Röviden tömören a Hatha Jógáról: A jóga mindig és mindenkoron úgy hat ránk, hogy a lehető legjobbat adja meg nekünk a gyakorlás folyamán…

mwyogaA rendszeres jóga gyakorlásnak elképesztő hatásai vannak. Az egyik pl. az, hogy beállítja testszöveteink elasztin/kollagén egyensúlyát, szóval máshogy hat a gyakorlás a gyerekekre, a fiatalokra és ránk nézve, idősebbeknél is.

Tehát míg a gyerekeknél és fiataloknál sokszor kifejezetten erősítő a rendszeres hatha jóga gyakorlás, az idősebbeknél a meszesedés és elmerevedés korában, kifejezetten lazító hatású a jógázás. Mert mindig azt kapjuk meg a gyakorlás folyamán, ami nekünk a legjobb.

Sőt képzeljétek el, nyugati kutatások is megfigyeltek ilyen egyedi hatásokat a jógázók körében, például azt, hogy ugyanazok a jóga gyakorlatok másként hatnak hölgyekre és másként az urakra.

Erre az egyik kiváló példa az, hogy hölgyeknél a picit szélesebb csípőbéli adottságaik révén, picit nagyobb szögben érkezik a comb elülső izmai, a comb quadricepsz, a térdekre. Így ugyanazok a gyakorlatok, amelyek az uraknál megfigyelten nyújtotta a térd ízületet, a hölgyeknél erősítette a térd ízületeket és a környező lágy szöveteket is.

Magyarán mivel a hölgyek térde valamelyest nagyobb terhelést kap, mint a fiúké, anatómiailag, már egy picit erre rákompenzálva hat nekik a Hatha Jóga gyakorlása. Hát nem fenomenális?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük