A Narmadá folyó születésnapja…

A Narmadá folyó azon a napon született le a világra, amikor a szabadég alatti téli fürdőzést kellene megejtenünk az egészségünk érdekében, tehát Szúrja Nárájana napján!

A Narmadá folyó, a Narmadá tóból ered, ami Sivából jelent meg…

A Narmadá megjelenésének több verziója is fellelhető a Védákban, de az minden történetben azonos, hogy a folyó Sivából született meg. Valamint az is, hogy Siva mély meditációban ült, amikor is vagy a könnye vagy az izzadsága feltöltötte, majd túl csordította a Narmadá folyó eredeteként szolgáló területet, így megalkotva a folyót.

Ebből a folyóból származnak azok a Siva kövek, amelyeket az Indiana Jones filmben is láthattunk! Így nem véletlen az sem, hogy a Narmadá folyó, India 7 legszentebb folyójának egyike. 

Jabalpur városának közelében a Narmadá folyó hatalmas márvány tömbök között kanyarog keresztül…

Ezen szent folyók tisztelete olyannyira fontos Indiában, hogy szokás az, hogy minden fürdés előtt elmondanak egy mantrát a 7 szent folyóhoz. Még pedig úgy, hogy mielőtt még beletennék a lábukat a vízbe, vagy mielőtt a lábaikra folyatnák azt, egy keveset a fejük tetejére hintenek a kezükből, hogy ezzel is tiszteletüket fejezzék ki a víz és a szent vizek irányába.

És eközben mondják el a következő mantrát:

om gangé csa jamuná csaiva, gódavári szaraszvati,                                                  narmadá szindhu kavéri, dzsalészmin szannidhim kuru.

„Meghívom a Gangesz, a Jamuna, a Gódavári, a Szaraszvati, a Narmadá, a Szindhu és a Kavéri szent folyóit ebben a vízbe és kérem tisztító áldásukat!”

Amúgy a Narmadá az egyik leghosszabb folyója Indiának, a maga 1312 kilométeres hömpölygésével. Megszámlálhatatlanul sok szenthely kötődik Hozzá, az egyik pl. az Omkárésvara Mahadév templom, Khadwa városának közelében, ami egyike a 12 legfontosabb Siva templomnak.

Az Omkáréswara templom, egyike a 12 ősi dzsjotirlingam templomoknak…

Om Tat Sat

Baktai Ádám, keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük