A víz főzés! Az e heti Ájurvéda recept…

Az Ájurvéda a vizet a következő tulajdonságok fényében vizsgálja meg: hideg, nehéz, tapadó és kitöltő. Ezek mind testes, nehéz tulajdonságok, lásd sokan szokták azt érezni, hogy nehéz lesz a gyomruk ivás után, vagy azt, hogy kotyog a víz a gyomrukban, ha túl gyorsan isznak, vagy túl sokat.

Ugyanakkor minden elemnek megvan az a pár trükkja, ami segítheti az elemet az ideális átalakulásban és a könnyebb feldolgozásban. A víz esetében ez az elem a tűz. Ami a nehéz vizet akár párává, vagy gőzzé tudja alakítani, extrém esetben pedig a jeget vissza vízzé.

Így a víz forralása könnyebbé és könnyebben feldolgozhatóvá teszi a vizet. Íme néhány tanács a víz főzéshez:

  • Ha lehet használjunk egy külön edényt a víz főzéshez, vagy egy újabb edényt, aminek a belseje nincs nagyon összekarcolva, hiszen a mélyedésekben mindenféle parányi kis részecskék is összegyűlhetnek.
  • A vizet legalább 10 percig forraljuk. Vatáknál (levegős alkatúaknál) az ajánlott forralás ideje annyi, amennyi idő alatt a víz mennyiség fele elforr.
  • A vizet nem muszáj melegen meginni. Megvárhatjuk míg szoba hőmérsékletűre hűl és utána fogyasszuk.
  • Ideális lenne a vizet vörösréz edényben tárolni, és lefedni.
  • A víz energiája sokkal nyugodtabb, ha előtte egy edényben tároljuk. Tehát, ha friss csap vizet forralunk fel, akkor utána néhány óráig pihentessük egy edényben, és csak utána fogyasszuk.
  • Viszont sötét edényben ne tároljunk vizet. A réz edény mellett az átlátszó edény is ajánlott. Főként, ha az edényt egy yantrán tartjuk.

Ehhez a bejegyzéshez az is hozzátartozik, hogy egy pár hónapja valaki meg kérdezte tőlem, hogy tényleg csak forralt vizet lenne-e szabad inni az Ájurvéda szerint. Én meg úgy tudtam, hogy nem. De utána olvastam és, kiderült, hogy Vatáknak és Kapháknak igenis ajánlott az, hogy csak főzött vizet vigyenek be!

Szóval forraljunk, főzzünk még a vizet is, mert ez egy nagyon jó kis trükk, főleg a téli időszakban! Váljék egészségetekre!

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük