Bhagavad Gita, a Jóga szentírás: III. rész. Első fejezet, versek: 21-46…

untitledElső fejezet, 21-27. versek:

Ardzsuna kérésére, Krisna behajtja harci szekerüket a két hadsereg közé, ahol Ardzsuna szembe találja magát, mestereivel, rokonaival, jóakaróival és barátaival.

Sőt a 25. versben az is kiderül, hogy a megjelent több millió fős hadsereg ellenére, Krisna pont Ardzsuna mesterei elé hajt, Bhisma és Drona elé.

Így szeretteit megsajnálva Ardzsuna Krisnához intézi szavait. (27. vers.)

Bhagavad Gita, Első fejezet, Második szakasz, versek 28-46:

Első fejezet, 28-30. versek: Ardzsuna azt mondja Krisnának, hogy az együttérzés és a sajnálat miatt nem akar csatába indulni rokonai ellen.  Krisna ezekre az okokra a második fejezet 11. versétől a 30. verséig tartó szakaszban válaszol.

Első fejezet, 31-35. versek: Ardzsuna azt mondja Krisnának: mi értelme meg nyerni a csatát, és visszahódítani a jogos királyságukat, ha mind eközben meg kell ölni azokat, akikkel együtt örülhetne a dicsőségnek. Krisna erre a második fejezet 31. és 32. versében válaszol.

Első fejezet, 36-38. versek: Ardzsuna azt mondja Krisnának: attól függetlenül, hogy az igazság a mi oldalunkon áll, miért ölnénk meg azokat, akik bűnös hozzáállásuktól hajtva, ugyan erre készülnek ellenünk. Hogyan lennénk mi különbek náluk, ha mi is bűnösen járunk el. Krisna erre a második fejezet 33. versétől a 37. verséig válaszol.

Első fejezet, 39-43. versek: Ardzsuna azt mondja Krisnának: a család vezetőinek megölésével, a család védtelenebb része iránymutatás és gondoskodás nélkül marad. Ami ahhoz vezet, hogy a család lecsúszik és bűnbe kényszerül, ennek a karmája is arra száll, aki a családot a rossz útra terelte. Krisna erre a második fejezet 45. és 46. versében, valamint a harmadik fejezet 24. versében válaszol.

Első fejezet, 44-46. versek: Ardzsuna, harcosokhoz nem méltó módon azt mondja Krisnának, hogy jobb elvonultan a világtól koldulásból élni, mint mestereink vérontásán keresztül élni, a látszólagos gazdagságban. És leteszi az íját.

  • És, hogy ez miért volt „nem harcoshoz méltó”, mert Ardzsuna csak magára gondolt.
  • A 2 felsőbb kasztnak a harcosoknak és a papoknak kötelező volt az önzetlen viselkedés és az elesettek védelmezése, még akkor is, ha úgymond ehhez nem fűlött a foguk. És itt visszautasítani a rosszak legyőzését, akik uralkodása felmérhetetlen károkat okozhatott volna milliók életében, csak azért mert az illető személyek rokonok, önző és felelőtlen cselekedett lett volna.

Innen folytatódik a Bhagavad Gita második fejezete, aminek címe Szankhja Jóga, vagyis az Analízis és Dekonstrukció Jógája.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Vissza az előző részhez, Bhagavad Gita, Első fejezet, első rész

UUI: Előre a következő íráshoz, Bhagavad Gita, Második fejezet, első rész

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Bhagavad Gita, a Jóga szentírás: III. rész. Első fejezet, versek: 21-46… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Bhagavad Gita, a Jóga szent írás: II. rész, Első fejezet 2-20. versek… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás: IV. rész. Második fejezet, versek: 1-30… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..