Védikus kozmológia: Szaturnusz…

A Védák a Szaturnusz bolygót a Nap bolygó fiaként írják le. A történet sok-sok verziójából, a következőt osztanám meg veletek a Visnu Puránából:

Miután a Nap és kedvese Szandhja összehoztak 3 varázslatos csemetét, Szandhja egy kicsit visszavonult meditálni egy közeli erdőbe, mert nem bírta a Nap perzselő sugarait. De hátra hagyta árnyékát, Chhaját, hogy ezalatt az idő alatt is gondoskodni tudjon gyermekeiről és szeretett férjétől.

A Nap isten teljesen elbűvölődött Chhajától és így 3 újabb babócát is összehoztak. Így keletkezett a Szaturnusz, a Nap isten és az árnyék istennő gyermekeként.

Most a nyugati kutatások ott tartanak, hogy a napot megformáló hatalmas “robbanás” után, a megmaradt részecskékből alakult ki a szoláris köd. A szoláris ködben a jégvonalon belül lévő területen alakultak ki a kőzet és más szilárd anyagokból összekapaszkodó bolygók, míg a jégvonalon kívül a napszél által kisöpört, de megdermedt gázokból, gőzökből alakult ki a Szaturnusz.

Tehát a Szaturnusz a Napból robbant ki, és a Nap energiái végett állt pályára, mondjuk 10-szer olyan távol a Naptól, mint a Föld. (Ezt csak úgy a kontextus végett írtam le.) Ezt a Védák úgy írták le, hogy a Szaturnusz a Napból született meg! 

De nem csak ez került leírásra a Szaturnusszal kapcsolatosan, a nyugati és a keleti kultúra által. Egy másik érdekesség az, hogy a Védikus asztrológiában a Szaturnusz nagy ellenlábasa a Napnak, amit mi nyugaton csillagászatilag úgy állapítottunk meg, hogy a Szaturnusz belsejének a hőmérséklete a magnál, eléri a 11,700 celsius fokot, így a Szaturnusz több energiát sugároz vissza az űrbe, mint amennyit a Naptól kap!

Pl. ezért is, és még sok minden másért is a Szaturnusz egy nagyon fontos bolygója a Védikus asztrológiának. Így mint fontos bolygót és lassú bolygót, a Szaturnusz pályáját különösen nagy figyelemmel kísérik az asztrológia nagy tudorjai. (Itt megtalálsz sok más fontos infót a Szaturnusz bolygóról!)

Egyébként érdekes az is, hogy a világ szinte össze kultúrájában a Szaturnuszhoz kötik a szombatot, lásd saturday, vagy saturnday az angolszász kultúrában. Más napoknál azért ez nem a legegyértelműbb. Pl. a csütörtöki napot a vikingek Thorhoz kapcsolták, lásd Thursday, míg a görögök Zeuszhoz, és a rómaik maradtak a jupiteri vonalon, ahogyan azt eredetileg is megalkották a Védikus asztrológia rendszerében.

Ezentúl az is egy érdekes eleme a Védikus asztrológiának, hogy attól függetlenül, hogy a Szaturnusz egy kemény, szikár, aszketikus bolygó az Ájurvéda szerint a Vata, vagyis a levegő alkat kategóriába sorolják. És ez teljesen vissza köszön abban, hogy a Szaturnusz nem egy szilárd bolygó, sőt az egyetlen bolygó a naprendszerünkben, amely sűrűsége nem éri el a víz sűrűségét sem.

Szóval nagyon nagy varázslók voltak azok a jógik, akik 5200 évvel ezelőtt leírták a Rig Véda bölcsességeit! Benne a sok-sok kézzel fogható információval a bolygókról, az Ájurvédáról, és minden más jóságról!

Idén 2020-ban a Szaturnusz bolygó születésnapja Május 23-ra esik, ami idén ráadásul szombat, a Szaturnusz napja is egyben!

A fenti linken nemcsak többlet infót, de a Szaturnusz egyik legszebb mantráját is megtaláljátok!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük