Kalandozás az ázsiai kultúra sokszínű világában: Harakiri és némi tradicionális Hatha Jóga és Ájurvéda anatómia…

tantoMa asztrológiailag egy elég kemény nap van, ezért is gondoltam, hogy írnék a harakiriről.

Mint köztudott Japánban eleinte úgy gondolták, hogy a kínai minták átvétele lesz majd a megoldás a kultúra fellendítésére, és a művelődés fejlesztésére. Aztán, ahogyan Koreából beérkezett a Buddhizmus, nekik is egy picit jobban kinyílt a világ.

Persze nem kell nagy történelmi tudónak lenni, hogy visszavezessük a Buddhizmust Indiára, de azt kevesen tudják, hogy a Buddhizmus milyen sok elemét átvette vagy inkább megtartotta a Védikus gondolkodásnak, mint pl. a tradicionális jóga/ájurvéda anatómiai képet is.

Az kb. lekövethető, hogy a nyugati orvoslásban az idegekről a 19. században kezdtek el komolyabban értekezni, de a Védákban már kb. 5000 éve is írtak erről az emberi szövetről.

Sőt a Hatha Jóga klasszikusai a gerinc mentén 3 fő idegpályáról bővebben is írnak, az Idáról, a Pingaláról és a Susumnáról.

A Susumna idegpályán belül szintén 3 főideg fut, a Brahmá, a Kurma és a Csitra Nádi. A Védák úgy tartják, hogy a Csitra Nádi tartja bent a testünkben a lelkünket. Ezek a leírások a Buddhizmus kultúrájában is megfigyelhetők.

Ennek mentén alakult ki a Japán kultúrában a Harakiri metódusa, ami azt jelenti “lélekmetszés”.

Először is a köldök magasságában, de bal oldalt a hasfalba szúr harakirit elkövető, és a köldököt keresztül vágva áthalad a jobb oldalra. Utána a pengét kihúzza a hasból és úgy fordítja el a praktizör azt, hogy az éle felfelé nézzen. Ezek után a pengét újra beledöfi a hasfalba a szeméremcsont felett, majd felhúzza a köldökig. Így mindkét irányból átvágja a Csitra Nádit, hogy ki tudja szabadítani a lelket a testből.

Ezek után csak el kell távolítani a pengét a hasból, még egyszer elfordítani, hogy az éle lefelé álljon és belevezetni a torokba, hogy legyen nyitás a lélek számára, ahonnan eltud távozni a testből. Az ilyen tradicionális Harakirit utoljára 2004-ben követtek el Japánban.

Remélem a vizuális típusok is eltudnak aludni ma éjjel.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Egyébként a klasszikus hasat felmetsző harakirit először, Minamoto no Tametomo követte el 1170-ben. Ő az egyik elődje és mestere annak a harcművészeti és gyógyászati iskolának, aminek a rendszerét mi is tanuljuk a Bhakti Kutirban! (Itt bővebben is lehet olvasni a Japán harc művészet és gyógyítás történelméről!)

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Kalandozás az ázsiai kultúra sokszínű világában: Harakiri és némi tradicionális Hatha Jóga és Ájurvéda anatómia…

  1. Visszajelzés: Sokat látni a Védikus történetekben, de még a Buddhistákban is, hogy a haldoklók Északra mennek, miért? | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Megint kemény napunk van, így újra közétennék némi véres japán kultúrát… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .