Védikus kozmológia: Szaturnusz…

A Védák a Szaturnusz bolygót a Nap bolygó fiaként írják le. A történet sok-sok verziójából, a következőt osztanám meg veletek a Visnu Puránából:

Miután a Nap és kedvese Szandhja összehoztak 3 varázslatos csemetét, Szandhja egy kicsit visszavonult meditálni egy közeli erdőbe, mert nem bírta a Nap perzselő sugarait. De hátra hagyta árnyékát, Chhaját, hogy ezalatt az idő alatt is gondoskodni tudjon gyermekeiről és szeretett férjétől.

A Nap isten teljesen elbűvölődött Chhajától és így 3 újabb babócát is összehoztak. Így keletkezett a Szaturnusz, a Nap isten és az árnyék istennő gyermekeként.

Most a nyugati kutatások ott tartanak, hogy a napot megformáló hatalmas “robbanás” után, a megmaradt részecskékből alakult ki a szoláris köd. A szoláris ködben a jégvonalon belül lévő területen alakultak ki a kőzet és más szilárd anyagokból összekapaszkodó bolygók, míg a jégvonalon kívül a napszél által kisöpört, de megdermedt gázokból, gőzökből alakult ki a Szaturnusz.

Tehát a Szaturnusz a Napból robbant ki, és a Nap energiái végett állt pályára, mondjuk 10-szer olyan távol a Naptól, mint a Föld. (Ezt csak úgy a kontextus végett írtam le.) Ezt a Védák úgy írták le, hogy a Szaturnusz a Napból született meg! 

De nem csak ez került leírásra a Szaturnusszal kapcsolatosan, a nyugati és a keleti kultúra által. Egy másik érdekesség az, hogy a Védikus asztrológiában a Szaturnusz nagy ellenlábasa a Napnak, amit mi nyugaton csillagászatilag úgy állapítottunk meg, hogy a Szaturnusz belsejének a hőmérséklete a magnál, eléri a 11,700 celsius fokot, így a Szaturnusz több energiát sugároz vissza az űrbe, mint amennyit a Naptól kap!

Pl. ezért is, és még sok minden másért is a Szaturnusz egy nagyon fontos bolygója a Védikus asztrológiának. Így mint fontos bolygót és lassú bolygót, a Szaturnusz pályáját különösen nagy figyelemmel kísérik az asztrológia nagy tudorjai. (Itt megtalálsz sok más fontos infót a Szaturnusz bolygóról!)

Egyébként érdekes az is, hogy a világ szinte össze kultúrájában a Szaturnuszhoz kötik a szombatot, lásd saturday, vagy saturnday az angolszász kultúrában. Más napoknál azért ez nem a legegyértelműbb. Pl. a csütörtöki napot a vikingek Thorhoz kapcsolták, lásd Thursday, míg a görögök Zeuszhoz, és a rómaik maradtak a jupiteri vonalon, ahogyan azt eredetileg is megalkották a Védikus asztrológia rendszerében.

Ezentúl az is egy érdekes eleme a Védikus asztrológiának, hogy attól függetlenül, hogy a Szaturnusz egy kemény, szikár, aszketikus bolygó az Ájurvéda szerint a Vata, vagyis a levegő alkat kategóriába sorolják. És ez teljesen vissza köszön abban, hogy a Szaturnusz nem egy szilárd bolygó, sőt az egyetlen bolygó a naprendszerünkben, amely sűrűsége nem éri el a víz sűrűségét sem.

Szóval nagyon nagy varázslók voltak azok a jógik, akik 5200 évvel ezelőtt leírták a Rig Véda bölcsességeit! Benne a sok-sok kézzel fogható információval a bolygókról, az Ájurvédáról, és minden más jóságról!

Idén 2022-ben a Szaturnusz bolygó születésnapja Május 30-ra esik, ami idén ráadásul szombat, a Szaturnusz napja is egyben!

A fenti linken nemcsak többlet infót, de a Szaturnusz egyik legszebb mantráját is megtaláljátok!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük