Tradíció vs. Modern Fejlesztés II

iyengarA Tradíció vs. Modern Fejlesztés írásom felkerült egy híres jógaoktató oldalára is, de sajna rossz apropóból. A sztori az, hogy valaki úgy kommentált egy Iyengar mester jóga videót, hogy „aki porckorong sérvet szeretne, az gyakorolja a videón látottakat”.

Persze aztán jött az oda-vissza vágás, hogy ki mit mondott, meg stb. Én szeretnék kimaradni ebből az egészből, de ha már idézve lettem, elmondanám az én véleményemet.

Amerikában a távirányítású autónyitás korszaka előtt az alháti porckorongsérvek 70 + %-a úgy alakult ki, hogy féloldalasan lehajoltak ajtó nyitáshoz, hogy be tegyék a kulcsot a zárba és közben tüsszentettek. Ez nem vicc!

Még százalékosan sem lehetett kimutatni azokat, akik tornával hozták volna elő a gerincsérvüket. Ja, és Jóga által kiváltott gerincsérv nem is létezett a felmérésben. Nem találtak olyat.

Az én olvasatomban, amit mesetereim szavaiból raktam össze, a nagyon haladó, szinte már akrobatikus látványt idéző jóga gyakorlatok azért léteznek, mert azoknak a jóga gyakorlóknak is kell kihívás, akik akár évek vagy évtizedek alatt olyan szintű uralmat szereztek testűk felett, hogy az alap ászanák, habár azt is gyakorolják, még a legfejlettebb jóga mesterek is, már nem nyújtanak a fizikai síkon edzés élményt. Vagy valaki már eleve hihetetlenül hajlékony csak úgy, már magától.

Persze ezeket a gyakorlatokat ezer és ezer jógaoktató közül is csak 1-2 tudja meg csinálni, de ezek az emberek, mármint az én tapasztalásomban ultra fitt hölgyek és urak és nincs gerinc problémájuk, mert akik ennyire komolyan veszik a jógát, mire ide jutnak, már rég kikúrálták magukat gerinc bántalmaikból, ha esetleg még a jóga előtt lett volna nekik.

Persze most már a jógának van szinte versenysport verziója is, ott azért már elő-elő fordulhatnak komolyabb sérülések, de a kommentált videó egy abszolút tradicionális hatha jóga foglalkozásról készült.

És még egy apró szösszenet a bejegyzésekhez, millió ezer embernek van gerinc problémája, valószínű a rosszul végzett, rosszul tanított jóga okozta bántalmak elenyésző hányada lehet a gerinc problémáknak, mondjuk a helytelen étkezés vagy életvitel által kiváltott gondokhoz képest, a rosszul végrehajtott kezelésekről nem is beszélve.

Persze, hogy vannak béna jógaoktatók, hisz béna szakácsok, szabók, balett táncosok és gerinc sebészek is léteznek. Egy kedves doktor barátom szokta azt mondani a komolyabb tűnetekkel rendelkező betegeinek: „Hát azt hiszem, ezzel el kellene menni egy igazi orvoshoz.”

A sztori igaz, de ezt csak azért írtam a végére, hogy oldjam a feszültséget.

Na tsók,

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: De értem, hogy a jóga most divat és több ember keres jógát és keleti gyógymódokat, mint nyugati mozgásformákat, úgy általában. Valószínű úgy könnyebb ismertséget szerezni, ha olyan emberek célcsoportját közelítjük meg, akik már eleve tesznek valamit a gerincükért, mint laikus embereket, akik még lehet, hogy nem jutottak el oda, hogy rendszeresen energiát, pénzt és időt szánjanak magukra. Szerintem, ha valaki azt tűzi ki céljául, hogy majd embereknek segít, akkor terjessze azt, hogy vigyázzunk magunkra, éljünk helyesen stb., és ne azokat bántsa, akik már vették a fáradságot, hogy segítsék magukat is.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Tradíció vs. Modern Fejlesztés II

  1. Era szerint:

    Fater, ne idegesítsd magad, mert mi lesz így a szépségeddel? 😀

    Aki olyat ír, hogy jóga miatt alakul ki bármi betegség az vagy elmebajos, vagy rohadt vicces csak senki nem érti 🙂 Ha valami évezredeken át fennmarad, akkor csak nem lehet természetellenes…viszont az is tény hogy sok kontár mozog a pályán, adódhat abból a félreértés hogy egy megélhetési sarlatán került a képbe. Na mindegy, nem ismerem eléggé a részleteket ahhoz hogy sokat írjak, de gondoltam feldoblak pár sorral!!

    Üdv ebből a szép városból….BOMBayyyyy 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük