Meztelen Jógás korrekció…

eskimoSikerült egy kisebb vihart kavarnom a Kutir Facebook oldalán a mezítelen jógás hölgy képeivel ezért írnék is erről a jelenségről.

Először is nekem a Bhakti Kutir honlapja szent és sérthetetlen. Szerintem kevés olyan honlap van világviszonylatban is, ami akkora mennyiségű szöveget villant, mint a miénk, lásd 300+ bejegyzés az Ájurvédával kapcsolatosan. 150+ a Jógával, több száz asztrológiai előrejelzés, stb., stb.

Pluszban egy kolostorban nőttem fel, ahol ezer %-ig arra voltunk nevelve, hogy a hölgyeket tisztelni kell, minden körülmények között, hát meg ez amúgy is jön a belsőnkből, mármint a normálisabb férfiaknál. Szóval nem is pimaszságból osztottam meg egy pucér jógázó hölgy fotóit.

Én szimplán viccből osztottam meg a meztelenül jógázó hölgyet, és azon próbáltam élcelődni, hogy én azért nem vagyok annyira esztétikus. Különben a vicc az egészben az, hogy már pár nappal azelőtt, hogy felbukkant volna itthon ez a cikk, a világsajtót már bejárta ez a képsorozat, de akkor még szó sem volt arról, hogy az alul öltözött hölgy jóga órát tartott. Akkor még “csak annyiról” volt szó, hogy a hölgy modellt állt férjének és e végett készültek el a képek, és a jóga népszerűsítése volt a nemes cél.

Hogy mi ebből az igaz, és melyik verzió igaz, na, ezt sohasem fogjuk megtudni.

Tény és való, hogy a marketing régen azért kellett, hogy a gépezet olyan dolgokat is el tudjon adni, amire nem volt szükségünk. De mostanra olyannyira telített lett a piac minden szempontból, hogy már azokat a dolgokat is marketingelni kell, amire tényleg szüksége van a jó népnek, hiszen már fel kell vennie a versenyt a haszontalan dolgokkal is.

És én kb. erre vagyok képtelen, hogy olyan jógás, harcművészes, aerobikos, mindenféle mozgós marketinget toljak, ami szimplán arról szól, hogy „sokan vagyunk a közéletben, de járjatok inkább hozzám”.

Én mindig is azt mondtam, hogy sokból könnyebb jót összerakni, mint kevésből. Én kb. 20-30 jógahelyet próbáltam ki Kalkuttában mire Monotosh Roy-ra akadtam volna. De kb. először jutottam el Professzor Dászhoz, akihez meg mindvégig jártam.

Szóval mezítelen jóga?

Szerintem az egész csak marketing, és mivel nőtt az ingerküszöbünk, picit durvábban kell odacsapni, hogy felkapjuk bármire is a fejünket.

Hogy mi köze van ennek a jógához?

Kevés. De arról viszont szól, hogy hozzám gyere jógázni, és kb. ez a marketing része a bulinak.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .