B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar, azaz Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar (született: 1918. December 14.) az Iyengar Jóga alapítója, kiemelkedő jóga oktató. Számtalan könyvet írt jóga filozófiával és gyakorlattal kapcsolatban, mint például a Jóga Új Megvilágításban, Pránajáma Új Megvilágításban valamint Patanjali szövétneke új Megvilágításban. 1991-ben kitüntették a Padma Shri-vel majd a Padma Bhushan-nal 2002-ben. 2004-ben a Time Magazine a Világ 100 legbefolyásosabb embere listáján egyként Iyengar mestert jelölte meg.

Iyengar szegény családba született Indiában, 13 gyermek közül 11.-nek Sri Krishnamachar iskolai tanár, és Sheshamma fiaként. Születésekor szülőfaluján Bellur-on egy országos influenzajárvány vonult át, melynek köszönhetően gyenge, beteges fiúcska volt. Gyermekkorában maláriával, turberkulózissal, tífusszal és állandó alultápláltsággal küzdött. Édesapja kilenc éves korában elhunyt.

15 éves korában sógora, Sri Tirumalai Krishnamacharya jógi megkérte Iyengart hogy költözzön Mysore-ba, hogy jóga gyakorlás segítségével fejlesszék, erősítsék immunrendszerét. Iyengar megtanulta az ászanák kivitelezését, amit fokozatosan javította egészségi állapotát. Sógorának köszönhetően Iyengar elhatározta hogy mélyebben is megismerkedik a jógával, így tanulásra adta a fejét, hogy később ő is taníthasson.

Krishnamacharya bátorítására 1937-ben, 18 évesen Pune-ba költözött hogy jógát oktasson. Akár napi több órát is eltöltött a különböző technikákkal való ismerkedéssel, gyakorlással. Számos kiemelkedő személynek tanított jógát, közülük például Erzsébetet, a belga királynét is megtanította fejen állni.

1952-ben Iyengar összebarátokozott Yehudi Menuhin hegedűművésszel. Menuhin több lehetőséget is szervezett Iyengarnak hogy küldföldön taníthasson, mint például London, Svájc, Párizs. Iyengar szintén nagy szerepet játszott a jóga népszerűsítésében nyugaton.

1966-ban megjelent a Jóga Új Megvilágításban című műve, melyet gyakran emlegetnek a Jóga Bibliájaként, nemzetközi bestseller lett és több mint 17 nyelvre lefordították.

Az “Iyengar”, mint főnév megtalálható az Oxford English Dictionary-ben, mint egy jóga fajta meghatározása.

2014-ben Iyengar mester eltávozott erről a világról.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to B.K.S. Iyengar

  1. Visszajelzés: BKS Iyengar-ra emlékezve… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük