Bhakti Kutir Bindhu: Mit takar az a kifejezés, hogy csakra?

csakraA tantra, mantra, yantra cikk után, még egy kis apróság. 

Persze lehet, hogy most az ezo-bio-öko meditációs közösség ki tagad, de képzeljétek el, hogy a Védákban, és a sok-sok tantrikus írásban szereplő csakra kifejezés a testünkben lévő mirigyekre utal!

A 4 Védák közül a Rig Véda a legősibb, de már abban is több mint 11 ezer vers szól az Ájurvédáról. Már azokban a versekben is több száz utalás van a nádikra, amely kifejezés az idegeket fedi, és így kb. 4500 évvel előzte meg az Ájurvéda a nyugati orvoslás tudományát az idegekkel kapcsolatosan. 

És persze több tucat utalás olvasható a csakrákról is, ami meg egyértelműen a mirigyekre szánt kifejezés a szanszkrit nyelvben, mivel a csakrák leírásában szerepelnek a hormonok működése is, nem beszélve arról, hogy a csakrák egész véletlenül pont ott találhatóak a testünkben, mint a mirigyek is.

Természetesen ez így nem annyira misztikus, mint a new age elképzelés a csakrákról, sőt angolosan kiejtve “csekre”, de hát ez van. Viszont különböző honlapokon lehet csakra mintás cérna tangákat is kapni, ami biztosan eladhatóbb, mint mondjuk egy mellékvesés ruhadarab.

Ennyi, hogy Bindhu, tehát rövid maradjon a cikk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük