A Bhagavad Gita második fejezetének tartalom jegyzéke…

Bhagavad Gita, Második fejezet, Szankhja Jóga, 72 vers.

Első szakasz, versek 1-10: Ardzsuna meghódolása.

Ardzsuna kifejti 5. indokát amellett, hogy ne kelljen harcolnia. Majd ezek után Ardzsuna meghódol Krisna előtt.

Második szakasz, versek 11-30: Gjána Jóga, a tudás szerint is inkább harcolj!

Krisna elkezdi megválaszolni Ardzsuna kételyeit:

A lélek elpusztíthatatlan, míg a materiális test megmenthetetlen. Így Ardzsuna nem lehet gyilkos, aki megöli rokonait és feljebb valóit, hiszen a lélek érinthetetlen.

Harmadik szakasz, versek 31-39: A Karma törvényei is azt sugallják, hogy harcolj! 

Amennyiben Ardzsuna harcol és ezáltal teljesíti harcosi kötelességeit vagy elnyeri a királyságot, vagy meghal a csatában, de akkor mennybe kerül, mint harcos, aki csatában esik el.

Viszont ha nem harcol bűnt követ el mint harcos, és azáltal, hogy gyávának tűnik majd rossz hírnévre tesz szert, ami egy harcos esetében rosszabb a halálnál.

Negyedik szakasz, versek: 39-52: Buddhi Jóga, a tudás és cselekedett jógája. 

Minden cselekedet visszahatással bír, még a jó cselekedetek is. De amennyiben a megfelelő tudattal támogatva önzetlenül cselekszünk felül emelkedünk az ok-okozat kettősségén, és elérjük a Buddhi Jóga szintjét, amikor már nem hatnak ránk a világi nehézségek és aggodalmak.

Ötödik szakasz, versek: 53-72: Sztitha Pragja, a nyugodt tudat szintje. 

Ebben a szakaszban Krisna leírja a bölcset, aki már a Buddhi Jóga szintjén él és működik. Valamint elmondja, hogy ez a nyugalmi állapot örök és ezen a szinten a halál után felszabadulás várja a bölcset.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük