Ájurvédával és Hatha Jógával a Téli Hideg ellen

Már korábbi bejegyzésekben tisztáztuk, hogy a Védikus tudományágak összefüggnek, hiszen a Védikus szemlélet kellett ahhoz, hogy olyan fantasztikus rendszerek, mint a Jóga, az Ájurvéda, a Vasztu térrendezés, de pl. ide sorolhatnám a matematikát és az asztrológiát is, létre jöjjenek.

A mára már elhíresült HVG jóga cikket követő óriási ego harcokban is engem nem a nyilvánvaló hazugságok, vagy a borzasztó emberi rosszindulat zavart, hanem az, amikor valaki beírta, hogy miért kell mindig ezen a Védikus cuccon lovagolni, miért nem lehet, egyszerűen csak jógázni. Persze lehet, csak azt tornának hívják, mert a Hatha Jóga fenomenális rendszere a Védikus világkép miatt az, ami.

Frédi-Béni autóval is lehet furikázni, csak ne csodálkozzunk azon, ha az nem olyan gyors, vagy ha nap végére mondjuk, picit megfájdul a lábunk.

A Védikus nézőpont kell ahhoz, hogy a Jóga úgy működjék, hogy az jó legyen nekünk. Szóval tők jó, ha van egy csomó szép könyv az otthonukban, csak kevésbé praktikus, ha nem tudunk olvasni hozzá.

Szóval tök jó a jóga, de picit mélyítsünk a „csak” torna koncepción, és itt nem arról beszélek, hogy mindenki legyen Hindu, hanem arról, hogy persze a Jóga legkiválóbb testmozgás, de a jóga nem Hétfő és Szerda 20 órától tart, 21.30-ig, van benne még több, és minél többet veszünk belőle, annál jobb lesz nekünk. Most ezt próbálnám én egy ici-picit segíteni, per pillanat az Ájurvéda szemszögéből.

És természetesen az Ájurvéda a Hatha Jóga orvosi héttere, a Hatha Jóga pedig, az Ájurvéda egyik legfontosabb megelőzési rendszere.

Sokan már megkaptátok ajándékkönyv formájában a Hatha Jóga Pradipikát tőlünk, aminek egy része arról szól, hogy a jógát gyakorlók mit egyenek, hol és hogyan éljenek, stb. Persze a többi fontos Jóga írásnak is vannak ilyen fejezetei, hogy segítsék a jógázókat törekvéseikben.

A hidegre való tekintettel a következő 3 pont lenne, mind a Hatha Jóga és az Ájurvéda által is szorgalmazott teendőink:

  • A nyakunkat, a veséinket és a lábainkat tartsuk melegen.
  • Együnk meleg lédús ételeket, főzelékeket, kásákat és leveseket, valamint kerüljük a hideg és szárító élelmiszereket. Tehát az aszaltakat, puffasztottakat, füstölteket, szárítottakat, dehidratált, sózott és pirított ételeket, stb., tehát minden olyan eljárással kezelt ételt, ami nedvességet von el az alapanyagból.
  • Rendszeresen olajozzuk magunkat, alkatunknak megfelelő, hidegen sajtolt olajjal.

Ha ezt a 3 tételt betartjuk, kizárt dolog, hogy bajunk legyen!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Ájurvédával és Hatha Jógával a Téli Hideg ellen

  1. Visszajelzés: Közkívánatra! Taoista jóga tanfolyam tematika heti bontásban | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük