A hét Ájurvédikus receptje: Méregtelenítés egyszerűen…

a férfi trikatu...

a trikatu alapanyagai…

Az ideális ideje a méregtelenítésnek a tavasz vagy az ősz:

Tavasszal azért mert amikor eljön a várva várt jó idő acsak  hosszú tél után, a természet újra indul, mintha hibernálásból térne magához, ami ránk is érvényes. Hiszen a téli szezonban pár kiló felszedése normális, ahogyan a belassulás is és sajnos az is, hogy picit több méreganyagot raktározz el a szervezetünk. Ezért is van az, hogy tavasszal nemcsak a fák, de a mi bőrünk is ki szokott rügyezni, mert a szervezetünk is próbál méregteleníteni.

Ősszel meg azért jó a méregtelenítés mert a nyár végére nagy mennyiségű hő halmozódik fel a szervezetünkbe, ami felszínre hozza a méreganyagokat, és így sokkal könnyebbé válik a méregtelenítés folyamata.

De mi legyen télen, amikor nem szabad méregteleníteni?

A megoldás pofon egyszerű. Egész egyszerűen csak jól kell tudnunk fűszerezni. Létezik egy nagy ötös, amiből annyit ehettünk büntetlenül amennyit csak akarunk, és ezek a fűszerek nem méregtelenítenek, hanem egész egyszerűen elemésztik, felzabálják a testünkben felgyülemlett mérgeket.

A Nagy Ötös:

 • Kurkuma és gyömbér, ez a két csoda fűszer 1 kategóriába tartoznak, mert ugyanahhoz a családhoz tartoznak, csak az egyik sárga a másik meg csíp.
 • Fekete bors és Hosszú bors, mint a fentieknél, ugyanaz a család, de a hosszú féle picit lágyabb ízben, de komolyabb terápiás hatásai vannak.
 • Babérlevél, a méregtelenítés királynője, Indiában még a tejberizsbe is bele teszik.
 • Római kömény, sokak szerint picit poloska ízű, de krumplihoz, csicseriborsóhoz és a nehezebben emészthetőbb zöldségekhez kiváló.
 • Görögszéna, vagy Lepkeszegmag, ami egy fűszer, de mindkét nevet kb. ugyanannyira használják. Hihetetlenül jó a mellkasi vérellátás fokozására, az Ájurvédában használják az asztma kezelésére is, de hölgyek vigyázzanak, mert igen erősen mellnövesztő hatású.

Az Ájurvédában igen komoly különbségtétel van a csípős és az aromás fűszerek között, mert a csípős fűszereknek szinte alig van terápiás haszna, míg az aromás ízesítőket meg kifejezetten gyógyító hatásaik miatt használják a legkülönfélébb receptekben.

Egyébként az Ájurvéda tudományában nincs is méregtelenítés emésztés serkentés nélkül, amire a fent említett fűszerek szintén alkalmasak.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A hét Ájurvédikus receptje: Méregtelenítés egyszerűen…

 1. Visszajelzés: Mire jó a tavaszi méregtelenítés az Ájurvéda szerint? | Bhakti Kutir

 2. Telepovszki Tibor szerint:

  Megszívlelendő ajánlat. Barátkozom a gondolattal, hogy megismerjem jótékony hatásukat.
  Köszönettel, tt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük