A 12 dzsjotir linga, vagy ragyogó linga…

Szomnáth templom, Dváraka közelében, India…

A Síva Puránában fellelhető az a történet, amikor Síva egy hatalmas ragyogó oszloppá változtatja magát. A történet szerint ez volt az első dzsjotir linga. A Síva Purána további 63 dzsjotir lingát említ, de a korunkban nem fellelhető az összes linga. Viszont a 64 dzsjotir lingából a 12 legfontosabb és legszentebb a mai napig felkereshető zarándok helyek.

Ezt a 12 helyet a Síva Puránában található Kotirudra Szamhitá sorolja fel 4 rövid versben. A helyszínek és az ott uralkodó formái Sívának a következőek:

 • Szomnáth, Gujarat államban.
 • Mallikardzsuna, Andhra Pradesh államban.
 • Mahakaléswara, Madhya Pradesh államban.
 • Omkáréshwara,  Madhya Pradesh államban.
 • Kédarnáth, Uttarakhand államban.
 • Bhimashankar, Maharashtra államban.
 • Vishwanáth, Uttar Pradesh államban.
 • Trimbakeshwar, Maharashtra államban.
 • Baidjanáth, Jharkhand államban.
 • Nagéshwara, Gujarat államban.
 • Rámnáthszwámi, Tamil Nadu államban.
 • Grishnéshwar, Maharashtra államban.

Ezek a lingamok azért is különlegesek, mert mind szvajambhú, vagyis önmaguk által manifesztálódott lingamok. A fent említett Kotirudra Szamhita 4. versében az olvasható, ha napkeltekor és napnyugtakor csak felidézzük a 12 dzsjotir linga neveit, akkor 7 életnyi bűntől szabadulunk meg!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: (Ez egy hosszú távú felajánlásom számotokra, amint időm engedi felfogok tenni nektek további infókat a dzsjotir lingákról, a helyszínekről és képeket is felfogok tölteni a Bhakti Kutir Facebook oldalán erre a célra kialakított mappába!)

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Orientális Mesék, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Utazás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük