Mit is jelentenek azok a kifejezések, hogy mantra, yantra vagy tantra?

blackyanAhogyan a Jóga és az Ájurvéda, többek között, egyre nagyobb figyelmet kap a mi nyugati életvitelünkbe, így egyre jobban a köztudatba kerülnek olyan szanszkrit szavak is, amelyeket illendő lenne elmagyarázni.

A szanszkritnyelvben a –tra szótoldalék azt jelenti, hogy „emelni vagy emelkedetté tenni”. Így mivel a man szó az elmére utal, a mantra szó azt jelenti, hogy „tevékenység, ami az elménket emelkedetté teszi”.

A yan szavacska meg azt jelenti, hogy „valami, amit emberileg állítottunk elő”. Szóval a yantra azt jelenti, jobb híján, hogy „egy gépezet, ami emelkedetté teszi a használót”.

És végül, de nem utolsó sorban, a tan kifejezés tevékenységre utal, ami így a tantra kifejezésben azt jelenti, hogy: „tevékenység, ami emelkedetté tesz bennünket”. Tehát a tantra nem feltétlenül csak gépelést jelent.

És, hogy egy feladvány is legyen a végére:

Mint sokan tudjuk a mandala egy olyan geometriai ábra, ami hatással van az energiák áramlására, legyen az emberi vagy természeti energia. Sőt Carl Jung szerint a bizonyos és azonos mandalák az egész emberisség tudatalattijában fellelhetőek.

Szóval, akkor mi is a különbség egy mandala és egy yantra között? Az, hogy egy mandala lehet, szimplán egy geometriai ábra, míg a yantrákban mindig szerepel legalább egy mantra is.

Szóval ha a megfelelő rítussal bele helyezzünk legalább egy mantrát egy mandalába akkor yanrtát fogunk kapni. Tehát mantra + mandala, tantra által = yantra.

Ez így világos?

És akkor egy kis tantra házi feladat, a következő jó asztrológiai napon, az ebben a bejegyzésben található yantrát nyomtasd ki és keretezd be szépen. Majd lógasd fel az új yantrád lakásod Észak-keleti falára, vagy a bejárati ajtód fölé belülről!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga, Vasztu
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to Mit is jelentenek azok a kifejezések, hogy mantra, yantra vagy tantra?

  1. Visszajelzés: Bhakti Kutir Bindhu: Mit takar az a kifejezés, hogy csakra? | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: A Hétfői napon is lehet, majd Yantrát nyomtatni, méghozzá a Nap yantráját, a Keleti égtáj mágikus ábráját… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Talizmánkészítés, avagy a Yantra készítés Tantrája… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Teremtsünk Harmóniát az Otthonunkban, avagy Yantra használat a Védikus Építészetben… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Mi a különbség a Mandala és a Yantra között?! | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük