Azt már többször is áttárgyaltuk, hogy hanem is Ájurvédikusan, de az őseink azért a természet törvényeit követve eléggé jól beállítottak életviteli és étkezési rendszereiket.
És ezek a jól bevált rendszerek az egész világban jól működtek mindaddig, ameddig az emberek követték a természet rendjét. Kb. így alakult ki az a desszert kultúra is, hogy az édességet az étkezések végén fogyasztjuk el.
Ájurvédikusan ezt úgy magyarázzuk, hogy:
- egy részről az édesség nyugtatja a gyomornyálkahártyát, hiszen a legtöbb édesség alapanyag nyákosít, így ha valami túl csípőset, vagy savast ettünk volna, akkor a gyomrunkat, egy kicsit ki is engeszteljük a sütikével.
- másodsorban az édes íz erjeszt is, lásd a joghurtot is úgy oltjuk, hogy a tejbe nemcsak joghurt kultúrát rakunk, hanem egy kevés cukrot is, és az erjedés folyamata segíti az emésztést.
- harmadjára pedig azért is fontos az édesség, mert a cukor szinte azonnal felhasználható energiát biztosít a szervezetünknek, ami nagyon kemény munkának van kitéve az emésztés folyamán.
TÁÁÁ DÁÁÁÁ! Na ezért fontos a desszert.
De, hogy a cikk címének is eleget tegyek, azért van olyan hely Indiában ahol az édességet előre fogyasztják. Gudzsarat államban pl. srikant-tal szokták kezdeni az étkezéseket, ami egy sűrű joghurtos édesség. Pontosabban előtte is esznek édességet, mert ők azért utána is esznek egy kis édes ezt-azt.
Egyébként ez az eljárás is jól működik, de a joghurt miatt. Az Ájurvéda kultúrájában megfigyelték, hogy a joghurt beindítja a gyomornedvek termelődést és segíti az erjedést is. Szóval jó a süti előre is, de akkor az legyen joghurtos.
Om Tat Sat
Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője
Ui: Itthon is könnyű jó sirkantot csinálni. Majd írok receptet is, ha van reá igény!!!
Köszönöm! Hálás lennék a receptekért is!! ?
Igen, kèrünk receptet 🙂