A 7 Ájurvéda Receptje: Tisztítás Triphalával…

A triphalát alkotó gyümölcsök

A triphalát alkotó gyümölcsök

Az ájurvédikus orvosok közt van egy gyakran használt vicc, „ha nem vagy biztos a diagnózisban, akkor javasoljál Triphalát”. A Triphala végül is semmi más, mint egy kis szárított gyümölcs por, 1-1-1 harmad arányban.

Ez azért van mert a Triphala elképesztően jó hatással bír, mint keverék, de maguk az összetevők is hihetetlen hatással bírnak.

Elsőként ott van az amla, az indiai egres, ami csodaszer. Egy akkora bogyóban, mint egy ping-pong labda, 3000mg C-vitamin van, és mivel az amla nem savas, hanem fanyar még az a veszély sem fenyeget, hogy az egészet kipisiljük az első pisiléskor, mert a fanyarsága végett a különböző összetevők, köztük a C-vitamin is, beissza magát a belek nyálkahártyáiba és onnan csak szép lassan adagolja ki magát.

A Haritaki és a Bhibhitaki, a Triphala másik 2 alkotó eleme, nagyjából olyan, mint a som és a csipkebogyó. A Haritaki kiváló emésztés serkentő, a Bhibhitaki savanyúsága révén táplálja a nyálkahártyáinkat.

A Triphalát főként arra használják az Ájurvédában, mert szabályozza a bélműködést, és kitisztítja a vastagbél traktusát. De nem azzal, hogy kihajtja a szervezetet, hanem inkább azzal, hogy felerősíti a bél perisztaltikát! Így természetesen kiváló méregtelenítő is, amit bármikor lehet használni, még a késő téli szakaszban is, de természetesen tavasszal, ősszel a leghatékonyabb, és Augusztusban, amikor a szervezetünk rá áll arra, hogy a vastagbelünket regenerálja.

Egyébként a Triphala egy olyan lágy méregtelenítést biztosít, hogy egész évben lehet használni, ami a legtöbb méregtelenítőkről, azért nem mindig elmondató.

Az Ájurvéda úgy tartja, hogy a hideg időszakokban nem szabad méregteleníteni, mert a folyamat legyengíti a szervezetünket!

Sőt az Ájurvédában olyannyira oda figyelnek a téli teendőkre, hogy a tél egyes szakaszait másképpen sorolják be, kora és késő télre. A kora és késő tél a december végi napforduló után kezd összemosódni, ahogyan elkezdenek hosszabbodni a napok. Majd Január 15-től amikor a nap az északi pályájára áll, elkezdődik a késő tél, és az Ájurvéda szerint nekünk az északi féltekén ilyenkor kezd el vissza erősödni a szervezetünk.

Az Ájurvéda szerint, ahogyan az emésztésünk követi a Nap mozgását minden 24 órás szakaszban, úgy éves ciklusban is követi a szervezetünk a Nap pályáját. Január 15-től Július 15-ig az északi féltekén élők szervezete regenerálódik, a déli féltekén lévőké pedig leépül és aztán természetesen fordítva.

Amikor a Január 15-öt elhagyjuk egy gyengéd tisztítás, ami főként az emésztésen keresztül zajlik, nagyon hasznos lehet, hogy a télen felrakodott kilóktól megszabaduljunk. Persze az Ájurvéda még bőven a karácsonyi ünneplés előtti korszakokból ered, de azt természetesnek találja, hogy a hideg időszak elején a szervezetünk némi súly többlettel készüljön fel a testhő-háztartásunk megemelésére.

Aztán meg amikor megérkezik a tavasz, és a sok friss zöldséggel és gyümölccsel folyamatos vitamin pótláshoz jutunk, már bátrabban Triphalázhatunk, nagyobb dózisokat is beszedhetünk belőle, és így teljesen ki tudjuk magunkat tisztítani.

Triphalát itt tudtok rendelni!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: A Triphala varázslatos hatásairól már írtam korábban, itt megnézheted a régebbi cikket is.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Tisztítás Triphalával…

 1. Végh Marika szerint:

  Ádám!

  Légyszíves tegyél el nekem egy adag Triphalát. Január 14-én az asztológia tanfolyamon ott leszek. Most nem tudok bemenni külön érte Biatorbágyról.

  Köszönettel
  Végh Marika

 2. hatalyák krisztina szerint:

  Szia Ádám! Kaptam Triphala kapszulát ( PUKKA) ajándékba, az van ráírva, hogy 3×2 kapszula naponta. Simán nyeljek le ennyit vagy bontsam ki és van valami trükkje? Nem sok ez a 3×2 egy kicsit? Köszi a választ! Kriszti

 3. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, 2. kiadás: receptek testszag és köhögés ellen… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Mi is az, hogy Pancsakarma? A legősibb és a legátfogóbb méregtelenítési rendszer… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Augusztus hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük