A Kutir heti Ájurvéda Receptje: Még mindig szem szer…

ghee

ghee, vagy ghí kb. félúton a készség felé…

Tündérek, többen is irtattok, de most 2 levelet emelnék ki.

1: Hogyan készítsük el a Triphala Ghritát?

10 dkg vajat elkészítünk ghínek. Itt meg találod a pontos leírását a ghí készítésnek. (Ennyi vajból kb. 8 dkg ghí lesz-) Amikor a ghí elkezd kihűlni, hozzá teszel kb. 20 gramm Triphala port, és néha átkavargatod, amíg a ghí vissza nem dermed. Ebből a cuccból reggel és este beveszel 1-1 teás kanálnyit tejjel, lehetőleg üres gyomorra.

Bogie-nak üzenem Kanadába, hogy az Ájurvédában a legtöbb tejes bevétel azért van, mert a tej erjedése még intenzívebbé teszi a felszívódást. Tej érzékenyek bevehetik ezeket a cuccokat gyümölcslével.

2: Páran írtak pl. Nyíregyházáról, hogy nehéz bevalcolni a Kutirba Triphalá-ért, és miként lehetne a fenti cuccot helyettesíteni.

Nemsokára fent lesz a honlapon egy link, amiről lehet majd Ájurvédikus cuccokat rendelni, az meg fogja oldani a problémát, de addig is itt egy egyszerű recept, amit bátran ajánlok, mert én is végig csináltam már belőle egy 40 napos kúrát, ami alatt 2 dioptriát javult a szemem, szóval mükszik.

Ja és egyszer volt szerencsém ezzel a cuccal Medgyessy Pétert is kezelni, a Dülk Katin keresztül és ott is bevált a móka, pedig ott egy sok-sok helyen kezelt, évtizedek óta fenn álló bajt mulasztott el.

Szóval: 125 gramm ánizst, 125 gramm kandis cukrot és 125 gramm hámozott mandulát (nem a pucoltra gondolok, nem nézzem ki belőletek a héjas mandula fogyasztását, hanem arra gondolok, amikor az a kis barna héj is le van róla operálva.) összeőrölünk, és 40 adagra osztjuk.

Esténként 1-1 adagot megiszunk langyos tejben (Bogie gyümölcslében is frankó) lefekvés előtt. Utána már ne használjuk a szemünket, tehát se olvasás, se tv-zés.

Ha ínyencek vagyunk, akkor 1-1 száll sáfrányt is ráküldhetünk az esti keverékre.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A Kutir heti Ájurvéda Receptje: Még mindig szem szer…

 1. Rita szerint:

  ohhhohohóóóó, ez kell nekem! 🙂
  -2 dioptria? Igaz az ánizs ízét ki nem állhatom. A triphala ghrita hatása is ez, vagy az másféle szembajokra (is) jó?
  Amúgy Szia Ádám! Köszi a bejegyzéseket!
  A hatha jógáról annyit, hogy két hete vasárnap egy gyanútlan edénykipakolás a csepegtetőből alap mozdulatsor közben olyan fájdalom állt a hátamba a bordáknál, h a csillagokat véltem látni reggel 9-kor. Sajnos nem a levegő szorult be, hanem állandósulni tűnt a dolog. Így kis családom megetetése után sürgősen előkaptam a jóga könyvem és végigcsináltam belőle a hátlazító gyakorlatokat, ahogy tudtam. Azzal indult, hogy “ezt fájó háttal ne csináljuk!” 🙂 Mintegy 40 perc helyrebillentett. Éreztem még a hátamat, de nem fájt és másnapra ez is megszűnt.
  Hála a hatha jóga kitalálóinak és minden a tudást feledésbe merülni nem hagyó embernek!

 2. Nemes Rita szerint:

  szia Ádám,
  a Triphalaghritás bejegyzésben azt írod, “a titok”, h 4x annyi triphalát kell beletenni, mint ghít.
  Itt most csak cca duplája a Triphala a gheenek ha jól látom. Melyik a tuti?
  És az előző hsz-em nem jelent meg, úh kérdezném még azt is, h a két szem szer miben tér el egymástól hatásukat tekintve?
  Köszi! Rita

 3. Adri szerint:

  Szia Ádám,

  Tavaly voltam nálad asztro elemzésen, és akkor javasoltad a kandiscukor-mandula-ánizs kombót. Most eljutottam odáig, h már 1 hete iszom is. Utána tudok olvasni valahol a működéséről? Ill. az gond, ha napközben hordom a szemüvegemet? Vagy megpróbáljam minimalizálni a viselését?

  A kutyusomnak a szembogara beszürkült és most vak, mint a denevér. Neki nem lehetne ezzel a keverékkel visszahozni a látását? (most még szemcseppkúrán is van).

  Köszönöm szépen előre is a választ,
  Szép napot,
  Adri

 4. Ille Tünde szerint:

  Sziasztok 🙂

  Van egy tündéri busset hound kutyum, már idös hölgyemény 🙂 Mindkét szemén eszméletlen hályog volt, már alig látott valamit, szabadon már nem lehetett elengedni mert nekiment majdnem mindennek. Végigcsináltuk a 40 napos ánizsos, kandis cukros kúrát és teljesen visszahúzódott a hályog. Az állatorvos nem gyözi kérdezni mit csináltam vele, arról nem is beszélve hogy a szöre úgy csillog villog mint Salamonnak az a bizonyosa. 😀
  A kérdésem az lenne, meg kell illetve kisebb szünettel meg lehet ismételni a kúrát??
  Légyszi válszoljatok, mert fontos lenne tudnom. Köszönöm szépen

  Namasté, Tünde

 5. Visszajelzés: A Kutir Heti Ájurvéda Receptje: Triphalaghrita, csodaszer a szemnek | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük