BKS Iyengar-ra emlékezve…

iyeng2014 Augusztusának végén eltávozott ebből a világból Bellur Krisnámáchár Sundararádzsa Iyengar, a Jóga tradíció egyik legnagyobb alakja.

Iyengar mester 1918. December 14-én született, Bellurban, Dél-Indiában, egy Sri Vaisnava Brahmin családban.

Fiatalon nagyon beteges volt, és sógora unszolására kezdett jógázni, hogy fejlessze az egészségét. Persze komoly segítség volt az, hogy sógora nem más volt, mint Tirumalai Krisnámáchárja, akit a „Modern Jóga Atyjának” hívnak a mai napig.

3 év tanulás után sógora és mestere arra kérte, hogy költözzön Puné-ba és tanítson jógát ott. Így 1937 óta tanított jógát. 1954-től már rendszeresen terjesztette a jóga tanait és jó hírét nyugaton is.

1966-ban publikált „Light on Yoga” című könyve nemzetközi szinten is az eladási listák élén állt, és 17 nyelvre lett lefordítva.

2004-ben a Times magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Habár Ő maga halála napjáig azt állította, hogy Ő maga szimpla Radzsa Jógát tanít, és olyan dolog, hogy Iyengar Jóga nem létezik, a világban sok százezren gyakorolják az „Iyengar Jógát”.

2011-ben a pekingi posta kiadott egy bélyeget a tiszteletére, és egyes felmérések szerint csak Kínában több mint 30 ezer ember, 57 városra leosztva követi az Ő által oktatott jóga rendszert.

Én sajnos Őt nem ismerem személyesen, a lányával Gítával már volt szerencsém találkozni és részt venni Jóga oktatásán, de személy szerint nekem még az nagyon szimpatikus BKS Iyengarral kapcsolatosan, hogy a nyugatot megjárt nagy indiai tanítok közül azon kevesek közé tartozik, akik sohasem keveredtek botrányba, nincs rossz hírük, és nem kezdtek aranyórákat, meg autókat gyűjteni.

A Jó Isten nyugosztalja.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Bővebben Iyengar Mesterről…

Bővebben az “Iyengar” Jógáról…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

One Response to BKS Iyengar-ra emlékezve…

  1. Visszajelzés: B.K.S. Iyengar | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .