Óda a drága nagybátyámhoz, avagy dicsőség és kondi, ahogyan azt az Asterixben mondták…

Olyan sokszor emlékeztem meg már mestereimről, így picit szégyellem is magam, hogy a nagybátyámról még nem írtam nektek hosszabban. Mondjuk Ő egy kicsit remete típus, de ma van a szülinapja, és ez egy szuper jó indok, hogy picit fényezzem a tündér drága vartma pradarsika gurumat.

Ő már azelőtt jártas volt a jóga, reinkarnáció és Krisna témákban, hogy én megszülettem volna.

Sőt volt egy olyan jóga könyvem, Dr. Vígh Béla: Jóga és az idegrendszer, amiben benne voltak az ő saját kezű aláhúzásai és jegyzetei is. (Sajnos ezt a könyvet valakinek kölcsön adtam, aki ha véletlenül olvassa ezt a bejegyzést akkor legyen kedves és hozza vissza! Egyébként kb. 70 kötet könyvemről nem tudom, hogy kinél van. Szóval, ha van nálad, kedves olvasó, Baktai Ádám könyve, lécci írj rám egy sort.)

Drága nagybátyám 1978-ban járt először Indiában, ami abból ítélve, hogy mekkorát változott imádott földrészünk abban a 30 évben amióta én oda járok, akkor 78-ban még biztosan nagyon szigorú lehetett a helyzet. India után elképesztő lelkesedéssel és átéléssel tanított minket mindenféle védikus jóra.

Pl. életem első emlékképe az, hogy Ő jógázni tanít minket, a család gyerek seregét a szobájában.

A 80-as évek elején pár évet lehúzott Ausztráliában. Majd 1984 környékén szabályszerűen kitették a sydney-i Krisna templomból, mert akkoriban több magyar bevándorló járt vasárnaponként a templomba, mint helyi ausztrál népek. Azt mondták neki, hogy “azonnal menj vissza a hazádba és ott tanítsd az embereket Krisnával kapcsolatban, ott taníts embereket a védikus kultúrára”.

Mivel drága Nagybátyám egy egészen elképesztő energiákkal bíró ember, az egész ma létező Krisna egyházat Ő indította el, amiről még biztos, hogy írok majd nektek, mert volt benne minden. Bhagavad Gita csempészés, titkos spirituális összejövetelek, rendőri megfigyelés alatt állás, házkutatások és egyéb érdekességek.

Aztán 1989-től már szabad lett egzotikus keleti vallásosnak lenni és a Krisna egyház nagyon beindult. Drága Nagybátyám 89-ben először megnyitotta a budapesti templomot, majd 91-ben a debrecenit is. Aztán amikor már kicsit túl intézményesítetté vált a sztori drága Nagybátyám visszament Ausztráliába, 1992-ben. Ő azóta is ott él.

Sokan mondják azt, hogy azért jó tőlem tanulni, mert komoly filozófiai témákat is vidáman érthetően adok elő. Ebből a szempontból én a drága nagybátyám árnyéka sem vagyok. Ő a jó kedélyű tanítás nagyágyúja. Aki jól énekel, jól zenél, jól főz, szépen fest és végtelenül jó humorú!

2004-ben amikor a Fidzsi szigetekre hívtak meg templomot felszentelni írt nekem, hogy majd figyeljek oda egy emberre a beavatásoknál, mert az ő főnöke is most fog majd Ausztráliából oda menni avatásért. Szóval a nagybátyám azaz ember, aki a saját főnőkét is meg tudja úgy dumálni, hogy ő spirituális beavatásért folyamodjon.

Volt olyan szakasz az életében amikor rendszeresen beszélt az egyik nagy Ausztrál rádióadón és 100 ezrek hallgaták. 2012 február végén Őt kérték fel a rádióban, hogy készítsen egy interjút Mark Wahlberggel. Akivel zenéről, edzésről, családról és persze Istenről beszéltek. Megírta az én drága nagybátyám, hogy a beszélgetés után a csóka megölelte. Szóval, az én drága nagybátyám ilyen ember.

A sport, a harcművészet, a filmek és az edzés szeretetét is neki köszönhetem, még akkor is, ha az utóbbi években már komolyabban a nehézsúly felső határát verem.

Gyerekkoromban mindig azt láttam, hogy Ő volt az a szuper őserő, aki maláriásan és vérhasasan is tudott 100 kilóval fekve nyomni, és most 67 év felett, hú de súlyos ezt így leírni, is rendszeresen edz. 100 kiló felett nyom fekve, 190 kilóval dead lifttel, szóval van kraft az öregemben.

Röviden Ő az én drága nagybátyám, az egyik legfontosabb gurum, apám helyett apám, aki elvitt engem Indiába. A Jó Isten Éltesse Sokáig!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Blog/Gasztro Blog
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Óda a drága nagybátyámhoz, avagy dicsőség és kondi, ahogyan azt az Asterixben mondták…

 1. Kovács Tibor szerint:

  Hari Ádám!

  Mindig jó olvasni a soraidat, nagy pozitív életerő és életszeretet árad minden szavadból, és nem tudod elrejteni, bármennyire is szeretnéd, a tudásodat, mely széleskörű és mély, mindig megtudod lepni az embert valamivel és a humorod a 10-es skálán 10-es. A kilók nem számítanak, érezd jól magad, szerintem ez a lényeg.:) Én még soha nem mértem meg vádlim, felkarom, nyakam külső méretét, de most megtettem, egyformán 40 cm-esek, tizenéves koromtól sokat sportoltam, gondolom ezért, és még most 40 felett sem érzek semmi gyengülést, nagy erőt érzek magamban és képességet a sportra; amiket kipróbáltam, jól oda tudtam tenni magam bennük. Azt hiszem jók a Szkíta génjeim, Aranykori néphez tartozom ezen életemben.:) A jógát még sosem próbáltam, de nagyon vonz, kipróbálnám, de tudod, nem vagyok budapesti, rendszeresen nehézkes lenne feljárnom, próbaképp egyszer lehet kipróbálom.

  Nagybátyád igen különleges és nagyszerű ember lehet, amint írtad bejárta a világot és a legjobb dolgokat vonzotta belőle magához,minden tiszteletem az övé. Sokmindenben hasonlítasz rá.

  Az élet csodálatos, kívánom, hagy nagybátyád és Te is mindig örömben élhesd azt, sok jót kaptam tőled, ezért midig hálával tartozom neked, remélem fogunk még személyesen is találkozni, megyek még majd a Kutírba, mennék Indiába is, de a pénzen mindig elcsúszom, annak a gyűjtése ezen életemben nekem nem a legjobban megy, de igyekszem.:)

  A Föld dala: http://www.youtube.com/watch?v=sXvDht22_Sg

  Tisztelettel: Tibi

 2. MaRaBe szerint:

  Szia Papa,
  tudod, hogy mindig olvaslak de most különösen örülök, hogy klaviatúrát ragadtál és a nagybratyóról írtál, a sok nepáli beszélgetés megtette hatását. remélem a könyvben is jut majd neik egy egész fejezet, vagy róla fog szólni baktai adam álnéven:) imádlak, gy

 3. Gaura Nitai d szerint:

  Szuper, hogy írtál drága Labanga barátomról.
  Nagyon hiányzik, hisz felejthetetlen személyisége vonzott engem is a bhakták közelébe. Végtelen türelemmel kezelte a “másságom”, ami büszkeségből fakadó önző arogancia volt csupán. Jót nevetett a bodorított hajamon, és fogadásokat kötött arra, hogy mikor bukok ki. Ám közben mindent megtett, hogy a csapat elfogadjon úgy, ahogy vagyok.

  Fantasztikus lelki kalador, azok a bécsi túrák felértek a még nomád magyarok nyugati hódításaival – lóra (vonatra) fel és irány a Máriahilfestrasse!

  Ő tanitott könyvet árulni, és ő erőltette, hogy kérjek avatást. Aztán néha eltűnt. Ilyen a természete.

  A bhajanjai édesek, mint a méz, majd utána felállni alig tudott, úgy fájt a lába.

  A szeme különleges élmény. Értelem, csibészség, óceán-mély tudás és vesébe látó élesség keveréke.

  Úgy olvasta a szanszkrit szöveget, mint más az anyanyelvét. Kocsmákban adott el Gítát, vitatkozott a helyi prófétákkal, és vizes fröccsel riasztotta el a hitgyülis harcosokat, amikor röplapot osztottak a fesztiválunk ellen.

  Amikor még az MTI-ben dolgoztam, éjszakánként telefonon beszélgettünk lelki kérdésekről. Ő Ausztráliából, én a céges vonalról. Szerencsére nem derült ki, ki okoz akkora számlát…

  Nagyon hiányzol Labanga Prabhu

  Gaura Nitai d

 4. Tatpurus szerint:

  Kedves Baktai Adam
  Hare Krishna
  Uvozolunk Ausztraliabol jo egeszseget es melyulo Krishna tudatos eletet kivanunk. Tatpurus a nevem…Tibi
  A szereted nagybatyad nagyon jo baratom volt a nyolcvanas evek elejen Ausztraliaban, egy esetben meg a kisfiara Ragunatra is vigyaztam hetekig a Krishan farmon. Egyut utazgattunk es predikaltunk Magyarorszagon es loptuk be a Krishna konyveket a Magyar hataron. Pesten es videken is csinaltunk programokat hol en voltam a kirtan vezeto es zenesz s utana pedig a szakacs a programokon. Emlekezetes idok voltak es kalandosak is mellete. Egy biztos hogy nala odaadobb es komolyabb Bhaktaval meg nem talkoztam. Teljesen megbizhato volt es minding lehetett szamitani ra. Aztan 1986 ban valahogy elszakadtunk egymastol es en visszajpottem Ausztraliaba. Azota csak az itteni kozos bakhta baratoktol hallok neha felole ( toluk kaptam ezt a honlap cimet ). A Ragunatot megtalaltam a Face Book-on irtam is neki de nem valaszolt vissza. Ha netalan beszelenelvele legyel oly kedves es ad at az udvozletemet es jokivansagaimat. Tatpurus ( Tibi Nemeth )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük