Akshaya Tritiya, az év legkedvezőbb asztrológiai napja, egy kis történeti háttér információ…

kuberaMinden évben vannak jó bolygóállások, lásd 2014-ben és 2019-ben az elmúlt évek legjobb napjait éltük meg, de minden évben van egy olyan kedvező nap asztrológiailag, ami szinte mindig az év legjobb napja.

Ez akkor szokott lenni, amikor a Nap és a Hold a lehető legerősebb pozíciókba lépnek, és ilyenkor sokszor előfordul az is, hogy közben a Vénusz is a lehető legjobb helyzetben áll. Ezen a napon érdemes új és fontos dolgokba kezdeni, mert ezek a dolgok maradandóan és kiválóan fognak alakulni az életünkben.

Ezt az asztrológiai jelenséget hívják Akshaya Tritiya napnak a Védikus Kalendáriumokban, és ezen a napon tradicionálisan aranyat és ékszereket ajándékoznak egymásnak az emberek Indiában.

A szokás onnan ered, hogy Kuvéra, ezen a napon vált az Istenek kincstárnokává. Persze itt is több verziója van a történetnek, de Kuvéra mindig benne van, és mindig áldást is kap hol Visnutól, hol Laksmitól a szerencse Istennőjétől, hol pedig Sívától. De ezen a napon megesett még ez-az a Védikus történelemben:

 • Ezen a napon ünneplik Indiában Visnu hatodik inkarnációjának születésnapját, Parasurámét, aki nem más, mint a Vénusz bolygó Istene.
 • Valamint ezen a napon szállott alá a Gangesz Istennője a földre, a mennyei tejút folytatódásaként.
 • Ezen a napon született Annapurna Dévi, az ételek, és főként a rizs Istennője, róla nevezték el Nepál egyik 8 ezer méteres hegyláncát.
 • A Védikus Indiában a tradíció követő királyok ezen a napon különleges felajánlásokat tettek meg Vaibhava Laksminak, hogy az országunkban mindenki jó módban éljen.
 • Ganésha ezen a napon kezdte el leírni a Mahabháratát, Vyászadéva diktálásában.
 • A Védák azt mondják, hogy a teremtés különböző szakaszai fel vannak osztva Arany, Ezüst, Réz és Vas korra. Mi most a Vas korban vagyunk, de az Akshaya Tritiya napján kezdődött el előzőleg az Arany és a Réz kor is, szóval ezért is különleges ez a nap.
 • A Mahabharatában Krisna ezen a napon ajándékozza meg Draupadit, a Pándavák feleségét, az Akshaya Patra nevezetű edénnyel, aminek az volt a különlegessége, hogy sohasem ürült ki. 
 • Valamint olyannyira fontos ez a nap, hogy India ősi templomaiban is bizonyos szokások és rituálék ehhez a naphoz vannak kötve. Például Puriban, a Bhakti Kutir őshazájában, ezen a napon szokták elkezdeni megépíteni a szekereket, az éves Rátha Játra szekér fesztiválra. Egyébként minden évben új szekereket építenek, a és a régieket pedig eltüzelik a templom konyháján, amikor a jó Istennek főznek. Pár ezer kilométerre északon, pedig ezen a napon kezdődik újra a templomi imádat Badrináthban,  az extrém hideg miatti leállás után.
 • Szudáma a szegény pap, Krisna gyerekkori osztálytársa, ezen a napon látogatta meg Krisnát felnőtt korukban, hogy Krisna segítségét kérje. 

Ezért is van az, hogy amit ezen a napon kezdünk el az biztos, hogy sikeres lesz, és rendkívül gyors lefolyású. Tehát legyen az bármi, amit ezen a napon elkezdünk, az ezer százalék, hogy sikerülni fog! Sőt lehet akár több dologba is belefogni, de a játék csak akkor ér, ha 48 percen belül csak 1 új dologba kezdünk bele!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Ezen a napon kiváló kinyomtatni Parasurám Yantráját, a Vénusz Istenének Yantráját, majd felrakni otthonunk, üzletünk Dél-keleti sarkába.

Íme a yantra:

A Yantrában megjelenő szimbólumok a következők:

 • Természetesen a domináns színek, mind a a Dél-keleti égtáj színei.
 • A Yantra közepén lévő csillag, valójában Védikusan a yin-yang ábrázolása. A lefelé ágú háromszög a női princípiumot jeleníti meg. A felfelé ágú háromszög a férfi energia szimbóluma. Ennek a formának a használata az energiák kiegyensúlyozására kerül használatba a yantráknál.
 • A csillagok csúcsaiban a Srí írásjel látható, hiszen a Vénusz az Istennői energiákkal is kapcsolatos és Sri írásjel univerzálisan használt minden Istennő megnevezésekor.
 • A csillagot körül vevő 6 szirmú lótusz azért 6 szirmú, mert a Vénusz bolygó a 6-os számhoz kapcsolódik a Védikus asztrológiában és numerológiában.
 • A szirmok és a csillagok közötti koncentrikus vonalak azt a pályát jelenítik meg, amit a Vénusz és a Föld bejár, miközben megkerülik a Napot.
 • A Yantra közepén lévő írásjel a Ram szótag. Ez a tűz gyökmantrája, ugyanis a Dél-keleti sarok a tűz sarka a Vasztu tudományában.
 • A nagy felirat pedig a Yantra feltöltéséhez használandó mantra. om parasurámája namaha. Kinyomtatás után ezt a mantrát legalább 108 x el kell ismételni, a Yantrát a jobb kézben tartva. Papír Yantrákat évente fel kell tölteni, így a fent említett nap folyamán újra ismételjük el ezt a mantrát 108 x, legalább.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Mese folyamok óceánja, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Akshaya Tritiya, az év legkedvezőbb asztrológiai napja, egy kis történeti háttér információ…

 1. Visszajelzés: Puri és a Szekérfesztivál… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Aktuális asztrológiai előrejelzés: Nap a Kos jegyében: Április 13 – Május 14… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Akshaya Tritiya, az év legjobb napja asztrológiailag, de mi is az? | Bhakti Kutir

 4. Horvath Kata szerint:

  Udv!:)
  Szeretnem tudni,hogy 2017-ben,melyik lesz az ev legjobb napja?

  Koszi,
  Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük