Egy Ájurvédikus mese az amláról, a citromról, a kurkumáról és a gyömbérről…

amlagingerEgyszer volt, holt nem volt egy parányi kis falucska Ájurvédikus orvosának el kellett mennie szülőfalujából, és a település átmenetileg orvos nélkül maradt. 

A környező falvak vezetőit tömörítő tanács, a szomszédos városka egyik Ájurvédikus orvosának fiát kérték fel, hogy betöltse a pozíciót. A kiválasztott kedvező asztrológiai napon az ifjú vaidya (ájurvédikus orvos szanszkrit nyelven), édesapjával együtt ökrös szekéren indult el új lakóhelyére.

A falu határához érve a fiú hihetetlenül elkeseredett és így szólt édesapjához:

“Édesapám, már percek óta amla és citrom fák között haladunk, és amerre a szem ellát gyömbér és kurkuma hajtásokat látok az út mentén. Lesz így nekem egyáltalán munkám? Fogom-e gyakorolni a gyógyítás művészetét? Ha ennyi gyógyhatású növényt termesztenek a faluban, nem is lesz rám szükség.”

Erre a tapasztalt és bölcs apuka így szólt:

“Ne aggódj fiam, alkalmazni fogod tudásod, hiszen az emberek sajnos nem is ismerik a megfelelő használatukat, és eleget sem fogyasztanak ezekből a csodaszerekből.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Íme még némi olvasni való az ájurvédikus csodaszerek témájában:

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Orientális Mesék
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Egy Ájurvédikus mese az amláról, a citromról, a kurkumáról és a gyömbérről…

  1. Szilvás Teri szerint:

    Szia Ádám! Légyszives megosztani,hogy hogyan kell helyesen alkalmazni ezeket a növényeket,mert én nem tudom.Csak annyit tudok,hogy (és ezt is csak nagyjából) melyik mire jó.Tehát ezt is pontositsd légyszives.
    Köszönöm szépen.
    Nagyon szép napot kivánok!
    Szilvás Teri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .