Az Ájurvédikus Pancsakarma teljes menete…

pkeestyleAz Ájurvédikus gyógyászat és a Jóga kultúrájában a Pancsakarma a mindent tudó méregtelenítés, mind a megelőzés szempontjából, mind pedig a betegségek kezelésével kapcsolatosan.

Mint már sokszor hangoztattam, az Ájurvédikus gyógyászat nem éppen divat cucc, és nem is az ép aktuálisan felkapott csodaszer.

Minden évben van divat betegség, és divat csodaszer, és szinte már fájdalmas, hogy mennyi „gyógyító” érzi azt a kényszert, hogy ő is előálljon valami nagyon működő varázs terápiával, mindenre tökéletesen ható csodaszerrel. Ilyen az Ájurvédában nincs! A teljes kúrának van felvezető szakasza, és a rítusok után létezik levezetés és visszaerősítő program is, szóval a Pancsakarma nem a dúr-bele-bumról szól, hanem egy átgondolt rendszerről, ami sok ezer év tapasztalatával bír.

Az ilyen kitalált terápiákról, meg az önjelölt gurukról mindig az jut eszembe, amikor az osztrák Kellner Professzor már 1955-ben szövettanilag is bizonyítani tudta a meridiánok és az akupresszúrás pontok létezését és erre felbuzdulva több ember is híres akart lenni. Neki álltak mindenféle alátámaszthatatlan hülyeséggel bizonygatni saját „felfedezéseiket” a meridiánokkal, és a pontokkal kapcsolatosan. Persze csak annyit értek el, hogy maga Kellner felfedezését is hiteltelenítették és még vagy 50 év kellett ahhoz, hogy orvosilag is elfogadott legyen az akupresszúra.

De visszatérve az Ájurvédára, az Ájurvéda köszöni szépen több mint 5000 éve működik, és ha nem működne valószínű, hogy már nem is lenne! A Pancsakarma is erről szól, évezredek tapasztalata, lefordítva egyedi alkatunkra, egyedi problémáinkra.

Szóval Május 9-én kezdünk a teljes Pancsakarmával, és ezt a programot fogjuk követni, természetesen a gyógynövények adagolása mindenki egyedi alkatának megfelelően fog kiosztásra kerülni.

 • 1 hetes rákészülés, olajozás, lédús ételek fogyasztása, 2 alkalommal komolyabb hő hatásnak kell kitenni magunkat, mind-mind azért, hogy a méreganyagok fellazuljanak és könnyebb legyen a méregtelenítés.
 • 8. nap: az első méregtelenítő rítus.
 • Még egy hét rákészülés, ami az első rítus pihentetőjeként is szolgál.
 • 16. nap: a második rítus.
 • 3 nap rápihenés és felkészülés a következő beavatkozásra.
 • 20-26. nap: a 3. és 4. rítus kombinációja, ami 1 hetes.
 • 3 nap pihenés, felkészülés.
 • 29-33. nap: az utolsó, tehát az 5. rítus.
 • 34-40. nap:a levezető szakasza a Pancsakarmának.

Itt olvashattok a Pancsakarmáról bővebben…

Az árakat ennek a bejegyzésnek az alján megtalálhatjátok…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Az Ájurvédikus Pancsakarma teljes menete…

 1. Visszajelzés: A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Jövő hét pénteken indul a Pancsakarma | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük