Ájurvédikus kúrák: 40 napos vagy 3 hónapos?

ayurAz Ájurvéda megközelítése a kúrákkal kapcsolatosan nagyon egyszerű.

Az, hogy néha egy hangyányit lerobban az ember, az teljesen normálisnak számít. Mint minden szerkezet, néha a szervezetünk is mellé ver a cimbalomnak, és ilyenkor felborul az az egyensúly állapot, amit az Ájurvéda „tökéletes egészségként” aposztrofál. Ez lehet fizikai kibillenés, érzelmi, lelki vagy éppen mentális is. 

Mindezt kétféle képen lehet helyre állítani:

Amikor a felborult egyensúlyt egy erőteljesebb kúrával állítjuk elő, mint pl. a problémának megfelelő gyógynövények beszedésével, ami egyértelműen mélyebben is hat a szervezetünkre, a helyrebillenés ugyan gyorsabban előáll, de ez a kiegyensúlyozottság hamarabb is borul. Ezek a kúrák általában 40 napig tartanak, szimplán azért mert a szervezetünk sejtmemóriája 40 napos, és így ennyi idő alatt szinte bármire átlehet szoktatni a működésünket. 

Míg, amikor nem egy beavatkozó kúrával lépünk fel a kibillenés ellen, hanem egy kevésbé intenzív, inkább természetesebb folyamattal próbáljuk újra beállítani az alkatunknak megfelelő egyensúlyt, az eljárás biztos, hogy hosszabb lesz, de az az egyensúly szinte boríthatatlanná válik, mert a szervezetünk saját erejéből, saját öngyógyító folyamatain keresztül állítja be magát az ideális működésre. Ezek a terápiák inkább 3 hónaposak, és egyszerű saját alkatunknak megfelelő eljárásokkal is bővül a tennivalók listája, mint pl. ajánlott ételek fogyasztása, vagy bizonyos ételek elkerülése, ilyenkor az egészség előállítása nemcsak a gyógynövény készítmények beszedésén múlik.

Persze az ideális az lenne ha mindkét módszert egyszerre alkalmaznánk!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

3 Responses to Ájurvédikus kúrák: 40 napos vagy 3 hónapos?

 1. Farkas Erika szerint:

  Szia Ádám!

  A február 21-ei tanfolyam mennyibe kerül és meddig tart?
  4-6 villamossal el tudok jutni oda?
  Pontosan mi lesz a téma?

  Köszönöm Erika

 2. Visszajelzés: Neem és Ashwagandha tudnivalók, tudományos eredmények a hatóanyag tartalomról… | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Mától 40 nap – Pipitér Jóga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük