A Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Téli gyümölcsök?!

avocPár napja érkezett egy olyan kérdés a honlapra, hogy mi az Ájurvéda álláspontja azzal kapcsolatosan, hogy valójában mindenkinek azt kellene enniük, ami az ő lakó helyükön terem.

Ez egy érdekes kérdés, mert az Ájurvéda kialakulása idején, kb. 7-9000 évvel ezelőtt, nem is lehetett volna úgy étkezni, hogy más tájegységek ételét ették volna rendszeresen.  Viszont változik a világ, így az Ájurvédikus elvek mellett, az én véleményemet is leírom nektek ebben a témában.

Az Ájurvédában az lenne a lényeg, hogy az étel, amit megeszünk és elkészítünk, friss legyen. Mivel a zöldség cukor tartalma 4 órával a leszedés után 80%-ban keményítővé alakul.

Szóval egy szempontból, amit a közértben megtudunk venni, az szinte mind alkalmatlan. De valahogy nekünk városakóknak is muszáj ételhez jutnunk. Nem beszélve arról, hogy mondjuk télen, nálunk Magyarországon nem is lehet friss zöldekhez jutni.

Én ebből a szempontból még bio hívő sem vagyok, mert Európában azért elég nehéz rendes biot találni, mert mi azért elég sűrűn lakunk, és elég régóta vegyszerezünk mindent, ami mozog, és azt is, ami nem. Az én elképzelésem az, hogy olyan nagy helyeken van igazi bio, ami kevésbé lakott.

Így a mai világban bioról, valószínű, hogy csak Ausztrália, Új-Zéland és Kanada révén beszélhetünk.

Ez persze nem azt jelenti, hogy lelkem nyugodalmáért nem biot veszek a gyerekeimnek.

De a fő az Ájurvéda szerint az, hogy együnk frisset és változatosan, valamint az, hogy szezonális terményeket együnk. Ugye az Ájurvéda korában nem volt üvegházas termelés.

Viszont a friss és változatos mellett az Ájurvéda még a mellé is leteszi a voksát, hogy ne essünk túlzásokba. Szóval egy kevés üvegházas hamika szerintem belefér, mert csak vermelt és csak hazai termékekkel szerintem már nem megoldható az egészséges táplálkozás. Mivel sajnos túl silány a tömeg gyártott élelmiszerek többsége. De persze az is túlzás, ha egész évben csak üvegházas, télen-nyáron gránátalmás amarant pudingot eszünk, sárkánygyümölcs turmixszal.

Minden túlzás rossz, még akkor is ha folyamatosan azért nyavalygunk, hogy nem ehetünk szénhidrátot, nehezet, édeset, stb. és külön programmá válik, hogy csak király datolyát ehetünk, bio joghurttal és teljes kiőrlésű búzakorpával.

Persze figyeljünk arra, hogy mit eszünk, de az is túlzás, ha az egész napunk rá megy arra, hogy eszünk, és ha éppen nem, akkor meg arra készülünk, hogy mikor fogunk és mit enni.

De visszatérve a lényegre, együnk frisset, amit télen azért nehéz megoldani, de lehetséges lásd pl. csírák. Valamint figyeljünk oda arra is, hogy amit mi téli gyümölcsnek hívunk, az valahol máshol, melegben érlelődik. A banán és a citrus félék mind nyákosító hatásúak, ezért az Ájurvéda nem is ajánlja őket a hidegben. A nekünk téli gyümölcsökből, ilyenkor az avokádó a jó.

Persze sokszor csak kőkemények avokádókat lehet kapni a boltban, így megosztok veletek egy hihetetlenül egyszerű, de rendkívül magasztos infót.

Ha egy estére almák közé rakod a kőkemény avokádókat, reggelre megpuhulnak, és ízesek is lesznek.

Az avokádó csodájához az is hozzá tartozik, hogy az se gond, ha egy a picit túlpuhul az avokádó, és már nem annyira ehető. Hiszen összetörve kiváló arcpakolás, főleg egy kis olíva olajjal felturbózva.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Vigyázat! A vegán módon táplálkozók egy elég számottevő része nem fogyaszt avokádót, hiszen a gigantikus avokádó ültetvényeket nem bízzák a természetes beporzásra, és teherautókkal szállítanak méhkaptárakat az ültetvények sorai közé!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Téli gyümölcsök?!

  1. Márti szerint:

    …és még azt is tanítottad, hogy a déligyümik hűtő hatásúak, ezért sem nagyon nyerők télen.
    Lehet, hogy a nyákosító és a hűtő hatás egy és ugyan az ? :O , mert hogy így is úgy is kapha ? 😛

  2. Visszajelzés: BNI | Bhakti Kutir

  3. Bogi szerint:

    Azert en Kanadat nem igen sorolnam a bio nagyhatalmak koze. Ami itt terem erosen megkerdojelezheto, a bio tobbi cucc meg USA bol jon ide. A GMO gabonarol nem is beszelve. Igazabol a legtobb bio cucc amit a polcokon latok az Amerikai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük