Hét Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Pitta fokozás a Pancsakarmát végzőknek, de különben jó kaja Pancsakarma nélkül is…

mozzarellaA következő recept fantasztikus, amikor a hideg idő beüt, mert a hagyma és a piros paprika, meg persze a mozzarella fehérje tartalma mind fokozza bennünk a Pittát, ami ellenállóvá tesz minket a hidegek ellen.  

De ez a recept a Pancsakarma alatt is alkalmazható, mint a pitta kúra része, de a nyári melegben azért ezt nem ajánlanám orrba-szájba, de sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek, fehérje kúrán élő Kapháknak és fázós Vatáknak simán mehet nyáron is.

A Pancsa Karma kúra második hetében a Pittát fokozva próbáljuk minél optimálisabban előkészteni magunkat a második rítusra, a hashajtásra. Legegyértelműbben a Pittát fűszerekkel vagy fehérjével lehet fokozni, íme egy saját fejlesztés, ami jó tojás pótlás is a vegetáriánusoknak.

Íme a hamika:

Ghín vagy valami értelmes olajon megpirítunk egy kis lilahagymát és egy kis fokhagymát, aztán picivel a többi összetevő előtt belepattintunk egy kis piros paprikát, hogy csemege vagy csípős a mi vérmérsékletünkön múlik, és aztán egy másik picivel később, hogy ne keseredjen meg a paprika, rádurrantunk egy kis mozzarellát és apróra tört vagy vágott tofut.Átmozgatjuk, hogy a tofu beízesedjen és TÁÁÁ, DÁÁÁÁ! Készen vagyunk.

Ha szeretjük a lágyabb ízű, vagy a picit nyersebb Japán konyhát, akkor nem is kell túl sokat forgatni a tofut a szaftban, mert köztudott a fehérjéről, hogy hőre nem igazán jól reagál.

Sok sikert hozzá, ha gondoljátok, írhattok visszajelzést is ha elkészítettétek!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük