A Bhagavad Gita negyedik fejezetének tartalomjegyzéke…

Bhagavad Gita, 4. fejezet:  Gjána-Karma-Szannjásza Jóga, A tudás, a cselekedetek és a lemondás jógája, 42 vers.

Első szakasz, versek 1-10: Transzcendentális tudás.

Krisna elmeséli, hogy kiknek tanított még a jógáról, és azt is, hogy az ilyen spirituális tudást egy tanítványi láncolaton keresztül kell befogadni. Valamint arról is beszél, hogy Ő időnként megjelenik, hogy segítse a jámborokat és újra meg újra elhozza ezt a spirituális tudást. Akik ezt a tudást követik, megszabadulnak a materiális világtól, és annak kellemetlenségeitől.

Második szakasz, versek 11-15: A cselekedetek folyamatának megértése.

Krisna maga teremtette meg a cselekedetek körülményeit, és az Ő égisze alatt kapják meg cselekedeteik eredményeit is a sikerre vágyók. Viszont Őt magát a cselekedetek nem befolyásolják. Akik ezt megértik és képesek ily módon cselekedni, szintén nem válnak tetteik rabjává.

Harmadik szakasz, versek 16–24: A cselekedetek megértése a tudás fényében.

Krisna elmagyarázza, hogy mi a különbség karma és akarma között. Tettek és karma mentes tettek között.

Negyedik szakasz, versek 25-33: A különféle áldozatok/felajánlások felsorolása.

Az ember elérheti a megtisztulást a legkülönfélébb áldozatokon keresztül, de azaz áldozat, amit a tudás fényében végzünk az a legkiválóbb.

Ötödik szakasz, versek 34–42: Összefoglalás.

A tudással felhatalmazott cselekvés minden bűnt eltöröl, így mindenkinek ily módon kellene cselekednie.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük