Röviden tömören a Hatha Jógáról: A jóga mindig és mindenkoron úgy hat ránk, hogy a lehető legjobbat adja meg nekünk a gyakorlás folyamán…

mwyogaA rendszeres jóga gyakorlásnak elképesztő hatásai vannak. Az egyik pl. az, hogy beállítja testszöveteink elasztin/kollagén egyensúlyát, szóval máshogy hat a gyakorlás a gyerekekre, a fiatalokra és ránk nézve, idősebbeknél is.

Tehát míg a gyerekeknél és fiataloknál sokszor kifejezetten erősítő a rendszeres hatha jóga gyakorlás, az idősebbeknél a meszesedés és elmerevedés korában, kifejezetten lazító hatású a jógázás. Mert mindig azt kapjuk meg a gyakorlás folyamán, ami nekünk a legjobb.

Sőt képzeljétek el, nyugati kutatások is megfigyeltek ilyen egyedi hatásokat a jógázók körében, például azt, hogy ugyanazok a jóga gyakorlatok másként hatnak hölgyekre és másként az urakra.

Erre az egyik kiváló példa az, hogy hölgyeknél a picit szélesebb csípőbéli adottságaik révén, picit nagyobb szögben érkezik a comb elülső izmai, a comb quadricepsz, a térdekre. Így ugyanazok a gyakorlatok, amelyek az uraknál megfigyelten nyújtotta a térd ízületet, a hölgyeknél erősítette a térd ízületeket és a környező lágy szöveteket is.

Magyarán mivel a hölgyek térde valamelyest nagyobb terhelést kap, mint a fiúké, anatómiailag, már egy picit erre rákompenzálva hat nekik a Hatha Jóga gyakorlása. Hát nem fenomenális?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük