Ájurvédával és Hatha Jógával a Téli Hideg ellen

Már korábbi bejegyzésekben tisztáztuk, hogy a Védikus tudományágak összefüggnek, hiszen a Védikus szemlélet kellett ahhoz, hogy olyan fantasztikus rendszerek, mint a Jóga, az Ájurvéda, a Vasztu térrendezés, de pl. ide sorolhatnám a matematikát és az asztrológiát is, létre jöjjenek.

A mára már elhíresült HVG jóga cikket követő óriási ego harcokban is engem nem a nyilvánvaló hazugságok, vagy a borzasztó emberi rosszindulat zavart, hanem az, amikor valaki beírta, hogy miért kell mindig ezen a Védikus cuccon lovagolni, miért nem lehet, egyszerűen csak jógázni. Persze lehet, csak azt tornának hívják, mert a Hatha Jóga fenomenális rendszere a Védikus világkép miatt az, ami.

Frédi-Béni autóval is lehet furikázni, csak ne csodálkozzunk azon, ha az nem olyan gyors, vagy ha nap végére mondjuk, picit megfájdul a lábunk.

A Védikus nézőpont kell ahhoz, hogy a Jóga úgy működjék, hogy az jó legyen nekünk. Szóval tők jó, ha van egy csomó szép könyv az otthonukban, csak kevésbé praktikus, ha nem tudunk olvasni hozzá.

Szóval tök jó a jóga, de picit mélyítsünk a „csak” torna koncepción, és itt nem arról beszélek, hogy mindenki legyen Hindu, hanem arról, hogy persze a Jóga legkiválóbb testmozgás, de a jóga nem Hétfő és Szerda 20 órától tart, 21.30-ig, van benne még több, és minél többet veszünk belőle, annál jobb lesz nekünk. Most ezt próbálnám én egy ici-picit segíteni, per pillanat az Ájurvéda szemszögéből.

És természetesen az Ájurvéda a Hatha Jóga orvosi héttere, a Hatha Jóga pedig, az Ájurvéda egyik legfontosabb megelőzési rendszere.

Sokan már megkaptátok ajándékkönyv formájában a Hatha Jóga Pradipikát tőlünk, aminek egy része arról szól, hogy a jógát gyakorlók mit egyenek, hol és hogyan éljenek, stb. Persze a többi fontos Jóga írásnak is vannak ilyen fejezetei, hogy segítsék a jógázókat törekvéseikben.

A hidegre való tekintettel a következő 3 pont lenne, mind a Hatha Jóga és az Ájurvéda által is szorgalmazott teendőink:

  • A nyakunkat, a veséinket és a lábainkat tartsuk melegen.
  • Együnk meleg lédús ételeket, főzelékeket, kásákat és leveseket, valamint kerüljük a hideg és szárító élelmiszereket. Tehát az aszaltakat, puffasztottakat, füstölteket, szárítottakat, dehidratált, sózott és pirított ételeket, stb., tehát minden olyan eljárással kezelt ételt, ami nedvességet von el az alapanyagból.
  • Rendszeresen olajozzuk magunkat, alkatunknak megfelelő, hidegen sajtolt olajjal.

Ha ezt a 3 tételt betartjuk, kizárt dolog, hogy bajunk legyen!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Ájurvédával és Hatha Jógával a Téli Hideg ellen

  1. Visszajelzés: Közkívánatra! Taoista jóga tanfolyam tematika heti bontásban | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük