Röviden és okosan a jógáról és az ájurvédikus pszichológiáról

bikramNyugati kutatások évtizedekig azt bizonyították, hogy a legkomolyabb pszichés károsodást azzal lehet előidézni emberekben, ha nem hagyják őket álmodni. Megfigyelték azt, hogy ha rendszeresen megzavarják az alvást, az nem tud elmélyülni olyan szintre, hogy beinduljon az álmodás folyamata. Ezzel az egyszerű rendszerrel, már néhány nap alatt is elég komoly lelki zavarokat lehetett okozni.

De most az elmúlt pár évben megfigyeltek egy ennél sokkal, de sokkal nagyobb zavart keltő tényezőt az emberi psziché működésében. Ez is egy elég egyszerű folyamat, mert csupán arról van szó, hogy ha valaki arra van kényszerítve, hogy magát mindig másokhoz hasonlítsa, vagy saját képességeit és eredményeit más emberek mércéjéhez hasonlítja, akkor az teljesen összezavarja az emberi énképet.

Természetesen gondolom mindenki tisztában van azzal, hogy a reklámok sugalmazásai, a folyamatos új divathullámokkal való lépéstartás és az ikonikus szintre emelt sztár celebek példája technikailag folyamatosan ebbe a pozícióba taszít mindenkit aki nem hoz tudatos döntést, hogy mindig és mindenkoron saját életét élje.

Ezért fenomenális a jóga rendszere. Mert teret ad annak, hogy az ember figyelni tudja magát, és saját képességeit és adottságait alapul véve tudjon előre haladni a jóga folyamatában, legyen az egy inkább a fizikai síkra összpontosító hatha jóga, vagy inkább egy, a meditációval jobban foglalkozó rendszer, mint például a kundalini jóga.

Persze most már a jógában is vannak uniformizált stílusok, ahol mindenkinek ugyan azokat a sorozatokat, ugyan abban a sorrendben kell megtanulnia, de ezek az iskolák csak az elmúlt pár évtizedben lettek kitalálva, vagy max az elmúlt évszázadban, de ez az idő a jóga rendszer létezésében egy nagyon parányi rész.

Tehát a lényeg a lényeg, ne féljünk önmagunk lenni, és akárhányszor azon aggódunk hogy ki mit gondol rólunk, próbáljuk azt feleleveníteni, hogy hányan szokták a mi véleményünket megkérdezni magukról.

A jóga jó! Neked is,  ahogyan mindenki másnak is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Röviden és okosan a jógáról és az ájurvédikus pszichológiáról

  1. Stubán Attila szerint:

    Ez most nagyon jókor jött. Köszi 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .