Taoista Jóga és a kínai belső alkímia: egy gyors történelmi áttekintés…

Sokan szokták azt megkérdezni tőlem, hogy mi is az a Taoista Jóga? Íme, egy rövidke írás, ami szerintem teljesen megválaszolja a kérdést! De ehhez bele kell mennünk a kínai kultúra belső munkájának történetébe.

A világ 3 legtöbbet olvasott és kinyomtatott könyve a Bhagavad Gitá, a Biblia és az I Ching, valószínű, hogy nem véletlen. Az adott témakörben most az I Chingre fogunk fókuszálni.

lao-tze

lao tze a taoista gondolkodás és iskola egyik elgfontosabb alakja…

A kínai belső alkímia története 3 korszakra osztható fel, és az első az I Ching-gel kezdődött.

Habár az I Ching eddig fellelt első írott példányát Krisztus előtt 500 környékére datálták, az kb. már a nyugati kutatók körében is elfogadott, hogy maga a rendszer kb. Krisztus előtt két és fél ezer évvel keletkezhetett.

Az I Ching alap filozófiája az, hogy az Ég, a Föld és az Ember teremti meg, és hozza létre az Univerzum egészének egységét és harmóniáját. Valamint az, hogy a természet ezen három oldala változatlan szabályok és periodikusan ismétlődő ciklusok szerint működnek.

  • Az Égi energiák megismerésével tisztába kerülhetünk az egész világunkra ható törvényekkel, mint pl. az évszakok váltásával, az időjárás ránk ható jellegével, de az ár-apállyal is és a többi rendszeresen előforduló jelenséggel is. Ezen rendszerek megismerésében segíthet pl. az asztrológia, ami napi, heti, havi, éves, sőt 12 és 60 éves ciklusokban működő előrejelzésekkel is támpontokat adhat az Égi energiák megértésében, és ami révén a Földi energia szintjére hozható az Égi adottságok.
  • A Földi energiák megértése azért szükséges, hogy megismerjük a föld szerkezetét és adottságait, és így nagyjából a földrajztól a geológiáig terjed ezen ismeretek felsorolása. De ide tartozik a biológia is és a növények ismerete, ami a helyes étkezés révén köti össze a Földi energiát az Emberivel. A mai napig a Feng Shui (jelentése víz és szél) szakértők Kínában nagy tiszteletben tartott emberek, aki nem csak a házak és lakások energetikai rendszereit próbálják összeharmonizálni a leendő lakókkal, de a lakó terület adottságait is vizsgálják, és annak fényében hozzák meg a döntéseiket.
  • Az Emberi energiák megismerése főként arról szól, hogy hogyan harmonizálhat az ember a földhöz és az éghez, de ez természetesen komoly gyakorlást igényel.

Kb. idevezethető vissza a belső munka, avagy a belső alkímia gyakorlása a kínai kultúrában.

Ahhoz, hogy egységben vizsgálhassuk meg ezt a 3 energiát az I Ching rendszerében megalkották a 8 trigramot, amit Baguának neveztek el, majd abból a 64 hexagramot és ezzel a módszerrel igyekeztek előre megállapítani a természeti hatásokat a földre nézve, egy adott terület vagy ország lehetőségeit az időjárás vagy a termés szempontjából és természetesen az emberek jövőjét is ezen rendszer segítségével próbálták előre jelezni.

Így bátran állítható, hogy a kínai belső alkímia az I Ching-gel kezdődött és habár az első szakasza a kínai belső gyakorlatoknak több mint 2 ezer évig tartott és nagyon sok mű keletkezett pl. a légző gyakorlatokról, akkor is mind az I Ching-gel indult.

Ebben a korszakban kezdték el a Chi Kung kifejezést is használni, azaz „a Chi kultiválását” a belső munkák összegzéseként.

A következő korszakot a vallásos Chi Kung szakaszának is szokták hívni, mert pár száz évvel Krisztus előtt kezdődött és az indította el, hogy a Buddhizmus és több más meditációs technika is beáramlott Kínába Indiából. De ez már a következő mese témája lesz.

De annyit még elárulnék, hogy a Chi Kung első szakaszának derekán élt Lao Tze, aki a híres Tao Te Ching könyv szerzője volt, és a Taoista Jóga rendszer egy igen fontos alakja, azáltal, hogy talán a Taoista spirituális iskola legfontosabb művét ő szerezte.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük