Kalandozás az ázsiai kultúra sokszínű világában: Harakiri és némi tradicionális Hatha Jóga és Ájurvéda anatómia…

tantoMa asztrológiailag egy elég kemény nap van, ezért is gondoltam, hogy írnék a harakiriről.

Mint köztudott Japánban eleinte úgy gondolták, hogy a kínai minták átvétele lesz majd a megoldás a kultúra fellendítésére, és a művelődés fejlesztésére. Aztán, ahogyan Koreából beérkezett a Buddhizmus, nekik is egy picit jobban kinyílt a világ.

Persze nem kell nagy történelmi tudónak lenni, hogy visszavezessük a Buddhizmust Indiára, de azt kevesen tudják, hogy a Buddhizmus milyen sok elemét átvette vagy inkább megtartotta a Védikus gondolkodásnak, mint pl. a tradicionális jóga/ájurvéda anatómiai képet is.

Az kb. lekövethető, hogy a nyugati orvoslásban az idegekről a 19. században kezdtek el komolyabban értekezni, de a Védákban már kb. 5000 éve is írtak erről az emberi szövetről.

Sőt a Hatha Jóga klasszikusai a gerinc mentén 3 fő idegpályáról bővebben is írnak, az Idáról, a Pingaláról és a Susumnáról.

A Susumna idegpályán belül szintén 3 főideg fut, a Brahmá, a Kurma és a Csitra Nádi. A Védák úgy tartják, hogy a Csitra Nádi tartja bent a testünkben a lelkünket. Ezek a leírások a Buddhizmus kultúrájában is megfigyelhetők.

Ennek mentén alakult ki a Japán kultúrában a Harakiri metódusa, ami azt jelenti “lélekmetszés”.

Először is a köldök magasságában, de bal oldalt a hasfalba szúr harakirit elkövető, és a köldököt keresztül vágva áthalad a jobb oldalra. Utána a pengét kihúzza a hasból és úgy fordítja el a praktizör azt, hogy az éle felfelé nézzen. Ezek után a pengét újra beledöfi a hasfalba a szeméremcsont felett, majd felhúzza a köldökig. Így mindkét irányból átvágja a Csitra Nádit, hogy ki tudja szabadítani a lelket a testből.

Ezek után csak el kell távolítani a pengét a hasból, még egyszer elfordítani, hogy az éle lefelé álljon és belevezetni a torokba, hogy legyen nyitás a lélek számára, ahonnan eltud távozni a testből. Az ilyen tradicionális Harakirit utoljára 2004-ben követtek el Japánban.

Remélem a vizuális típusok is eltudnak aludni ma éjjel.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Egyébként a klasszikus hasat felmetsző harakirit először, Minamoto no Tametomo követte el 1170-ben. Ő az egyik elődje és mestere annak a harcművészeti és gyógyászati iskolának, aminek a rendszerét mi is tanuljuk a Bhakti Kutirban! (Itt bővebben is lehet olvasni a Japán harc művészet és gyógyítás történelméről!)

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Kalandozás az ázsiai kultúra sokszínű világában: Harakiri és némi tradicionális Hatha Jóga és Ájurvéda anatómia…

  1. Visszajelzés: Sokat látni a Védikus történetekben, de még a Buddhistákban is, hogy a haldoklók Északra mennek, miért? | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Megint kemény napunk van, így újra közétennék némi véres japán kultúrát… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük