Az élet rövid, a desszertet kéne először meg enni…

srikantAzt már többször is áttárgyaltuk, hogy hanem is Ájurvédikusan, de az őseink azért a természet törvényeit követve eléggé jól beállítottak életviteli és étkezési rendszereiket.

És ezek a jól bevált rendszerek az egész világban jól működtek mindaddig, ameddig az emberek követték a természet rendjét. Kb. így alakult ki az a desszert kultúra is, hogy az édességet az étkezések végén fogyasztjuk el.

Ájurvédikusan ezt úgy magyarázzuk, hogy:

  • egy részről az édesség nyugtatja a gyomornyálkahártyát, hiszen a legtöbb édesség alapanyag nyákosít, így ha valami túl csípőset, vagy savast ettünk volna, akkor a gyomrunkat, egy kicsit ki is engeszteljük a sütikével.
  • másodsorban az édes íz erjeszt is, lásd a joghurtot is úgy oltjuk, hogy a tejbe nemcsak joghurt kultúrát rakunk, hanem egy kevés cukrot is, és az erjedés folyamata segíti az emésztést.
  • harmadjára pedig azért is fontos az édesség, mert a cukor szinte azonnal felhasználható energiát biztosít a szervezetünknek, ami nagyon kemény munkának van kitéve az emésztés folyamán.

TÁÁÁ DÁÁÁÁ! Na ezért fontos a desszert.

De, hogy a cikk címének is eleget tegyek, azért van olyan hely Indiában ahol az édességet előre fogyasztják. Gudzsarat államban pl. srikant-tal szokták kezdeni az étkezéseket, ami egy sűrű joghurtos édesség. Pontosabban előtte is esznek édességet, mert ők azért utána is esznek egy kis édes ezt-azt.

Egyébként ez az eljárás is jól működik, de a joghurt miatt. Az Ájurvéda kultúrájában megfigyelték, hogy a joghurt beindítja a gyomornedvek termelődést és segíti az erjedést is. Szóval jó a süti előre is, de akkor az legyen joghurtos. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Itthon is könnyű jó sirkantot csinálni. Majd írok receptet is, ha van reá igény!!!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Az élet rövid, a desszertet kéne először meg enni…

  1. Pálmaffy Barbara szerint:

    Köszönöm! Hálás lennék a receptekért is!! ?

  2. Dora Zsigri szerint:

    Igen, kèrünk receptet 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük