Minden Ájurvédikus és Jógikus tisztító kúrát így kellene elkezdeni…

tavaszőszAz Ájurvéda és a Hatha Jóga kultúrájában egyértelműen a tavaszi és az őszi szezon a legmegfelelőbb időszak a méregtelenítések idejére.

Viszont minden méregtelenítést a megfelelő felvezetéssel és levezetéssel kellene végig csinálni.

A levezetés attól is függ, hogy mi volt maga a kúra, de a felvezetést meg lehet csinálni egy egységes felkészüléssel is.

Íme az általános felkészülés menete, a tisztító kúrák elkezdésére és a méreg anyagok felszínre hozása érdekében:

 • Egy héten át kerüljük a szárító ételeket. Ne együnk aszalt, puffasztott, szárított, pelyhesített és füstölt dolgokat, és sózott és pirított cuccokat.
 • Együnk sok meleg lédús ételt, mint pl. levesek, főzelékek, és kásák.
 • Igyunk sok folyadékot, a napi felnőtt minimum 2.3 liter per nap. Akik egy héten minimum 3 alkalommal mozognak az Ájurvéda szerint már aktív sportéletet élnek, és így náluk a 20 kilogrammonkénti 1 liter folyadék ajánlott.
 • Belülről kifelé és kívülről befelé is ajánlott a test átolajozása: A külső olajozás annyit tesz, hogy egy héten át dörzsöljük magunkat át minden nap bő extra szűz olívaolajjal. A belső pedig azt, hogy éhgyomorra reggel és üres gyomorra vacsora előtt együnk meg 1-1 teás kanálnyi tikta ghritát, azaz keserű ghít, az Ájurvéda méregtelenítésének egyik fő alap anyagát. Az egyszerűsített verzió igen könnyen elkészíthető: Készítsünk 10 dkg vajból ghít, és abba keverjünk el 1-1 evőkanál ezerjófüvet és gyömbérport.
 • A héten kétszer melegítő terápia is igen csak ajánlott,  szóval próbáljunk megoldani a egy kis szaunát, vagy gőzt, vagy otthon egy félórás forróbb kádfürdőt.
 • Ezentúl, már csak annyi kell, hogy az 1 hetes felkészülés alatt csináljuk meg a szokásos 3 napos gyulladás csökkentő kúrát. Tudjátok 3 napig semmi fehérje, növényi sem, és kalcium reggel és este.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Jóga, Saját Szektánk Értékrendje
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Minden Ájurvédikus és Jógikus tisztító kúrát így kellene elkezdeni…

 1. Visszajelzés: Bhakti Kutir Jóga Tábor Neszebarban, Július 7-én kezdünk! | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: A Hatha Jóga rendszerének egyik legfontosabb tisztító kúrája - Egészség Extra

 3. Marschall Kata szerint:

  A héten a testmozgásra,intenzitesra mi az ajánlás? …csak úgy “kapha-san” vagy mehet a szokásos?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük