A Védikus világ csodái: Siva zarándokhelyek…

A Védikus kultúra sokszínűsége miatt, elképesztő mennyiségű zarándokhely fellelhető a Szubkontinensen. Helyek melyek magukban is zarándoklatok, és olyan helyek is, amelyeket bizonyos sorrendben kell meglátogatni, vagy helyek amelyeket más helyekkel együtt kell meglátogatni, hogy összességükben adjanak ki egy zarándoklatot.

Ilyen zarándoklatok a Siva kultúrkörben a 12 Dzsjotir Lingam zarándoklat, a fény Lingamok zarándoklata vagy a Pancha Bhúta Szthalam, az 5 elemmel kapcsolódó Siva templomok meglátogatása. De az összes helyszín közül a kédernáthi Siva templomot tartják a legősibbnek és a legszentebbnek is.

Ezt a templomot még a Mahabhárata idejében építették Krisna unokatestvérei, a kurukshétrai csata után. (A kurukshétrai csata előtt lett elmondva a Bhagavad Gita.)

Pont ezért több más Siva zarándokhely is Kédernáthhoz igazítva lett megépítve. Ebben az a furcsa, hogy 7 darab templom szinte teljesen egy vonalban lett megépítve a kédernáthi templommal, úgy, hogy van olyan templom, ami 2383 kilométerre lett felépítve.

A 8 templom közötti legnagyobb eltérés 1 fok 29 perc, ami kevesebb mint 145 kilométer. Mindezt úgy, hogy a legtöbb templom több ezer évvel ezelőtt lett megépítve. De ez az egész eltérés, plusz és mínusz a kedarnathi hosszúsági foktól számolva. Kedarnathtól a legnagyobb eltérés 1 fokon belül van, ami kevesebb mint 75 kilométer.

A 8 templom hosszúsági fokai:

1. Kedarnath 79.04°
2. Kalahashti 79.41°
3. Ekambaranatha- Kanchi 79.71°
4. Thiruvanamalai 79.41°
5. Thiruvanaikaval 78.42°
6. Chidambaram Nataraja 79.41°
7. Rameshwaram 79.31°
8. Kaleshwaram 79.54°

Elég varászlatos, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás, Vasztu, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük