A 12 dzsjotir linga, vagy ragyogó linga…

Szomnáth templom, Dváraka közelében, India…

A Síva Puránában fellelhető az a történet, amikor Síva egy hatalmas ragyogó oszloppá változtatja magát. A történet szerint ez volt az első dzsjotir linga. A Síva Purána további 63 dzsjotir lingát említ, de a korunkban nem fellelhető az összes linga. Viszont a 64 dzsjotir lingából a 12 legfontosabb és legszentebb a mai napig felkereshető zarándok helyek.

Ezt a 12 helyet a Síva Puránában található Kotirudra Szamhitá sorolja fel 4 rövid versben. A helyszínek és az ott uralkodó formái Sívának a következőek:

 • Szomnáth, Gujarat államban.
 • Mallikardzsuna, Andhra Pradesh államban.
 • Mahakaléswara, Madhya Pradesh államban.
 • Omkáréshwara,  Madhya Pradesh államban.
 • Kédarnáth, Uttarakhand államban.
 • Bhimashankar, Maharashtra államban.
 • Vishwanáth, Uttar Pradesh államban.
 • Trimbakeshwar, Maharashtra államban.
 • Baidjanáth, Jharkhand államban.
 • Nagéshwara, Gujarat államban.
 • Rámnáthszwámi, Tamil Nadu államban.
 • Grishnéshwar, Maharashtra államban.

Ezek a lingamok azért is különlegesek, mert mind szvajambhú, vagyis önmaguk által manifesztálódott lingamok. A fent említett Kotirudra Szamhita 4. versében az olvasható, ha napkeltekor és napnyugtakor csak felidézzük a 12 dzsjotir linga neveit, akkor 7 életnyi bűntől szabadulunk meg!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: (Ez egy hosszú távú felajánlásom számotokra, amint időm engedi felfogok tenni nektek további infókat a dzsjotir lingákról, a helyszínekről és képeket is felfogok tölteni a Bhakti Kutir Facebook oldalán erre a célra kialakított mappába!)

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Orientális Mesék, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Utazás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .