Mi is az a Pancsakarma? Az Ájurvéda rendszerének leghatékonyabb tisztító kúrája…

ayurherbsAz Ájurvédikus gyógyászat és a Jóga kultúrájában a Pancsakarma a mindent tudó méregtelenítés, mind a megelőzés szempontjából, mind pedig a betegségek kezelésével kapcsolatosan.

Mint már sokszor hangoztattam, az Ájurvédikus gyógyászat nem éppen divat cucc, és nem is az ép aktuálisan felkapott csodaszer. Az Ájurvédikus orvoslás nemcsak a nevében, hanem ténylegesen is „az élet tudománya”, ami 100 és 100 generációk óta jelent megoldást az emberiségnek.

Minden évben van divat betegség, és divat csodaszer, és szinte már fájdalmas, hogy mennyi „gyógyító” érzi azt a kényszert, hogy ő is előálljon valami nagyon működő varázs terápiával, mindenre tökéletesen ható csodaszerrel. Ilyen az Ájurvédában nincs!

A teljes kúrának van felvezető szakasza, és a rítusok után létezik levezetés és visszaerősítő program is, szóval a Pancsakarma nem a dúr-bele-bumról szól, hanem egy átgondolt rendszerről, ami sok ezer év tapasztalatával bír.

Az ilyen kitalált terápiákról, meg az önjelölt gurukról mindig az jut eszembe, amikor az osztrák Kellner Professzor már 1955-ben szövettanilag is bizonyítani tudta a meridiánok és az akupresszúrás pontok létezését és erre felbuzdulva több ember is híres akart lenni, az ő farvízén.

Neki álltak mindenféle alátámaszthatatlan hülyeséggel bizonygatni saját „felfedezéseiket” a meridiánokkal, és a pontokkal kapcsolatosan. Persze csak annyit értek el, hogy maga Kellner felfedezését is hiteltelenítették és még vagy 50 év kellett ahhoz, hogy orvosilag is elfogadott legyen az akupresszúra.

De visszatérve az Ájurvédára, az Ájurvéda köszöni szépen több mint 5000 éve működik, és ha nem működne valószínű, hogy már nem is lenne! A Pancsakarma is erről szól, évezredek tapasztalata, lefordítva egyedi alkatunkra, egyedi problémáinkra. 

Szóval tavasszal és az ősz felé haladva bele is szoktunk kezdeni a teljes Pancsakarmába, és ezt a programot fogjuk követni, természetesen a gyógynövények adagolása mindenki egyedi alkatának megfelelően fog kiosztásra kerülni.

 • 1 hetes rákészülés, olajozás, lédús ételek fogyasztása, 2 alkalommal komolyabb hő hatásnak kell kitenni magunkat, mind-mind azért, hogy a méreganyagok fellazuljanak és könnyebb legyen a méregtelenítés.
 • 8. nap: az első méregtelenítő rítus.
 • Még egy hét rákészülés, ami az első rítus pihentetőjeként is szolgál.
 • 16. nap: a második rítus.
 • 3 nap rápihenés és felkészülés a következő beavatkozásra.
 • 20-26. nap: a 3. és 4. rítus kombinációja, ami 1 hetes.
 • 3 nap pihenés, felkészülés.
 • 29-33. nap: az utolsó, tehát az 5. rítus.
 • 34-40. nap:a levezető szakasza a Pancsakarmának.

Persze a Pancsakarmával kapcsolatosan a legtöbben azt szokták kérdezni, hogy mennyire szokta megviselni az embert az egész folyamat, és hogy lehet-e ezt egyáltalán munka mellett végig csinálni?

A válasz előtt megint kitérnék egy picit az Ájurvéda működés elveire. Az Ájurvédában a harmónia újra felfedezése a fő cél. Amikor megszületünk a szervezetünk tökéletesen működik, gyerekek általában nem is szoktak nyavalyákat összeszedni mind addig, amíg nem járnak közösségbe. Sőt míg csak anyatejcsikét nyomnak, ami az ő alkatuknak a legmegfelelőbb táplálék, addig meg pláne nem szoktak beszedni bigyókat.

Aztán persze jönnek az egészségtelenebb ételek, a kamaszkorban bevitt vegyszerek és erjesztett cuccok, majd felnőtt korban az elfoglaltság végett a gyorskaják, stb., stb. és eltorzul a rendszer. Az Ájurvédában meg az a cél, hogy visszaállítsuk azt az egyensúlyt, ami nekünk, a mi egyedi alkatunknak a legmegfelelőbb, és ami így a teljes és tökéletes egészséget is jelenti.

Mindenkinek van egy egyensúly állapota, és a Pancsakarma pont erről szól, hogy az visszaálljon. Szóval persze minden tisztítókúra picit legyengít, de az Ájurvédikus rendszerekben maga az tisztítóeljárás is harmonikus, és így nem terheli túl a szervezetünk működését.

Erre a legjobb példa maga az Ájurvéda rendszerében a Triphala, ami a leginkább használt gyógynövény keverék, és mint sokan tudjátok ennek a keveréknek a fő hatása inkább tisztító jellegű. Mégis a Triphala egyik összetevője az Amla, meg arról híres, hogy az egyik leghatékonyabb vitamin bomba az anyatermészetben.

Tehát a Triphala tisztító hatását, ami természetesen picit megviseli a szervezetünket, mint minden tisztítás, de a legyengülés ellen magától a Triphalától kap enyhítést szervezetünk, a hatalmas vitamin és nyomelem tartalma miatt, így hiába tisztulunk, szinte lehetetlen, hogy a szervezetünk komolyabban legyengüljön.

Tehát kb. erről szól a Pancsakarma is, tisztítás, ami egy olyan harmonikus folyamaton keresztül viszi végig a szervezetünket, ami magában foglalja, az egészségben és egyensúlyban tartást is.

Tavasszal, amint picit tartósabban meleg lesz kezdünk is a Pancsakarmával, de ha bármilyen kérdésetek van erről a folyamatról, akkor írjatok nyugodtan, tudjátok úgy is válaszolok.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Hogy ne legyen túl hosszú a bejegyzés arra gondoltam, hogy a saját tapasztalataimat a Pancsakarmával kapcsolatosan, ide utóiratnak fűzném be, így akit érdekel, tud még tovább olvasgatni a Pancsakarmáról, az Ájurvédikus gyógyászat tisztításainak császáráról.

1994 és 1998 között 6 alkalommal estem át maláriás lázrohamon, 2 alkalommal sárgultam be teljesen fertőző májgyulladástól. Volt 2 db hastífuszos fertőzésem is és pluszban 2 alkalommal mart meg skorpió és egyszer egy halálos mérgű kígyó.

1996 végén megcsináltam egy Taoista Jóga kúrát, és azóta ilyen beteg-beteg nem voltam. Azóta nem voltam megfázva, nem gyulladt be semmim, stb., stb. De 1997 és 1998-ban is volt maláriám, sőt 1998-ban sárgultam be másodjára. Én mondjuk, nem gondolom ezeket betegségnek, mert ha egyszer már benned van a malária, az bármikor előjöhet.

Viszont 1998-ban végig csináltam magamon egy kb. pont ilyen otthoni Pancskarmát, mint amire most készülünk, és azóta az ilyen egy hetes váltólázas maláriás rohamaim is elmúltak.

Azóta volt váltólázam már kétszer is, de a malária egyik tünete sem jött elő, mi több maga a láz is csak 1 napig tartott mindkét alkalommal. De amint már mondottam én ezt nem tartom betegségnek, sőt 2004 nyarán volt vakbélgyulladásom is, de azt sem tartom betegségnek, főként, hogy szimplán Ájurvédikus önkezeléssel jártam a végére a dolgoknak és nem kellett megműtetnem magamat.

Szóval, én annyit mondhatok a Pancsakarmáról, hogy 1998 óta nem volt semmi bajom, és még a halálos trópusi betegségeimnek is búcsút kellett intenem, pedig milyen jó is volt 15-20 kilókat fogyni 1 hét alatt. Volt olyan is Indiában, amikor 67 kilóra sikerült leszálkásítanom, ami eléggé szürreális volt, főként úgy, hogy erős, nagycsontú csóka vagyok, de hát az Ájurvéda és a Pancsakarma visszaállította a rendet és a fegyelmet a szervezetemben.

Ja, és 2001-ben és 2013-ban teljes orvosi kivizsgálásokon is átestem, ahol kiderült, hogy a májfunkcióim az utolsó enzimig, tökéletesek, ami azért hepatitiszes besárgulások és maláriás állapotok után, azért nem szokott olyannyira egyértelmű lenni.

Egy mondatban azt mondanám, nekem bejött a rendszer. Szeretettel várunk benneteket majd augusztus végén!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

8 Responses to Mi is az a Pancsakarma? Az Ájurvéda rendszerének leghatékonyabb tisztító kúrája…

 1. bujdoso Zsuzsanna szerint:

  Kedves Adam . Erdekelne a pancsakarma tisztitas. udv. B Zsuzsa

 2. Simek Erika szerint:

  Erdeklodnek, hogy lehet-e fizikai munka mellett vegezni, es hogy pontosan mennyibe kerul, aztan hogy aug. 27en szerdan hanykor kezdodik, ilyen s ehhez hasonlo reszleteket mikor lehet megtudni ? erika

 3. Visszajelzés: A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve, valamint most kezdünk a teljes Pancsakarmával… | Bhakti Kutir

 4. Banki szerint:

  Hari Goura!
  A barátnőmet érdekelné a panca karma, de még nyaralunk. Elsején repülünk haza, aznap este megy hozzád jógázni.
  Tud még csatlakozni?
  Köszi!
  Banki

 5. Visszajelzés: Jön a tavasz és a böjtök ideje… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Egy Hipotetikus kérdés a tavasszal induló Pancsakarmával kapcsolatosan… | Bhakti Kutir

 7. Elekné Harkai Zsuzsa szerint:

  Szeretném kipróbálni a Pancsakarma tisztító kúrát otthon.
  Kérném a segítséged ebben.
  Köszönöm szépen!
  Elekné Harkai Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük