A most szombati főzőtanfolyam menete…

foodingsKedves Mazsola Mackók,

Arra gondoltam, hogy most fókuszáljunk a fűszerezésre, a főzőtanfin!

Mert, jó fűszerezéssel nagyon könnyű áldásos hatást kiváltani az általános egészségügyi állapotunkra. Mert az Ájurvéda 5 alkalommal fűszerezi az főzendő ételeket, amivel más hatás érhetünk el, az egészségünkre nézve, de az étel ízére is és az állagára is.

És míg egzotikus alapanyagokat ritkán vesz az ember, addig egzotikus fűszerekkel nagyon könnyű jót és egészségeset főzni, itthon is megszerezhető alapanyagokkal. 

Szóval a főszereplők:

Fekete hagyma mag: Lehet vele elő állítani jó kis száraz főzelékeket, de egészséges snack-eket is.

Mustármag: Kiváló de még is lágy ízvilág, ha utólag hígítjuk baromira sok tejföllel, akkor is finom és nem válik ízetlenné, de lehet vele savanyú mártásokat is készíteni.

Garam Maszala: Amikor egy szaftosabb cuccot utóízesítenél, hogy könnyebb legyen megemészteni.

Görögszéna: Egy kis keserű hatás édes íz harmonizációhoz, és a kapha jellegű ételek feldolgozásához.

Chaat Maszala: Mitől lesz a joghurtos saláta isteni, és egészséges.

Panch Porun: Az 5 fűszer keverék, amitől még az otthon talált nyesedékből is isteni eledelt tudsz varázsolni.

Kardamom: Amitől ripsz-ropsz megemésztjük a tejet, és mindenféle más sütit is.

És persze lesznek édesek és sósak, meg otthagyós kaják, amit csak felteszel a tűzre és leveszed amikor már kész van, valamint nasik, egy pár saláta variáció, és mindenféle jóság!

De lesz egy darab eggyel távolabb keleti kaja, mint India, mert amit a kínai szerzetesek esznek, az sem rossz, és kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen az, amikor maga az étel alapanyaga a fűszer, magában, vagy amikor az étel keveredik saját maga erjesztett formájával  és attól lesz finom. Elég fincsin hangzik, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Részletekért katt ide…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .