Mit is jelentenek azok a kifejezések, hogy mantra, yantra vagy tantra?

blackyanAhogyan a Jóga és az Ájurvéda, többek között, egyre nagyobb figyelmet kap a mi nyugati életvitelünkbe, így egyre jobban a köztudatba kerülnek olyan szanszkrit szavak is, amelyeket illendő lenne elmagyarázni.

A szanszkritnyelvben a –tra szótoldalék azt jelenti, hogy „emelni vagy emelkedetté tenni”. Így mivel a man szó az elmére utal, a mantra szó azt jelenti, hogy „tevékenység, ami az elménket emelkedetté teszi”.

A yan szavacska meg azt jelenti, hogy „valami, amit emberileg állítottunk elő”. Szóval a yantra azt jelenti, jobb híján, hogy „egy gépezet, ami emelkedetté teszi a használót”.

És végül, de nem utolsó sorban, a tan kifejezés tevékenységre utal, ami így a tantra kifejezésben azt jelenti, hogy: „tevékenység, ami emelkedetté tesz bennünket”. Tehát a tantra nem feltétlenül csak gépelést jelent.

És, hogy egy feladvány is legyen a végére:

Mint sokan tudjuk a mandala egy olyan geometriai ábra, ami hatással van az energiák áramlására, legyen az emberi vagy természeti energia. Sőt Carl Jung szerint a bizonyos és azonos mandalák az egész emberisség tudatalattijában fellelhetőek.

Szóval, akkor mi is a különbség egy mandala és egy yantra között? Az, hogy egy mandala lehet, szimplán egy geometriai ábra, míg a yantrákban mindig szerepel legalább egy mantra is.

Szóval ha a megfelelő rítussal bele helyezzünk legalább egy mantrát egy mandalába akkor yanrtát fogunk kapni. Tehát mantra + mandala, tantra által = yantra.

Ez így világos?

És akkor egy kis tantra házi feladat, a következő jó asztrológiai napon, az ebben a bejegyzésben található yantrát nyomtasd ki és keretezd be szépen. Majd lógasd fel az új yantrád lakásod Észak-keleti falára, vagy a bejárati ajtód fölé belülről!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Vasztu
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Mit is jelentenek azok a kifejezések, hogy mantra, yantra vagy tantra?

  1. Visszajelzés: Bhakti Kutir Bindhu: Mit takar az a kifejezés, hogy csakra? | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: A Hétfői napon is lehet, majd Yantrát nyomtatni, méghozzá a Nap yantráját, a Keleti égtáj mágikus ábráját… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Talizmánkészítés, avagy a Yantra készítés Tantrája… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Teremtsünk Harmóniát az Otthonunkban, avagy Yantra használat a Védikus Építészetben… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Mi a különbség a Mandala és a Yantra között?! | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük