaz 11. nap. Így az évi 52 hetünk alatt, ebből a böjtből 26 darabot tudunk betartani, felajánlani. 

Elhívatottságtól függően persze lehet, komolyabban is csinálni ezeket a napokat, a nem evéstől kezdve, a nem evés-ivás plusz nem alvásig, de nem kell túlzásba esni, a gabonától való tartózkodás is tökéletes.

És ha ez sem megy, vagy megfeledkeztünk néhányról az év folyamán létezik egy áldás, ha a 26 ekadasziból betartunk 1-et, de azt teljes böjtként, az ugyanazzal a hatással bír, mintha mind a 26-ot betartottuk volna az év folyamán. De akkor ezen a napon száraz böjtöt kell tartani, tehát inni sem szabad.

Viszont ahhoz, hogy teljes képet kapjunk erről az egészről tudnunk kell, hogy az Ájurvéda általában nagyon óv a nem ivós böjtöktől, mert az nem tesz jót a szervezetünknek, de évente egyszer az Ájurvéda is ajánlja ezt a fajta koplalást. Szóval így összeköthetjük a kellemeset a hasznossal és évente egyszer betarthatunk egy ilyen böjtöt.

Egyébként ezt az ekadaszit, Bhima nirdzsala ekadaszinak hívják, vagyis Bhima vízmentes ekadaszijának.

Ez a nap idén, 2023-ban, a Május 31-re esik. A teljes böjt betartásának egyébként van egy olyan hatása is, hogy megszabadulunk minden bűnünktől az elmúlt egy évre. Egyébként azért ilyen áldásos ez a nap, mert minden idők egyik legnagyobb harcosa Bhima, ezt kapta mint különleges áldást az égiektől.

Ő ugyanis harcosként nem igazán volt képes böjtöket betartani, mert igen csak jó étvágyú ember volt, és így azt az áldást kapta, hogy ha évente ezen az egy napon betartja a teljes böjtöt az nemcsak, hogy megszabadítja az összes bűnétől, de olyan hatással is bír, mintha az év összes böjtjét és lemondását is betartotta volna.

Különben általában ez nap szokott kb. mindig a legmelegebb lenni az egész évben, szóval a teljes tradicionális hozzáállást ajánlom. Napkelte előtt igyunk meg egy komolyabb mennyiségű folyadékot és tegyünk fogadalmat, hogy a következő napkeltéig nem iszunk semmit. És így nem csak egészségesen tudjuk végig csinálni a böjtöt, de még korán is kellünk, ami plusz jó pont egy spirituális napra!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Az év egyetlen száraz böjtje, amit a harcosok is betartanak…

  1. Visszajelzés: Június hónap főbb eseményei… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Június hónap eseménynaptára, 2018-ban… | Jóga Magazin

  3. Visszajelzés: Heti asztrológiai előrejelzés: 2022. Június 3-10… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük