A Bhagavad Gita negyedik fejezetének tartalomjegyzéke…

Bhagavad Gita, 4. fejezet:  Gjána-Karma-Szannjásza Jóga, A tudás, a cselekedetek és a lemondás jógája, 42 vers.

Első szakasz, versek 1-10: Transzcendentális tudás.

Krisna elmeséli, hogy kiknek tanított még a jógáról, és azt is, hogy az ilyen spirituális tudást egy tanítványi láncolaton keresztül kell befogadni. Valamint arról is beszél, hogy Ő időnként megjelenik, hogy segítse a jámborokat és újra meg újra elhozza ezt a spirituális tudást. Akik ezt a tudást követik, megszabadulnak a materiális világtól, és annak kellemetlenségeitől.

Második szakasz, versek 11-15: A cselekedetek folyamatának megértése.

Krisna maga teremtette meg a cselekedetek körülményeit, és az Ő égisze alatt kapják meg cselekedeteik eredményeit is a sikerre vágyók. Viszont Őt magát a cselekedetek nem befolyásolják. Akik ezt megértik és képesek ily módon cselekedni, szintén nem válnak tetteik rabjává.

Harmadik szakasz, versek 16–24: A cselekedetek megértése a tudás fényében.

Krisna elmagyarázza, hogy mi a különbség karma és akarma között. Tettek és karma mentes tettek között.

Negyedik szakasz, versek 25-33: A különféle áldozatok/felajánlások felsorolása.

Az ember elérheti a megtisztulást a legkülönfélébb áldozatokon keresztül, de azaz áldozat, amit a tudás fényében végzünk az a legkiválóbb.

Ötödik szakasz, versek 34–42: Összefoglalás.

A tudással felhatalmazott cselekvés minden bűnt eltöröl, így mindenkinek ily módon kellene cselekednie.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .