A Védikus világ csodái: Siva zarándokhelyek…

A Védikus kultúra sokszínűsége miatt, elképesztő mennyiségű zarándokhely fellelhető a Szubkontinensen. Helyek melyek magukban is zarándoklatok, és olyan helyek is, amelyeket bizonyos sorrendben kell meglátogatni, vagy helyek amelyeket más helyekkel együtt kell meglátogatni, hogy összességükben adjanak ki egy zarándoklatot.

Ilyen zarándoklatok a Siva kultúrkörben a 12 Dzsjotir Lingam zarándoklat, a fény Lingamok zarándoklata vagy a Pancha Bhúta Szthalam, az 5 elemmel kapcsolódó Siva templomok meglátogatása. De az összes helyszín közül a kédernáthi Siva templomot tartják a legősibbnek és a legszentebbnek is.

Ezt a templomot még a Mahabhárata idejében építették Krisna unokatestvérei, a kurukshétrai csata után. (A kurukshétrai csata előtt lett elmondva a Bhagavad Gita.)

Pont ezért több más Siva zarándokhely is Kédernáthhoz igazítva lett megépítve. Ebben az a furcsa, hogy 7 darab templom szinte teljesen egy vonalban lett megépítve a kédernáthi templommal, úgy, hogy van olyan templom, ami 2383 kilométerre lett felépítve.

A 8 templom közötti legnagyobb eltérés 1 fok 29 perc, ami kevesebb mint 145 kilométer. Mindezt úgy, hogy a legtöbb templom több ezer évvel ezelőtt lett megépítve. De ez az egész eltérés, plusz és mínusz a kedarnathi hosszúsági foktól számolva. Kedarnathtól a legnagyobb eltérés 1 fokon belül van, ami kevesebb mint 75 kilométer.

A 8 templom hosszúsági fokai:

1. Kedarnath 79.04°
2. Kalahashti 79.41°
3. Ekambaranatha- Kanchi 79.71°
4. Thiruvanamalai 79.41°
5. Thiruvanaikaval 78.42°
6. Chidambaram Nataraja 79.41°
7. Rameshwaram 79.31°
8. Kaleshwaram 79.54°

Elég varászlatos, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás, Vasztu, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .