Az élet rövid, a desszertet kéne először meg enni…

srikantAzt már többször is áttárgyaltuk, hogy hanem is Ájurvédikusan, de az őseink azért a természet törvényeit követve eléggé jól beállítottak életviteli és étkezési rendszereiket.

És ezek a jól bevált rendszerek az egész világban jól működtek mindaddig, ameddig az emberek követték a természet rendjét. Kb. így alakult ki az a desszert kultúra is, hogy az édességet az étkezések végén fogyasztjuk el.

Ájurvédikusan ezt úgy magyarázzuk, hogy:

  • egy részről az édesség nyugtatja a gyomornyálkahártyát, hiszen a legtöbb édesség alapanyag nyákosít, így ha valami túl csípőset, vagy savast ettünk volna, akkor a gyomrunkat, egy kicsit ki is engeszteljük a sütikével.
  • másodsorban az édes íz erjeszt is, lásd a joghurtot is úgy oltjuk, hogy a tejbe nemcsak joghurt kultúrát rakunk, hanem egy kevés cukrot is, és az erjedés folyamata segíti az emésztést.
  • harmadjára pedig azért is fontos az édesség, mert a cukor szinte azonnal felhasználható energiát biztosít a szervezetünknek, ami nagyon kemény munkának van kitéve az emésztés folyamán.

TÁÁÁ DÁÁÁÁ! Na ezért fontos a desszert.

De, hogy a cikk címének is eleget tegyek, azért van olyan hely Indiában ahol az édességet előre fogyasztják. Gudzsarat államban pl. srikant-tal szokták kezdeni az étkezéseket, ami egy sűrű joghurtos édesség. Pontosabban előtte is esznek édességet, mert ők azért utána is esznek egy kis édes ezt-azt.

Egyébként ez az eljárás is jól működik, de a joghurt miatt. Az Ájurvéda kultúrájában megfigyelték, hogy a joghurt beindítja a gyomornedvek termelődést és segíti az erjedést is. Szóval jó a süti előre is, de akkor az legyen joghurtos. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Itthon is könnyű jó sirkantot csinálni. Majd írok receptet is, ha van reá igény!!!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Az élet rövid, a desszertet kéne először meg enni…

  1. Pálmaffy Barbara szerint:

    Köszönöm! Hálás lennék a receptekért is!! ?

  2. Dora Zsigri szerint:

    Igen, kèrünk receptet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük