BKS Iyengar-ra emlékezve…

iyeng2014 Augusztusának végén eltávozott ebből a világból Bellur Krisnámáchár Sundararádzsa Iyengar, a Jóga tradíció egyik legnagyobb alakja.

Iyengar mester 1918. December 14-én született, Bellurban, Dél-Indiában, egy Sri Vaisnava Brahmin családban.

Fiatalon nagyon beteges volt, és sógora unszolására kezdett jógázni, hogy fejlessze az egészségét. Persze komoly segítség volt az, hogy sógora nem más volt, mint Tirumalai Krisnámáchárja, akit a „Modern Jóga Atyjának” hívnak a mai napig.

3 év tanulás után sógora és mestere arra kérte, hogy költözzön Puné-ba és tanítson jógát ott. Így 1937 óta tanított jógát. 1954-től már rendszeresen terjesztette a jóga tanait és jó hírét nyugaton is.

1966-ban publikált „Light on Yoga” című könyve nemzetközi szinten is az eladási listák élén állt, és 17 nyelvre lett lefordítva.

2004-ben a Times magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Habár Ő maga halála napjáig azt állította, hogy Ő maga szimpla Radzsa Jógát tanít, és olyan dolog, hogy Iyengar Jóga nem létezik, a világban sok százezren gyakorolják az „Iyengar Jógát”.

2011-ben a pekingi posta kiadott egy bélyeget a tiszteletére, és egyes felmérések szerint csak Kínában több mint 30 ezer ember, 57 városra leosztva követi az Ő által oktatott jóga rendszert.

Én sajnos Őt nem ismerem személyesen, a lányával Gítával már volt szerencsém találkozni és részt venni Jóga oktatásán, de személy szerint nekem még az nagyon szimpatikus BKS Iyengarral kapcsolatosan, hogy a nyugatot megjárt nagy indiai tanítok közül azon kevesek közé tartozik, akik sohasem keveredtek botrányba, nincs rossz hírük, és nem kezdtek aranyórákat, meg autókat gyűjteni.

A Jó Isten nyugosztalja.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Bővebben Iyengar Mesterről…

Bővebben az “Iyengar” Jógáról…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

One Response to BKS Iyengar-ra emlékezve…

  1. Visszajelzés: B.K.S. Iyengar | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük