A Zen Shiatsu Tanfolyam most indul, 5 hétvégés, és így még be tudjuk fejezni mielőtt elmennék Ázsiába…

a tanfolyam egy fő része az lesz, hogy miként lehet a nyugati mára már hétköznapi problémákat, mint pl. a magas vérnyomás, vagy a rossztartás egyszerűen és hatékonyan kezelni zen shiatsuval…

Az én tapasztalatomban, azaz érdekesség a Zen Shiatsu oktatásban, amit most már 14 éve csinálok, hogy a mai napig több ember szokott eljönni a tanfolyamra, aki az otthonukban a szeretteiket, a barátaikat és az ismerőseiket szeretnék kezelni ezzel a rendszerrel, mint azok, akik ezt professzionális szinten szeretnék ezt gyakorolni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezt a rendszert nem lehet alkalmazni terapeutaként, sőt! Volt olyan horvát kisdiákom még 12-13 évvel ezelőtt, aki egyenesen Japánban alkalmazta a Zen Shiatsut és Japánban, Japánokat, egy Japán klinikán egy tradicionális Japán gyógymóddal kezelt, Horvátként, és természetesen imádták. De nem is erről akarnék most írni, hanem arról, hogy az otthonunkban ezt a fenomenális módszert, hogy és miként lehet használni.

Most ide nem fogok be másolni olyan linkeket, hogy mi is az a Zen Shiatsu, vagy mit részesít előnyben a Zen Shiatsu más Shiatsu stílusokkal szemben, meg, hogy mi lesz majd a tanmenet a tanfolyamon, mert azok csak elterelnék a figyelmet az otthoni alkalmazásról. Majd ennek a bejegyzésnek az alján meg fogjátok találni az összes fent említett témakört jó bő lére eresztett verzióit.

Itt ebben az írásban az a lényeg, hogy egy a keleti természetes gyógymódokban érdekelt ember, miként tudja alkalmazni a Bhakti Kutir keretein belül elsajátított tudást.

Először is a legfontosabb, amit tudnotok kell a Zen Shiatsuról, hogy ez egy fájdalommentes rendszer, és főként azon lesz a hangsúly a tanfolyam oktatásában, hogy miként lehet biztonságosan alkalmazni a Zen Shiatsu technikáit.

Azt, hogy mire és milyen célzattal lehet használni a Zen Shiatsut az kb. végtelen variáció, de felsorolnék egy-két érdekes és meglepő verziót és néhány igen csak hasznos ötletet is.

Az amerikai orvosi kutatások szerint, és itt nem ezo-bio-öko természetgyógyász kutatásokról beszélek, hanem nyugati orvosláshoz kötődő felmérésekről, a magas vérnyomásos problémák 47%-a semmilyen módon nem köthető a szívünkhöz vagy a keringésünkhöz. A kutatások azt bizonyították, hogy a magas vérnyomásos problémák majd felét elmozdult nyaki és fel háti csigolyák okozták, azáltal, hogy az elmozdulások miatt kialakult szegényesebb agyi vérellátást a szervezetünk próbálta úgy kompenzálni, hogy emelte a vérnyomást.

Az érdekesség az egészben, hogy a kutatások arról is beszámoltak, hogy ha fenn áll az, hogy valaki többféle gyógyszert szed a vérnyomás problémáira, akkor 90%-os annak a bizonyossága, hogy nincs baj a vérnyomásával, hanem szimplán olyan mértékben romlott el a tartása, hogy az már vérnyomás problémákat is okoz.

A másik nagyon szokványos és mindennapi gond itt Európában a rossza tartás és az ízületi fájdalmak. Persze ezt mindenki tudja, és mindenki szembesül is vele, de nekem is csak tavaly esett le a 2 forintos, amikor 3 és fél hónap alatt az arab világban nem kezeltem embereket ízületi gondokkal, persze a közel keleten is biztos vannak fájó hátú emberek, de közel sem annyian, mint itt nálunk nyugaton.

Szóval, ha a mindennapi gondokra fókuszálunk akkor, ha már csak azt megtanuljuk a Zen Shiatsu kurzuson, hogy két ennyire gyakori problémát, mint a vérnyomás és az ízületi fájdalmak kezelni, már akkor is örök hála fogja nevünket övezni családunk és barátaink körében.

De ha, inkább meglepőbb problémákra akarunk koncentrálni, képzeljétek el, hogy jár hozzám egy hihetetlenül nagy mufti az üzleti életben hölgy, akinek saját magával az a problémája, hogy időnként a sok üléstől, a sok számítógép előtt üléstől ki szokott állni a hetes nyaki csigolyája. Ez az a pukli, ami a nyakunk tövében szokott kidudorodni és mivel a magyar orvosi kifejezés rá a bivalynyak, míg a népi gyógyászatban használt kifejezés rá a banyapúp, gondolom el lehet képzelni, hogy egy önérzetesebb hölgyet ez mennyire zavar, főként ha nyilvános megjelenések alkalmából Ő maga a főszereplő.

Egy szóval, amikor nagy találkozói vannak, vagy céges vacsorák és valahol meg kell jeleni, ő jó érzéssel csak  akkor tud felvenni hátul kivágott ruhát, ha előtte jön hozzám, és helyre tudja rakatni a kimozdult nyaki csigolyáját. Én ezt korrekciót szoktam kozmetikai Zen Shiatsu beavatkozásnak aposztrofálni, mert kb. 3 percbe telik, de neki ez fontos, sőt létszükséglet, hogy jól érezze magát társaságban.

De, hogy egy másik meglepő problémát is felvessek, most már vagy másfél tucat családból jött az a visszajelzés, hogy amióta egy rokonuk elvégezte nálunk a Kutirban a Zen Shiatsu kurzust, azóta a család ifjútitánjainak körében nincs gerincferdülés! Persze én ilyenkor mindig erős faggatózásba kezdek, hogy mennyi erőfeszítéssel, hogy preventív eszközként vagy utólagos kezeléssel érték el ezt a fantasztikus családi statisztikát, és képzeljétek el 1 család kivételévvel az összes brigádból az a válasz jött ki, hogy náluk ez úgy működik, hogy amikor a gyerekek hirtelen nőnek egy nagyobbat, akkor a Zen Shiatsus rokon 2-3 percben helyre pakolja a fiatalok hátát.

Szóval, hogy miként használható a Zen Shiatsu a családban? Kb. mindenhogy, és minden korosztálynak. A kozmetikai beavatkozástól, nagypapa vérnyomás bajáig, a serdülő kamasz gerincferdülésétől apa fájós derekáig, vagy anya hasogató könyökéig, tehát ha „csak” családon belüli guruként akarod használni a Zen Shiatsut, akkor is megfogod találni a számításaidat.

De persze fogunk egész komplex kezeléseket is elsajátítani a gerincsérvtől kezdve a migrénen át, az „egyszerű” rendszeresen elered az orrom véréig, szóval nem csak mozzanatokat, de felépített kezelési rendszerekkel is megismerkedhetünk majd az 5 hétvége alatt.

Érdekes, hogy az elmúlt 20 év alatt a gerincsérvek kialakulása 15 évvel előbbre tolódott, szóval a mai világban már a 30 éveseknél sem ritka az ilyen komolyabb hangvételű ízületi probléma. És a vicces az egészben az, hogy egy mindennap végzett kb. 15-20 perces Zen Shiatsu kezeléstől 3-5 hét alatt vissza szoktak húzódni a gerincsérvek.  Tehát lesznek érdekes és komplex kezelések is, amit átveszünk majd a kurzuson.

És bővebb információként a következő két írásomat ajánlanám nektek, és itt szerintem minden kíváncsisága ki lesz azoknak is elégítve, akik ezt professzionális szinten akarják művelni.

Mi az a Zen Shiatsu? Katt ide…

A Zen Shiatsu tanfolyam teljes tanmenete. Katt ide…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Shiatsu
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük