Bhakti Kutir Bindhu: Mit takar az a kifejezés, hogy csakra?

csakraA tantra, mantra, yantra cikk után, még egy kis apróság. 

Persze lehet, hogy most az ezo-bio-öko meditációs közösség ki tagad, de képzeljétek el, hogy a Védákban, és a sok-sok tantrikus írásban szereplő csakra kifejezés a testünkben lévő mirigyekre utal!

A 4 Védák közül a Rig Véda a legősibb, de már abban is több mint 11 ezer vers szól az Ájurvédáról. Már azokban a versekben is több száz utalás van a nádikra, amely kifejezés az idegeket fedi, és így kb. 4500 évvel előzte meg az Ájurvéda a nyugati orvoslás tudományát az idegekkel kapcsolatosan. 

És persze több tucat utalás olvasható a csakrákról is, ami meg egyértelműen a mirigyekre szánt kifejezés a szanszkrit nyelvben, mivel a csakrák leírásában szerepelnek a hormonok működése is, nem beszélve arról, hogy a csakrák egész véletlenül pont ott találhatóak a testünkben, mint a mirigyek is.

Természetesen ez így nem annyira misztikus, mint a new age elképzelés a csakrákról, sőt angolosan kiejtve “csekre”, de hát ez van. Viszont különböző honlapokon lehet csakra mintás cérna tangákat is kapni, ami biztosan eladhatóbb, mint mondjuk egy mellékvesés ruhadarab.

Ennyi, hogy Bindhu, tehát rövid maradjon a cikk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .