A Bhagavad Gita második fejezetének tartalom jegyzéke…

Bhagavad Gita, Második fejezet, Szankhja Jóga, 72 vers.

Első szakasz, versek 1-10: Ardzsuna meghódolása.

Ardzsuna kifejti 5. indokát amellett, hogy ne kelljen harcolnia. Majd ezek után Ardzsuna meghódol Krisna előtt.

Második szakasz, versek 11-30: Gjána Jóga, a tudás szerint is inkább harcolj!

Krisna elkezdi megválaszolni Ardzsuna kételyeit:

A lélek elpusztíthatatlan, míg a materiális test megmenthetetlen. Így Ardzsuna nem lehet gyilkos, aki megöli rokonait és feljebb valóit, hiszen a lélek érinthetetlen.

Harmadik szakasz, versek 31-39: A Karma törvényei is azt sugallják, hogy harcolj! 

Amennyiben Ardzsuna harcol és ezáltal teljesíti harcosi kötelességeit vagy elnyeri a királyságot, vagy meghal a csatában, de akkor mennybe kerül, mint harcos, aki csatában esik el.

Viszont ha nem harcol bűnt követ el mint harcos, és azáltal, hogy gyávának tűnik majd rossz hírnévre tesz szert, ami egy harcos esetében rosszabb a halálnál.

Negyedik szakasz, versek: 39-52: Buddhi Jóga, a tudás és cselekedett jógája. 

Minden cselekedet visszahatással bír, még a jó cselekedetek is. De amennyiben a megfelelő tudattal támogatva önzetlenül cselekszünk felül emelkedünk az ok-okozat kettősségén, és elérjük a Buddhi Jóga szintjét, amikor már nem hatnak ránk a világi nehézségek és aggodalmak.

Ötödik szakasz, versek: 53-72: Sztitha Pragja, a nyugodt tudat szintje. 

Ebben a szakaszban Krisna leírja a bölcset, aki már a Buddhi Jóga szintjén él és működik. Valamint elmondja, hogy ez a nyugalmi állapot örök és ezen a szinten a halál után felszabadulás várja a bölcset.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .