Akshaya Tritiya, az év legkedvezőbb asztrológiai napja, egy kis történeti háttér információ…

kuberaMinden évben vannak jó bolygóállások, lásd 2014-ben és 2019-ben az elmúlt évek legjobb napjait éltük meg, de minden évben van egy olyan kedvező nap asztrológiailag, ami szinte mindig az év legjobb napja.

Ez akkor szokott lenni, amikor a Nap és a Hold a lehető legerősebb pozíciókba lépnek, és ilyenkor sokszor előfordul az is, hogy közben a Vénusz is a lehető legjobb helyzetben áll. Ezen a napon érdemes új és fontos dolgokba kezdeni, mert ezek a dolgok maradandóan és kiválóan fognak alakulni az életünkben.

Ezt az asztrológiai jelenséget hívják Akshaya Tritiya napnak a Védikus Kalendáriumokban, és ezen a napon tradicionálisan aranyat és ékszereket ajándékoznak egymásnak az emberek Indiában.

A szokás onnan ered, hogy Kuvéra, ezen a napon vált az Istenek kincstárnokává. Persze itt is több verziója van a történetnek, de Kuvéra mindig benne van, és mindig áldást is kap hol Visnutól, hol Laksmitól a szerencse Istennőjétől, hol pedig Sívától. De ezen a napon megesett még ez-az a Védikus történelemben:

 • Ezen a napon ünneplik Indiában Visnu hatodik inkarnációjának születésnapját, Parasurámét, aki nem más, mint a Vénusz bolygó Istene.
 • Valamint ezen a napon szállott alá a Gangesz Istennője a földre, a mennyei tejút folytatódásaként.
 • Ezen a napon született Annapurna Dévi, az ételek, és főként a rizs Istennője, róla nevezték el Nepál egyik 8 ezer méteres hegyláncát.
 • A Védikus Indiában a tradíció követő királyok ezen a napon különleges felajánlásokat tettek meg Vaibhava Laksminak, hogy az országunkban mindenki jó módban éljen.
 • Ganésha ezen a napon kezdte el leírni a Mahabháratát, Vyászadéva diktálásában.
 • A Védák azt mondják, hogy a teremtés különböző szakaszai fel vannak osztva Arany, Ezüst, Réz és Vas korra. Mi most a Vas korban vagyunk, de az Akshaya Tritiya napján kezdődött el előzőleg az Arany és a Réz kor is, szóval ezért is különleges ez a nap.
 • A Mahabharatában Krisna ezen a napon ajándékozza meg Draupadit, a Pándavák feleségét, az Akshaya Patra nevezetű edénnyel, aminek az volt a különlegessége, hogy sohasem ürült ki. 
 • Valamint olyannyira fontos ez a nap, hogy India ősi templomaiban is bizonyos szokások és rituálék ehhez a naphoz vannak kötve. Például Puriban, a Bhakti Kutir őshazájában, ezen a napon szokták elkezdeni megépíteni a szekereket, az éves Rátha Játra szekér fesztiválra. Egyébként minden évben új szekereket építenek, a és a régieket pedig eltüzelik a templom konyháján, amikor a jó Istennek főznek. Pár ezer kilométerre északon, pedig ezen a napon kezdődik újra a templomi imádat Badrináthban,  az extrém hideg miatti leállás után.
 • Szudáma a szegény pap, Krisna gyerekkori osztálytársa, ezen a napon látogatta meg Krisnát felnőtt korukban, hogy Krisna segítségét kérje. 

Ezért is van az, hogy amit ezen a napon kezdünk el az biztos, hogy sikeres lesz, és rendkívül gyors lefolyású. Tehát legyen az bármi, amit ezen a napon elkezdünk, az ezer százalék, hogy sikerülni fog! Sőt lehet akár több dologba is belefogni, de a játék csak akkor ér, ha 48 percen belül csak 1 új dologba kezdünk bele!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Ezen a napon kiváló kinyomtatni Parasurám Yantráját, a Vénusz Istenének Yantráját, majd felrakni otthonunk, üzletünk Dél-keleti sarkába.

Íme a yantra:

A Yantrában megjelenő szimbólumok a következők:

 • Természetesen a domináns színek, mind a a Dél-keleti égtáj színei.
 • A Yantra közepén lévő csillag, valójában Védikusan a yin-yang ábrázolása. A lefelé ágú háromszög a női princípiumot jeleníti meg. A felfelé ágú háromszög a férfi energia szimbóluma. Ennek a formának a használata az energiák kiegyensúlyozására kerül használatba a yantráknál.
 • A csillagok csúcsaiban a Srí írásjel látható, hiszen a Vénusz az Istennői energiákkal is kapcsolatos és Sri írásjel univerzálisan használt minden Istennő megnevezésekor.
 • A csillagot körül vevő 6 szirmú lótusz azért 6 szirmú, mert a Vénusz bolygó a 6-os számhoz kapcsolódik a Védikus asztrológiában és numerológiában.
 • A szirmok és a csillagok közötti koncentrikus vonalak azt a pályát jelenítik meg, amit a Vénusz és a Föld bejár, miközben megkerülik a Napot.
 • A Yantra közepén lévő írásjel a Ram szótag. Ez a tűz gyökmantrája, ugyanis a Dél-keleti sarok a tűz sarka a Vasztu tudományában.
 • A nagy felirat pedig a Yantra feltöltéséhez használandó mantra. om parasurámája namaha. Kinyomtatás után ezt a mantrát legalább 108 x el kell ismételni, a Yantrát a jobb kézben tartva. Papír Yantrákat évente fel kell tölteni, így a fent említett nap folyamán újra ismételjük el ezt a mantrát 108 x, legalább.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Orientális Mesék, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Akshaya Tritiya, az év legkedvezőbb asztrológiai napja, egy kis történeti háttér információ…

 1. Visszajelzés: Puri és a Szekérfesztivál… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Aktuális asztrológiai előrejelzés: Nap a Kos jegyében: Április 13 – Május 14… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Akshaya Tritiya, az év legjobb napja asztrológiailag, de mi is az? | Bhakti Kutir

 4. Horvath Kata szerint:

  Udv!:)
  Szeretnem tudni,hogy 2017-ben,melyik lesz az ev legjobb napja?

  Koszi,
  Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük