Mi is az a Passzív Jóga Terápia…

thaimassA passzív jóga terápia a jóga és az ájurvéda terminológiájában valójában azt jelenti, hogy egy kezelő jóga gyakorlatokat végeztet a kezelttel. Innen a passzív fogalom, mert a pácienst úgy mozgatjuk ki, hogy neki nem kell izommunkát végeznie.

Az ilyen típusú mozgást nyugaton lágyszövet mobilizációs mozgásnak vagy kezelésnek hívják, mert akárcsak a jógában itt is a nyújtáson van a hangsúly.

Minden ősi ázsiai kultúrának meg van a saját kezelési rendszere. Persze mivel én olyan vagyok, mint az öreg görög bácsi a „Bazi nagy görög lagzi”-ból én úgy gondolom, hogy minden Indiából indult útnak, és minden kezelés ősanyja az Ájurvéda és a Hatha Jóga.

Nálunk Európában talán a Thai masszázs a legismertebb válfaja ennek a kezelési rendszernek, és természetesen itt bizonyított az ájurvédikus alapok megléte ugyanis, Buddha eltávozása után Kumára Dzsivaka Bhatta, Buddha orvosa, a mai Thai területekre vándorolt el és ott kezdte el népszerűsíteni a Buddhizmust és természetesen ott is orvosként, gyógyítóként tevékenykedett.

Egyébként a Thai kultúrában is ide vezetik vissza a Thai masszázs kialakulásának eredetét.

De Japánban pl. úgy is hívják az ilyen kezelést, hogy Butsukari, ami ösztönös mozgást jelent, mert az ember automatikusan ilyen gyakorlatokat és mozdulatokat végez, ha fájlal valamit, mert ezek a mozdulatok kimozgatják a fájdalmat a testrészeinkből, sőt akár korrigálhatják is az elmozdult ízületeinket.

Igen, itt nem az a cél, hogy kimozgassunk elmozdult ízületeket, de általában még ezektől az egyszerű és természetesen fájdalom mentes mozdulatoktól is a legnagyobb százalékban helyre csúsznak az elmozdult ízületek. Pont, ahogyan a jóga órák közben is, amikor ez-az kiropog az ászanák végzése közben. Mert ugye a jógagyakorlatoknál is megfigyelhető, hogy annyi lendület nincs bennük, hogy valamit kirángassanak a helyükről, de pont olyan erős a súlypont áthelyezése a gyakorlatoknak, hogy, ha valami nincs a helyén, azt meg simán a helyére igazítja.

Ez a passzív jóga terápia. Kérdések?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Néha esti jóga órák előtt össze szoktunk gyűlni, hogy egymáson gyakoroljunk egy kicsit. De ez tényleg elég néha van.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Shiatsu
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Mi is az a Passzív Jóga Terápia…

  1. Rita szerint:

    Nekem van! De nagyon nem tartozik a tárgyhoz :):)
    Nepállal mizu???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .