Mi is az, hogy Pancsakarma? A legősibb és a legátfogóbb méregtelenítési rendszer…

mi is a pkAz Ájurvédikus gyógyászat és a Jóga kultúrájában a Pancsakarma a mindenható méregtelenítés, mind a megelőzés szempontjából, mind pedig a betegségek hatékony kezelésével kapcsolatban is.

Így ez egy hosszabb kúra, 40 napos és nagyon alapos. A teljes kúrának van felvezető szakasza, és a rítusok után létezik levezetés és visszaerősítő program is, szóval a Pancsakarma nem a dúr-bele-bumról szól, hanem egy átgondolt rendszerről, ami sok ezer év tapasztalatával bír.

Hetente egyszer szoktunk találkozni, átvesszük a hét teendőit, és megkapjuk hozzá a szükséges gyógynövényeket!

Természetesen az Ájurvéda fő sajátossága ebben a kúrában is érvényesül, mármint az, hogy sok-sok évezred tapasztalata, kifejezetten a mi egyedi alkatunkra, egyedi problémáinkra lesz szabva, így a gyógynövények kiporciózásakor is mindenki egyedi alkatának megfelelően fog mindent megkapni.

Íme a teljes kúra napi lebontásban:

 • 1 hetes rákészülés: benne olajozás, lédús ételek fogyasztása, 2 alkalommal komolyabb hő hatásnak kell kitenni magunkat, mind-mind azért, hogy a méreganyagok fellazuljanak és könnyebb legyen a méregtelenítés.
 • 8. nap: az első méregtelenítő rítus.
 • Még egy hét rákészülés, ami az első rítus pihentetőjeként is szolgál. Itt a fehérjedúsabb ételek és a melegítő eljárások kerülnek előtérbe.
 • 16. nap: a második rítus.
 • 3 nap rápihenés és felkészülés a következő beavatkozásra.
 • 20-26. nap: a 3. és 4. rítus kombinációja, ami 1 hetes. A fent leírt 10 napban főként a könnyebb ételek kerülnek előtérbe és sok pihenés.
 • 3 nap pihenés, felkészülés az utolsó rítusra. Innen már a visszaerősítés folyamata indul el.
 • 29-33. nap: az utolsó, tehát az 5. rítus.
 • 34-40. nap:a levezető szakasza a Pancsakarmának.

Szóval ez a teljes Pancsakarma menete. Tavasszal akkor szoktunk bele vágni, amint picit tartósabban meleg van így általában Május elején szoktunk belekezdeni. Az ősz folyamán meg Szeptember elején szoktunk belevágni. De ha bármilyen kérdésetek van erről a folyamatról, akkor írjatok nyugodtan, amint tudok válaszolok.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Hogy ne legyen túl hosszú a bejegyzés arra gondoltam, hogy a saját tapasztalataimat a Pancsakarmával kapcsolatosan, ide utóiratnak fűzném be, így akit érdekel, tud még tovább olvasgatni a Pancsakarmáról, az Ájurvédikus gyógyászat tisztításainak császáráról.

1994 és 1998 között 6 alkalommal estem át maláriás lázrohamon, 2 alkalommal sárgultam be teljesen fertőző májgyulladástól. De az indiai pályafutásom során átéltem 2 hastífuszos fertőzésem is és pluszban 2 alkalommal mart meg skorpió és egyszer egy halálos mérgű kígyó.

Így 1996 végén muszáj volt megcsinálnom egy Taoista Jóga kúrát, és azóta ilyen beteg-beteg nem voltam. Azóta nem voltam megfázva, nem gyulladt be semmim, nem csaptam el a hasam, stb., stb. De 1997 és 1998-ban is volt maláriám, sőt 1998-ban sárgultam be másodjára. Mondjuk én ezeket az állapotokat nem tartom betegségnek, mert ha egyszer már benned van a malária, az bármikor előjöhet.

Viszont 1998-ban végig csináltam magamon egy kb. pont ilyen otthoni Pancskarmát, mint amit itt felvázoltam nektek, és azóta az ilyen egy hetes váltólázas maláriás rohamaim is elmúltak.

Azóta ugyan voltak maláriás jelegű váltólázas rohamaim, többször is, de a malária súlyosabb tünetei egyáltalán nem jöttek elő, mi több maga a láz is csak 1 napig tartott minden alkalommal. De amint már mondottam én ezt nem tartom betegségnek, sőt 2004 nyarán volt vakbélgyulladásom is, de azt sem tartom betegségnek, főként, hogy szimplán Ájurvédikus önkezeléssel jártam a végére a dolognak és nem kellett megműtetnem magamat.

Szóval, én annyit mondhatok a Pancsakarmáról, hogy 1998 óta nem volt semmi bajom, és még a halálos trópusi betegségeimnek is búcsút kellett intenem, pedig milyen jó is volt 15-20 kilókat fogyni 1 hét alatt. Persze volt olyan is Indiában, amikor 67 kilóra sikerült leszálkásítanom, ami eléggé szürreális volt, főként úgy, hogy erős, nagycsontú csóka vagyok, de hát az Ájurvéda és a Pancsakarma visszaállította a rendet és a fegyelmet a szervezetemben, még ezeknek a súlyos betegségek árnyékában is. 

Ja, és 2001-ben és 2013-ban teljes orvosi kivizsgálásokon is átestem, ahol kiderült, hogy a májfunkcióim az utolsó enzimig, tökéletesek, ami azért hepatitiszes besárgulások és maláriás állapotok után, azért nem szokott olyannyira egyértelmű lenni.

Egy mondatban azt mondanám, nekem bejött a rendszer. Amennyiben sikerült felborzolnom az érdeklődésetek, sok szeretettel várunk benneteket majd a Kutiros közös Pancsakarmán!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

8 Responses to Mi is az, hogy Pancsakarma? A legősibb és a legátfogóbb méregtelenítési rendszer…

 1. Szalai Gyula szerint:

  Kedves Ádám!

  2015 Július 6.-án a Pancsakarmáról írod, hogy augusztus folyamán e tárgyban lesz találkozó.
  Nagyon szeretném végigcsinálni. Kérdésem az, lehet-e csatlakozni a pogramhoz, és mik a részvételi feltételek?

  Köszönettel: Szalai Gyula

 2. Visszajelzés: Taoista Jóga, egy kis áttekintés… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Szeptember hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: A 7 Ájurvédikus Receptje: Tavaszi Tisztító Kúrák, avagy enni vagy nem enni? | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Aktuális asztrológiai előrejelzés: Nap a Kos jegyében: Április 13 – Május 14… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve… | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Mehet-e a Pancsakarma munka mellett, mennyire megterhelő, mennyire nehéz a hozzá párosuló diéta… | Bhakti Kutir

 8. Visszajelzés: Május hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük