Az Ájurvédikus Pancsakarma teljes menete…

pkeestyleAz Ájurvédikus gyógyászat és a Jóga kultúrájában a Pancsakarma a mindent tudó méregtelenítés, mind a megelőzés szempontjából, mind pedig a betegségek kezelésével kapcsolatosan.

Mint már sokszor hangoztattam, az Ájurvédikus gyógyászat nem éppen divat cucc, és nem is az ép aktuálisan felkapott csodaszer.

Minden évben van divat betegség, és divat csodaszer, és szinte már fájdalmas, hogy mennyi „gyógyító” érzi azt a kényszert, hogy ő is előálljon valami nagyon működő varázs terápiával, mindenre tökéletesen ható csodaszerrel. Ilyen az Ájurvédában nincs! A teljes kúrának van felvezető szakasza, és a rítusok után létezik levezetés és visszaerősítő program is, szóval a Pancsakarma nem a dúr-bele-bumról szól, hanem egy átgondolt rendszerről, ami sok ezer év tapasztalatával bír.

Az ilyen kitalált terápiákról, meg az önjelölt gurukról mindig az jut eszembe, amikor az osztrák Kellner Professzor már 1955-ben szövettanilag is bizonyítani tudta a meridiánok és az akupresszúrás pontok létezését és erre felbuzdulva több ember is híres akart lenni. Neki álltak mindenféle alátámaszthatatlan hülyeséggel bizonygatni saját „felfedezéseiket” a meridiánokkal, és a pontokkal kapcsolatosan. Persze csak annyit értek el, hogy maga Kellner felfedezését is hiteltelenítették és még vagy 50 év kellett ahhoz, hogy orvosilag is elfogadott legyen az akupresszúra.

De visszatérve az Ájurvédára, az Ájurvéda köszöni szépen több mint 5000 éve működik, és ha nem működne valószínű, hogy már nem is lenne! A Pancsakarma is erről szól, évezredek tapasztalata, lefordítva egyedi alkatunkra, egyedi problémáinkra.

Szóval Május 9-én kezdünk a teljes Pancsakarmával, és ezt a programot fogjuk követni, természetesen a gyógynövények adagolása mindenki egyedi alkatának megfelelően fog kiosztásra kerülni.

 • 1 hetes rákészülés, olajozás, lédús ételek fogyasztása, 2 alkalommal komolyabb hő hatásnak kell kitenni magunkat, mind-mind azért, hogy a méreganyagok fellazuljanak és könnyebb legyen a méregtelenítés.
 • 8. nap: az első méregtelenítő rítus.
 • Még egy hét rákészülés, ami az első rítus pihentetőjeként is szolgál.
 • 16. nap: a második rítus.
 • 3 nap rápihenés és felkészülés a következő beavatkozásra.
 • 20-26. nap: a 3. és 4. rítus kombinációja, ami 1 hetes.
 • 3 nap pihenés, felkészülés.
 • 29-33. nap: az utolsó, tehát az 5. rítus.
 • 34-40. nap:a levezető szakasza a Pancsakarmának.

Itt olvashattok a Pancsakarmáról bővebben…

Az árakat ennek a bejegyzésnek az alján megtalálhatjátok…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Az Ájurvédikus Pancsakarma teljes menete…

 1. Visszajelzés: A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Jövő hét pénteken indul a Pancsakarma | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .