Ájurvédikus kúrák: 40 napos vagy 3 hónapos?

ayurAz Ájurvéda megközelítése a kúrákkal kapcsolatosan nagyon egyszerű.

Az, hogy néha egy hangyányit lerobban az ember, az teljesen normálisnak számít. Mint minden szerkezet, néha a szervezetünk is mellé ver a cimbalomnak, és ilyenkor felborul az az egyensúly állapot, amit az Ájurvéda „tökéletes egészségként” aposztrofál. Ez lehet fizikai kibillenés, érzelmi, lelki vagy éppen mentális is. 

Mindezt kétféle képen lehet helyre állítani:

Amikor a felborult egyensúlyt egy erőteljesebb kúrával állítjuk elő, mint pl. a problémának megfelelő gyógynövények beszedésével, ami egyértelműen mélyebben is hat a szervezetünkre, a helyrebillenés ugyan gyorsabban előáll, de ez a kiegyensúlyozottság hamarabb is borul. Ezek a kúrák általában 40 napig tartanak, szimplán azért mert a szervezetünk sejtmemóriája 40 napos, és így ennyi idő alatt szinte bármire átlehet szoktatni a működésünket. 

Míg, amikor nem egy beavatkozó kúrával lépünk fel a kibillenés ellen, hanem egy kevésbé intenzív, inkább természetesebb folyamattal próbáljuk újra beállítani az alkatunknak megfelelő egyensúlyt, az eljárás biztos, hogy hosszabb lesz, de az az egyensúly szinte boríthatatlanná válik, mert a szervezetünk saját erejéből, saját öngyógyító folyamatain keresztül állítja be magát az ideális működésre. Ezek a terápiák inkább 3 hónaposak, és egyszerű saját alkatunknak megfelelő eljárásokkal is bővül a tennivalók listája, mint pl. ajánlott ételek fogyasztása, vagy bizonyos ételek elkerülése, ilyenkor az egészség előállítása nemcsak a gyógynövény készítmények beszedésén múlik.

Persze az ideális az lenne ha mindkét módszert egyszerre alkalmaznánk!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

2 Responses to Ájurvédikus kúrák: 40 napos vagy 3 hónapos?

 1. Farkas Erika szerint:

  Szia Ádám!

  A február 21-ei tanfolyam mennyibe kerül és meddig tart?
  4-6 villamossal el tudok jutni oda?
  Pontosan mi lesz a téma?

  Köszönöm Erika

 2. Visszajelzés: Neem és Ashwagandha tudnivalók, tudományos eredmények a hatóanyag tartalomról… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük