A Baktai Ádám féle Hatha Jóga…

yogibear„Életvitel szerűen vagyok hatha jóga függő, de csak a hatha jóga mellékhatásaival kapcsolatosan.”

-Baktai Ádám

Tanácsadóimra hallgatva (köszönöm T. Éva), akkor elmesélném nektek, hogy én miért tanítok olyan jógát, amilyet, és, hogy mire számíthattok, ha betévednétek egy Baktai Ádámféle Hatha Jóga foglalkozásra.

Először is elmondanám, hogy egy szempontból én egy második generációs jógaoktató vagyok, mert a mi családunkban a nagybátyám is már többféle jógát oktatott a 70-es évek végétől, de ettől én még nem tartom magam jógaoktatónak.

Inkább az szeretném nektek elmesélni, hogy én miért is jógázom. A válasz elég egyszerű és profán, én azért jógázom, mert teljes mértékben karban tart. Bőven elmúltam 40 éves és habár már 2 éves korom óta sikerült belecsöppennem a jóga világába, és kb. 30 éve jógázom aktívan, max. 2-3 hetes kihagyásokkal, még soha életemben nem volt semmiféle komolyabb bajom.

10 évig Indiába éltem, ahol 12 alkalommal majdnem sikerült meghalnom, többszörös maláriás lázrohamokban, fertőző májgyulladásban, hastífuszban, de akadt mérges kígyó és skorpiómarás is a repertoárban. Szóval már csak ezek a betegségek májra vonatkozó utóhatásai is elég gázosak, nem beszélve az akut állapotok túlélését, de “szerencsére” mindenem teljesen jól funkcionál.

Persze még egy csomó alkalommal sikerült rázós helyzetekbe kerülni Indiában, de most értelem szerűen betegségekre koncentrálok, mert az, hogy az ember sokat utazik vonat tetőkőn, és busz tetőkön az saját döntés. Valamint az, hogy egy éjszaka Kalkuttában majdnem szétmarcangolt egy falka kóbor kutya, az megint csak nem releváns, mert egyrészről ez amúgy is megtörténik évente 65-70 emberrel, másrészről meg a 14 injekció, amit utána kaptam veszettség ellenszerként a hasfalamba nem függ össze az egészségi állapotommal.

Szóval van olyan előéletem fizikailag, ami befolyásolhatná az egészségemet, de a folyamatos jógázás nagyon messze tartja tőlem a betegségeket. Sőt versenysportból adódóan volt olyan ízületi sérülésem, ami műtétet kívánt volna, de a rendszeres jóga gyakorlás azt is kipipálta, “szerencsére”.

Ezen túl persze engem is érnek bosszúságok és kellemetlenségek, de nem emlékszem, hogy utoljára mikor voltam szomorú, mérges, vagy kétségbeesett úgy Isten igazából.

És mivel otthon magamban lusta vagyok jógázni, jóga órákat tartok, hogy magam is edzésben tartsam, és, hogy meg tudjam osztani a jóga megannyi fantasztikus hatását azokkal, akik betévednek az óráimra.

Tudom, hogy most ez egy kicsit furcsán hangzik, de ez az igazság.

Természetesen értek a jógához (különben nem tanítanám), hiszen gyerekkorom óta érdekel ez a mozgás és azóta, tehát kb. már vagy 40 éve gyakorlom is a jógát, valamint nagy szerencsémre Indiában is tanulhattam jógát 10 éven keresztül olyan mesterektől, mint pl. Monotosh Roy vagy éppen Professzor Dász.

De ettől én még mindig nem vagyok jóga oktató a szó szabályos értelmében! Először is én azért tanítok jógát, mert megkértek rá. Valamint azért mondtam igent, mert ahogy mondottam szerencsére értek is hozzá.

Szóval az én jóga oktatásom nem úgy indult, hogy egyszer csak úgy gondoltam, hogy jóga oktatásból szeretnék megélni, ezért elvégeztem tanfolyamokat, work shopokat és némi marketing munka után elkezdtem tanítani.

A mi kis iskolánkban 1994-ben kezdtem jóga foglalkozásokat tartani, osztálytársaknak, barátoknak. Nemzetközileg meg úgy indult el, hogy barátok és ismerősök megkértek, hogy tanítsak nekik némi jóga ismereteket 1996-ban Dél-Afrikában. Az itthoni oktatás meg úgy, hogy a Soltész Juci, Zsombolyai Linda, Kissgergely Zita és Varga Judit megkértek arra, hogy tanítsak nekik jógát úgy, hogy még a termet is elintézték. Szóval én ezért tanítok jógát, mert ezzel én nem egy vállalkozást indítottam el, hanem embereknek tanítok olyan egészségmegőrző mozgást, ami az én kultúrámból, a védikus kultúrából fejlődött ki, és ami már nekem is bevált az elmúlt néhány évtizedben.

Ezért is van, hogy az óráimon sokat fogtok engem beszélni hallani magáról a jóga kultúrájáról és filozófiájáról is, és nem „csak” az ászanákról.

Szóval, ha olyan jógát keresel, ami arról szól, hogy egészségesen tartsuk magunkat testileg és szellemileg, és egy picit kíváncsi is vagy a jóga filozófiai és történelmi hátterére is, akkor tudom ajánlani az óráimat.

Valamint azoknak is ajánlani tudom az óráimat, akik értenek a mozgáshoz, és idegesíti őket az, ha olyan jóga órákon vesznek részt, ahol nincs rendszer a mozgásban, és 4-5 alkalommal fel kell állni, meg elfeküdni, majd egy picit üldögélni és újra elfeküdni stb., stb.

1995 óta tanulom, és gyakorlom a tradicionális japán shiatsu kezelés rendszerét tehát nekem az anatómia az Isten és az ízületek pontos kimozgatása a legfontosabb számomra, és ezt nem tudom kizárni a jóga óráimból sem.

És, hogy ezek után miért nem tartom magam rendes jógaoktatónak? Mert ha van némi időm otthon, az sohasem jut eszembe, hogy mondjuk órákat dolgozzam azon, hogy mindkét lábamat a nyakamba tudjam tenni, (egy láb nekem elég) mert az engem nem is érdekel. Mint már mondottam, engem a hatha jóga mellékhatásai érdekelnek, az, hogy tökéletesen egészséges legyek testileg is, és javarészt szellemileg is, azt a kicsiny mennyiségű őrületet leszámítva, amit amúgy sem tudok eltitkolni.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Egyébként 2014-ben voltam egy abszolút teljes körű orvosi kivizsgáláson és tökéletesen egészséges vagyok, az indiai „előéletem” ellenére, de még olyan kunsztokat is tud a szervezetem, hogy picit túl lúgos vagyok és, hogy a mérések alapján a stresszre a jobb oldali nyaki ütőeremen kívül más nem is reagál, tehát se az idegrendszerem, se az emésztésem, de még a szívem se. Szóval ezt tudom felajánlani nektek a Baktaiféle hatha jóga keretein belül. Ha kíváncsi vagy Baktai Ádám Jóga előéletére, katt ide…

3 Responses to A Baktai Ádám féle Hatha Jóga…

  1. Visszajelzés: A Bhakti Kutir jóga felajánlása: 1-1 hétig fél áron jógázhatnak a hölgyek és az urak, a rák ellen való küzdelem jegyében… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Egy kis Hatha Jóga és némi Ájurvéda… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Bhakti Kutir Bindhu: Védikus oktatás elmélet… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük