A hét Ájurvédikus receptje: Méregtelenítés egyszerűen…

a férfi trikatu...

a trikatu alapanyagai…

Az ideális ideje a méregtelenítésnek a tavasz vagy az ősz:

Tavasszal azért mert amikor eljön a várva várt jó idő acsak  hosszú tél után, a természet újra indul, mintha hibernálásból térne magához, ami ránk is érvényes. Hiszen a téli szezonban pár kiló felszedése normális, ahogyan a belassulás is és sajnos az is, hogy picit több méreganyagot raktározz el a szervezetünk. Ezért is van az, hogy tavasszal nemcsak a fák, de a mi bőrünk is ki szokott rügyezni, mert a szervezetünk is próbál méregteleníteni.

Ősszel meg azért jó a méregtelenítés mert a nyár végére nagy mennyiségű hő halmozódik fel a szervezetünkbe, ami felszínre hozza a méreganyagokat, és így sokkal könnyebbé válik a méregtelenítés folyamata.

De mi legyen télen, amikor nem szabad méregteleníteni?

A megoldás pofon egyszerű. Egész egyszerűen csak jól kell tudnunk fűszerezni. Létezik egy nagy ötös, amiből annyit ehettünk büntetlenül amennyit csak akarunk, és ezek a fűszerek nem méregtelenítenek, hanem egész egyszerűen elemésztik, felzabálják a testünkben felgyülemlett mérgeket.

A Nagy Ötös:

 • Kurkuma és gyömbér, ez a két csoda fűszer 1 kategóriába tartoznak, mert ugyanahhoz a családhoz tartoznak, csak az egyik sárga a másik meg csíp.
 • Fekete bors és Hosszú bors, mint a fentieknél, ugyanaz a család, de a hosszú féle picit lágyabb ízben, de komolyabb terápiás hatásai vannak.
 • Babérlevél, a méregtelenítés királynője, Indiában még a tejberizsbe is bele teszik.
 • Római kömény, sokak szerint picit poloska ízű, de krumplihoz, csicseriborsóhoz és a nehezebben emészthetőbb zöldségekhez kiváló.
 • Görögszéna, vagy Lepkeszegmag, ami egy fűszer, de mindkét nevet kb. ugyanannyira használják. Hihetetlenül jó a mellkasi vérellátás fokozására, az Ájurvédában használják az asztma kezelésére is, de hölgyek vigyázzanak, mert igen erősen mellnövesztő hatású.

Az Ájurvédában igen komoly különbségtétel van a csípős és az aromás fűszerek között, mert a csípős fűszereknek szinte alig van terápiás haszna, míg az aromás ízesítőket meg kifejezetten gyógyító hatásaik miatt használják a legkülönfélébb receptekben.

Egyébként az Ájurvéda tudományában nincs is méregtelenítés emésztés serkentés nélkül, amire a fent említett fűszerek szintén alkalmasak.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A hét Ájurvédikus receptje: Méregtelenítés egyszerűen…

 1. Visszajelzés: Mire jó a tavaszi méregtelenítés az Ájurvéda szerint? | Bhakti Kutir

 2. Telepovszki Tibor szerint:

  Megszívlelendő ajánlat. Barátkozom a gondolattal, hogy megismerjem jótékony hatásukat.
  Köszönettel, tt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük