Ashwagandha a stresszoldó…

Az Ashwagandha, magyarul álombogyó (Withania somnifera) a kétszikűek osztályába tartozik. Azon belül is a burgonyavirágúak rendjébe, és a burgonyafélék családjába.

Az Ashwagandha bizonyítottan egy adaptogén növény, amely enyhíti a fizikai és a pszichológiai stresszt, miközben erősíti az immunrendszert.

Csak azok a növények sorolhatóak az adaptogén kategóriában amelyek:

 • Non-toxikusak.
 • Folyamatosan normalizáló hatást fejtenek ki az egyén pszichológiai működésére.
 • Normalizálja a testi funkciókat, az egyén meglévő kóros állapotától függetlenül. Tehát mind a túl és mind az alul működéseket korrigálja a szervezeten belül.
 • Pozitív hatást fejt ki minden esetben: kortól, nemtől, alkattól függetlenül.
 • A szervezet megzavarása vagy az károsítása nélkül fejt ki jótékony hatást.

Mindezen felül az Ashwagandha bizonyítottan idegrendszeri stimuláló hatással is bír, javítja az agyi anyagcserét, szorongásoldó és javítja a memóriát, valamint a kognitív képességeket is.

Sajnos már állat kiréseltekkel is bizonyítják, hogy  ez a növény antistressz hatással bír, elképesztően magas biztonsági faktorral. Hiszen az extrém stressznek kitett állatok szervezetében nemcsak stresszoldó hatását voltak képesek kimutatni, de az Ashwagandha használata számos olyan biológiai változást ellensúlyozott, amelyet maga a stressz váltott ki.

Beleértve a vércukor szint ingadozását és a stresszhormon szint változását is. Sőt csökkentette a stressz okozta fekélyek számát is, az alvás zavar különféle verzióit és a hím állatoknál visszaállította a stressz okozta szexuális alul működést is.

Valamint az Ashwagandha fogyasztása növelte a peritoneális makrofágok aktivitását is. A makrófág egy nagy méretű, egymagvú falósejt, amely képes bekebelezni a szervezetbe került idegenanyagokat. Így fontos szerepe lehet, a szervezetbe kerülő fertőzésekkel szembeni védekezésben. Ebből kiindulva későbbi tanulmányok azt is bizonyították, hogy az Ashwagandha ellensúlyozza a kemoterápia káros mellékhatásait.

Az Ashwagandha azáltal, hogy erősíti az idegrendszert és táplálja az idegeket, valamint javítja az idegsejtek működését növeli a stresszel szembeni szellemi és fizikai állóképességét.

Mellékhatásai és kockázatok:

Szájon át fogyasztva káros mellékhatásai nem ismeretesek.

Nyugaton hivatalosan meghatározott RDA mennyiség nem lett kijelölve az Ashwagandha esetében. Indiában a napi ajánlott bevitel: 1-3 gramm között van meghatározva.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

8 Responses to Ashwagandha a stresszoldó…

 1. Lőcsei Zsuzsanna szerint:

  Üdvözlöm.
  Szeretnék ebből a stresszoldóból rendelni.
  Hol tehetem ezt meg.?
  Köszönöm.L. Zsuzsa

 2. Pásztor Csila szerint:

  Kedves Ádám,
  melyik része tartalmazza a hatóanyagokat?

 3. Török Moni szerint:

  Kedves Ádám!
  Változókori hangulatingadozásra mit ajánl? Ashwagandha-t vagy Shatavarit?
  Az Ashwagandha/Shatavari mennyi ideig szedhetö?
  Válaszát köszönöm

  • Goredas Goredas szerint:

   Mindkettő jó! Mindkettő adaptogén tehát lehet sokáig szedni őket. Az Ashwagandhánál könnyebb megállapítani, hogy mikor kell pihentetni, mert megnő a mélyalvásban töltött időtartam. Om Tat Sat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük