A Kutir heti Ájurvéda receptje: Ájurvédikus tanácsok télre…

télAz Ájurvédában a November 15 és Január 15 közötti szakaszt hívják a kora télnek, és természetesen az Ájurvéda egyedisége végett ebben az évszakban is más és más teendőink vannak, annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

Az Ájurvéda fő célja az, hogy testben, szellemben és lélekben is egy dinamikus egységet alakítsunk ki, éljünk meg, és ez az Ájurvédikus tökéletes egészség definíciója. Mert az Ájurvéda szerint akkor vagyunk egészségesek, amikor fizikailag, érzelmileg, intellektuálisan és spirituálisan is jól vagyunk.

Ehhez a külvilággal is, tehát az évszakok váltásával is összhangban kellene éljük az életünket.

Január 15-től, Július 15-ig a Nap a Föld északi pályáján van. Az által, hogy a Nap közelebb van a mi északi féltekénkhez, a földből is több nedvességet és tápanyagot szív ki, pont úgy a mi szervezetünkből is többet „vesz” ki a Nap. Ilyenkor általában könnyebb fogyni is, meg annyira a melegben étvágyunk sincs, stb., stb.

Tehát a nyári melegben és a szeles ősz idején a szervezetünk gyengül, és ilyenkor jó a méregtelenítő kúrákat is előkapkodni, mert a kúra ideje alatt, azért ezek a tisztító terápiák is gyengítik a testünk ellenálló képességét, így ugyanazt tesszük meg a testünkkel, mint amit a természet is kihozz belőlünk.

De aztán jön a hideg, és klasszikusan az ájurvédában a kora tél szakasza az, amikor a szervezetünket fel tudjuk egy picit erősíteni. Ilyenkor természetes, hogy szervezetünk fel szed néhány kilót (lásd karácsony, he, he.), mert elkezd védekezni az eljövendő hideg időszakra.

Természetesen óvnunk kell magunkat a hidegtől, de ez nem egy kártékony esemény, ez a természet rendje, hogy jönnek a téli hidegek és fel kell készítenünk magunkat az ellenállásra.

De ami kifejezetten kártékony a kora tél szakaszában az, hogy elkezd a Föld északi fele távolodni a Naptól, így csökken a Nap melege, hője, ami már így nem tudja elpárologtatni a sok nedvességet a Földből, az ég felhőssé válik, és ha bizony egy szennyezett nagyvárosban élünk a szmog is felerősödik, ahogyan megül a felhők alatt.

Ilyenkor a napi legalább 1 alma fogyasztása kötelező. Az almának van egy olyan érdekes hatása, hogy a tüdőkön át a vérünkbe kerülő szennyeződéseket lesüllyeszti a tápcsatornánkba, amitől másnap természetesen megszabadulunk az ürítéskor.

Kismamáknak ez kötelező akár télen vagy akár nyáron éri őket a várandóság csodája.

Természetesen, amíg a kora télen kitartanak az elrakott őszi gyümölcsök és zöldségek fogyasszuk őket gazdagon. Ha van arra lehetőségünk, hogy mi magunk rakjunk el dolgokat, akkor az Ájurvéda szerint a homokban elrakott növények őrzik meg legjobban a tápanyag és nem utolsó sorban az íz tartalmukat.

Ilyenkor a mi éghajlatunkon, amikor már nem teremnek friss dolgok az Ájurvéda 2 dolgot ajánl:

  • Csíráztassunk, amit csak tudunk, mert a friss hajtások friss vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak.
  • Másodjára meg ilyenkor szokott a savanyúság nagyobb szerepet kapni az Ájurvédikus táplálkozásban, mert, ahogy a savanyú íz erjeszt, sokkal több hőt szabadít fel, mint a csípős íz bevitele, ami inkább közvetlen az étkezéskor és utána emeli a testhőháztartásunkat.

Természetesen az Ájurvéda óv attól, hogy ne csökkentsük a napi folyadék bevitelt, hiába érzünk kevésbé szomjúságot a hideg időben. A napi 2.3 liter folyadék a minimum szükséglete egy felnőtt szervezetnek.

Próbáljunk minél többször meleg étkezéseket beiktatni, hogy azzal is emeljük a testhőháztartásunkat.

A testmozgás is emeli a test hőt. Télen ajánlottabb naponta többször is rövidebb időket mozogni, hogy a mozgás által generálódott hő folyamatosan fenn tartsa a hőháztartásunkat.

A heti kétszeri egész testes önolajozás is rendkívül hasznos. Ilyenkor használhatunk olyan olajakat, amelyek eleve melegítő hatásúak, mint pl. a mustármag olaj. Ha már cuppogósra lekentük magunkat mindenhol, érdemes 20-30 percet magunkon hagyni az olajt letörlés vagy lefürdés előtt, habár a „ne fürggyé le” technika is alkalmazható, ha van olyan pizsamánk, amit nem sajnálunk, és van időnk reggel a munka vagy iskola előtt a lecsutakolásra.

Ha kifejezetten ínyencek vagyunk az Ájurvéda követésében, akkor a 20 perces kivárást akár pácolódásra is használhatjuk, mert ha frissen leolajozottan beállunk/ülünk valamilyen hőforrás elé, akár a radiátor vagy a kályha elé, akkor a testünk hihetetlen mennyiségű hőt tud elraktározni magában.

Még egy fontos Ájurvédikus tanács, a szervezetünk akkor a legvédettebb a hidegtől, ha a lábainkat, derék/vesetájunk és torkunk/nyakunk területe melegen van tartva.

Folyt Köv.

Om Tat Sat
Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Hogy fenn tartsam az Ájurvéda felé az érdeklődéseteket, a legközelebbi írásban majd megemlítem, hogy hogyan tudjuk magunkról a legjobban lemosni a fölös olajt. Addig is jó olajozást.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A Kutir heti Ájurvéda receptje: Ájurvédikus tanácsok télre…

  1. szultán szerint:

    Ha olajosan nincs lehetőség száraz hőforrás elé ülni pl. radiátor, ülő fürdőt lehet venni? (Az olaj nagy része úgy sem olvad le csak meleg víz hatására.)

  2. Goredas Goredas szerint:

    Az is jó megoldás, ha olajosan várunk kb. 20 percet, hogy legyen némi ídő felszívódásra, és utána mehet a meleg fürdő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük