Az Ájurvéda a vizet a következő tulajdonságok fényében vizsgálja meg: hideg, nehéz, tapadó és kitöltő. Ezek mind testes, nehéz tulajdonságok, lásd sokan szokták azt érezni, hogy nehéz lesz a gyomruk ivás után, vagy azt, hogy kotyog a víz a gyomrukban, ha túl gyorsan isznak, vagy túl sokat.
Ugyanakkor minden elemnek megvan az a pár trükkja, ami segítheti az elemet az ideális átalakulásban és a könnyebb feldolgozásban. A víz esetében ez az elem a tűz. Ami a nehéz vizet akár párává, vagy gőzzé tudja alakítani, extrém esetben pedig a jeget vissza vízzé.
Így a víz forralása könnyebbé és könnyebben feldolgozhatóvá teszi a vizet. Íme néhány tanács a víz főzéshez:
- Ha lehet használjunk egy külön edényt a víz főzéshez, vagy egy újabb edényt, aminek a belseje nincs nagyon összekarcolva, hiszen a mélyedésekben mindenféle parányi kis részecskék is összegyűlhetnek.
- A vizet legalább 10 percig forraljuk. Vatáknál (levegős alkatúaknál) az ajánlott forralás ideje annyi, amennyi idő alatt a víz mennyiség fele elforr.
- A vizet nem muszáj melegen meginni. Megvárhatjuk míg szoba hőmérsékletűre hűl és utána fogyasszuk.
- Ideális lenne a vizet vörösréz edényben tárolni, és lefedni.
- A víz energiája sokkal nyugodtabb, ha előtte egy edényben tároljuk. Tehát, ha friss csap vizet forralunk fel, akkor utána néhány óráig pihentessük egy edényben, és csak utána fogyasszuk.
- Viszont sötét edényben ne tároljunk vizet. A réz edény mellett az átlátszó edény is ajánlott. Főként, ha az edényt egy yantrán tartjuk.
Ehhez a bejegyzéshez az is hozzátartozik, hogy egy pár hónapja valaki meg kérdezte tőlem, hogy tényleg csak forralt vizet lenne-e szabad inni az Ájurvéda szerint. Én meg úgy tudtam, hogy nem. De utána olvastam és, kiderült, hogy Vatáknak és Kapháknak igenis ajánlott az, hogy csak főzött vizet vigyenek be!
Szóval forraljunk, főzzünk még a vizet is, mert ez egy nagyon jó kis trükk, főleg a téli időszakban! Váljék egészségetekre!
Om Tat Sat
Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője