Egy Ájurvédikus mese az amláról, a citromról, a kurkumáról és a gyömbérről…

amlagingerEgyszer volt, holt nem volt egy parányi kis falucska Ájurvédikus orvosának el kellett mennie szülőfalujából, és a település átmenetileg orvos nélkül maradt. 

A környező falvak vezetőit tömörítő tanács, a szomszédos városka egyik Ájurvédikus orvosának fiát kérték fel, hogy betöltse a pozíciót. A kiválasztott kedvező asztrológiai napon az ifjú vaidya (ájurvédikus orvos szanszkrit nyelven), édesapjával együtt ökrös szekéren indult el új lakóhelyére.

A falu határához érve a fiú hihetetlenül elkeseredett és így szólt édesapjához:

“Édesapám, már percek óta amla és citrom fák között haladunk, és amerre a szem ellát gyömbér és kurkuma hajtásokat látok az út mentén. Lesz így nekem egyáltalán munkám? Fogom-e gyakorolni a gyógyítás művészetét? Ha ennyi gyógyhatású növényt termesztenek a faluban, nem is lesz rám szükség.”

Erre a tapasztalt és bölcs apuka így szólt:

“Ne aggódj fiam, alkalmazni fogod tudásod, hiszen az emberek sajnos nem is ismerik a megfelelő használatukat, és eleget sem fogyasztanak ezekből a csodaszerekből.”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Íme még némi olvasni való az ájurvédikus csodaszerek témájában:

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Mese folyamok óceánja
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Egy Ájurvédikus mese az amláról, a citromról, a kurkumáról és a gyömbérről…

  1. Szilvás Teri szerint:

    Szia Ádám! Légyszives megosztani,hogy hogyan kell helyesen alkalmazni ezeket a növényeket,mert én nem tudom.Csak annyit tudok,hogy (és ezt is csak nagyjából) melyik mire jó.Tehát ezt is pontositsd légyszives.
    Köszönöm szépen.
    Nagyon szép napot kivánok!
    Szilvás Teri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük