A Védikus világ csodái: Siva zarándokhelyek…

A Védikus kultúra sokszínűsége miatt, elképesztő mennyiségű zarándokhely fellelhető a Szubkontinensen. Helyek melyek magukban is zarándoklatok, és olyan helyek is, amelyeket bizonyos sorrendben kell meglátogatni, vagy helyek amelyeket más helyekkel együtt kell meglátogatni, hogy összességükben adjanak ki egy zarándoklatot.

Ilyen zarándoklatok a Siva kultúrkörben a 12 Dzsjotir Lingam zarándoklat, a fény Lingamok zarándoklata vagy a Pancha Bhúta Szthalam, az 5 elemmel kapcsolódó Siva templomok meglátogatása. De az összes helyszín közül a kédernáthi Siva templomot tartják a legősibbnek és a legszentebbnek is.

Ezt a templomot még a Mahabhárata idejében építették Krisna unokatestvérei, a kurukshétrai csata után. (A kurukshétrai csata előtt lett elmondva a Bhagavad Gita.)

Pont ezért több más Siva zarándokhely is Kédernáthhoz igazítva lett megépítve. Ebben az a furcsa, hogy 7 darab templom szinte teljesen egy vonalban lett megépítve a kédernáthi templommal, úgy, hogy van olyan templom, ami 2383 kilométerre lett felépítve.

A 8 templom közötti legnagyobb eltérés 1 fok 29 perc, ami kevesebb mint 145 kilométer. Mindezt úgy, hogy a legtöbb templom több ezer évvel ezelőtt lett megépítve. De ez az egész eltérés, plusz és mínusz a kedarnathi hosszúsági foktól számolva. Kedarnathtól a legnagyobb eltérés 1 fokon belül van, ami kevesebb mint 75 kilométer.

A 8 templom hosszúsági fokai:

1. Kedarnath 79.04°
2. Kalahashti 79.41°
3. Ekambaranatha- Kanchi 79.71°
4. Thiruvanamalai 79.41°
5. Thiruvanaikaval 78.42°
6. Chidambaram Nataraja 79.41°
7. Rameshwaram 79.31°
8. Kaleshwaram 79.54°

Elég varászlatos, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok, Vasztu, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük