Még is csak működik az Ájurvéda és a Hatha Jóga? Na, ne már!

pranayamaMire meg érkeztem Dubaiba, sajnos egy régi páciensem már kórházba került. Az illető egy kőkemény indiai üzletember, aki Szudánban született és nőt fel, fiatal korától eltartotta 5 db öcsét, majd saját családját, 4 fantasztikus kölyökkel, stb. stb.

Az amerikai kórházba vitték be a gyermekei, ami az Emirátusok legkomolyabb és legszínvonalasabb gyógyító központja. Természetesen minden kütyü, az összes szobában létezik, kb. olyan, mintha a Vészhelyzet, vagy a Grace Klinika helyszínén lennél, csak minden szebb és tisztább.

Február végén már volt egy szakasz, amikor a bácsi oxigén szintje eléggé leesett. Mivel 81-82-re esett vissza a szaturációja (a 100%-hoz képest ez nem jó) lélegeztető gépre tették, de sokszor még 4 literes átfolyásnál is vissza-visszaesett. Persze a srácok pánikoltak, és nem mindig volt orvos kéznél.

Valahogy nem tudtam az ilyenkor használatos Ájurvédikus marma, azaz pontmasszázsos elsősegély technikákat elmagyarázni sem telefonban, sem emailben, így megegyeztünk, hogy kipróbálják papán, az anuloma-viloma váltott orrlyukas légzést. Ez az, aminek az egyszerűbb fajtáját, amikor végig egyik majd másik oldalon lélegzünk, szinte minden Hatha Jóga órán csinálunk, de a belégzés utáni oldal váltásos tejes variációját is rendszeresen szoktuk gyakorolni.

Persze ők indiaiak és messzemenően betartják a mondottakat és mind computeres végzetségek garmadájával rendelkeznek, szóval még precízek is hozzá. Tehát ők úgy végezték papán a légzést, hogy befogták a száját és az egyik orrlyukát és utána váltottak orrlyukat, szóval kizárólag és 100%-osan egy oldali légzést produkáltak.

Minden alkalommal 3 perc alatt visszaemelkedett 96-97-re, 81-82ről a papa oxigén ellátottsága. És úgy is maradt sok-sok órára.

Aztán Március elején én is ott voltam az ilyen légzés visszaesésénél, és megcsináltam az öregúron egy-egy teljes marma (Ájurvédikus pontnyomás) kezelést. Az első alkalommal 3 perc után visszaállt 98-ra az oxigén szint, és másnapig úgy is maradt. Így elkezdték a levegő átfolyás intenzitását is csökkenteni, és másnap, amikor újra kezeltem a bácsit, már „csak” 2 és fél literes átfolyásnál esett vissza a szaturációja.

Újra kezeltem, megint 3 perc után visszaállt 98-ra, és most már úgy is maradt, pedig 1 literre vették vissza az oxigén áramoltatás intenzitását. Majd 2 nap után haza is engedték, és haza indulásom előtt már otthon kezeltem a bácsit.

Kezd már egy kicsit hosszú lenni a bejegyzés, majd holnap megírom, hogy mi volt a másik bibi, amit meg kellett oldani, hogy haza engedjék a kedves urat, az lesz az Ájurvéda rész.

Om Tat Sat

UI: Ezt már kb. 2 napja írtam, az öregúr azóta is jól van, 1 literes átfolyással is 98%-on működik a légzése, most már visszaesések nélkül.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .