Zen Shiatsu

shiatsuA Bhakti Kutirban a Zen Shiatsu módszerével kezelünk (és ezt a rendszert is oktatjuk), ami a különböző fennmaradt shiatsu technikák közül a az egyik leghagyományosabb és a legkiterjedtebb is. A Zen Shiatsu egy teljes körű kezelési rendszer, mivel nem csak az ízületi korrekciókat foglalja magába (Kappo-Jitsu), de az akupresszúra (Tsubo-Jitsu) és az energetikai kezelés művészetét is (Jhin-Shin-Jitsu, ami nálunk a Reikivel is párosul).

Mi is az a Zen Shiatsu?

A Zen Shiatsu egy teljes körű ősi Japán kezelési rendszer, ami az emberi szervezetet teljes egészében, holisztikusan kezeli. A Zen Shiatsu alap filozófiája az, hogy csak akkor áll vissza az egészséget biztosító harmónia a szervezetben, ha a test minden területén és síkján helyre áll a tökéletes működés. Ezért is alkalmazz a Zen Shiatsu egy több rétű megközelítést a harmónia helyreállításához, így a Zen Shiatsu magába foglalja a Kappo-jitsu (izületi korrekciók), a Tsubo-jitsu (akupresszúra) és a Jhin-shin-jitsu (energetikai kezelés) művészeteit is.

Mire jó Neked a Zen Sihatsu?

A nyugati világ egyoldalú fizikai terheléséből eredő panaszokat kiválóan helyre tudja állítani a Zen Shiatsu. A túl sok ülés, a túl sok széktartásban ülés egész nap végig követi életünket azáltal, hogy munkában, otthon, moziban, BKV-n és kocsiban, evés közben, de még a TV előtt is ugyanúgy ülünk. Ez kifejezetten rosszul terheli a gerincünket, és a többi ízületeinket is. A Zen Shiatsu nemcsak tehermentesíti ideiglenesen, de maradandóan javít tartásunkon azáltal, hogy kezeli ízületeinket, izmainkat és a Do-In gyakorlatokkal abban is segít, hogy a terapeuta által beállított korrigált tartás a szervezetünk maradandóra tudja rögzíteni.

Honnan ered a Zen Shiatsu?

Mire a Zen Shiatsu elérte mai formáját, több mint 1000 éven át fejlődött, szó szerint vérben és izzadtságban edződve a Japán történelem csatáiban.

Japán 56. császára Seiwa, 858-ban került trónra és az ő 6. fia, Teijun herceg volt az, aki elkezdte összegyűjteni a puszta kezes harci technikákat egy rendszerbe. Ő volt az első, aki a puszta kezes harci technikákat külön saját harcművészetként kezdte el fejleszteni, és ezt tai jitsunak nevezte el, azaz test művészetnek.

12 kategóriára osztotta fel a puszta kezes harcviselést, ezzel megteremtve korának legátfogóbb iskoláját a fegyvertelen harcmodornak.

Teijun herceg szép unokája, azaz az unokájának az unokája Minamoto no Yoshimitsu (1045-1127) elkezdte a pusztakezes harci technikákat, melyek már több mint 200 éve szállt apáról fiúra, tovább fejleszteni. A csatatérről behurcolt holtesteken gyakorolta az ízületi törés technikákat, majd egyes technikák kifejlesztése után, felvágta az adott területen a bőrt, és elkezdett kísérletezni a sérült ízületek helyretételével. Így az ízületi törés és korrekciós technikák kéz a kézben fejlődtek ki, és ez lett, majd 1000 évvel később a Zen Shiatsu kezelés gerince.

Bővebben a Zen Shiatsu részletes történelméről itt olvashatsz…

Mit fogsz érezni?

A Zen Shiatsu kezelés fájdalom mentes, és valójában olyannyira lágy módszer, hogy a Tokugawa Shogunátus korszakában (1602-1868) a Shiatsu azért indult „hanyatlásnak” mint gyógyítási folyamat, mert a kezelések annyira kellemesek, hogy az emberek a Shiatsut egyfajta relaxációs, kényeztető folyamatként kezdték számon tartani, nem pedig gyógykezelésként.  Egyébként a tradicionális Zen Shiatsu mesterei azt mondják, hogy a kezelés akkor válik gyógyítóvá, amikor a kezelés hatékony, kellemes és külsőleg szépen van kivitelezve. Az ízületi korrekciós technikák is súlypont áthelyezésen alapulnak és nem pedig erőkifejtésen.

Milyen egy Zen Shiatsu kezelés?

A kezelés mindig beszélgetéssel és diagnózis felállítással kezdődik. Ezek után az elmozdult ízületeket korrigálják a terapeuták, és a lágyszövetek átmozgatásával rögzítik a korrekciót. Célzott akupresszúrás pontkezelésekkel harmonizálják szervezetünk funkcióit, legyenek azok alul vagy túl működések.

Ez a teljesség  teszi különlegesen hatékonnyá a Zen Shiatsut, mert a kezelések magukba foglalják a Sei-Tai Jitsut, azaz a lágy rész mobilizáció művészetét is, mert az elsődleges cél nemcsak az, hogy az ízületi elmozdulások korrigálva legyenek, de az is, hogy a helyre tett ízület hosszú távon is a helyén maradjon. A Sei-Tai Jitsu, ami leginkább a Thai masszázs fogásaihoz lehetne hasonlítani, azt célozza meg, hogy az ízületeket tartó lágy szövetek, izmok, inak, szalagok is át legyenek szoktatva a helyes tartásra, ezáltal is alátámasztva az ízületeket a már korrigált pozícióban.

A kezelések végén néhány Do-in (Japán Jóga) gyakorlatot is meg lehet tanulni, amelyek arra hivatottak, hogy segítsenek abban, hogy a szervezet vissza tudjon szokni a jó tartásra és azt rögzítse is, így a kezelés hatása maradandó, így nem tudnak visszatérni a korábbi tartáshibák és/vagy fájdalmak.

Ha szeretnéd Megtanulni a Zen Shiatsu Gyógyászat művészetét:

A Tanfolyam 5 hétvégés, és minden alkalommal 2 teljes napos oktatásból áll. Havi egy hétvégén reggeltől estig a Zen Shiatsuval fogunk foglalkozni és szépen megtanuljuk apránként minden titkát.

A Tanfolyam összesen 120 000 Ft-ba kerül, ha egy összegben szeretnéd befizetni. De ha részletekben, akkor arra is van lehetőség, mégpedig 30 000 Ft/hétvége (5x), ami így 150 000 forintra jön ki.

A teljes tanfolyam anyagának tartalom jegyzékét el tudod olvasni itt…

Ha jelentkezni szeretnél, írj a Bhakti Kutir Facebook címére.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Olvasni való a Zen Shiatsuról…

12 Responses to Zen Shiatsu

 1. Csizmadia Mónika szerint:

  Sziasztok!
  Én a Védák Házában dolgozom gyógytornászként, és felkeltette az érdeklődésemet a shiatsu masszázs. Az októberi tanfolyamokra még nem tudok elmenni, ezért érdeklődni szeretnék, hogy később mikor van lehetőség megtanulni a módszert.
  Moncsi

 2. Visszajelzés: Shiatsu Tanfolyam Indul a Bhaki Kutirban: Augusztus 18 | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Visszatérve az előző Hatha Jóga bejegyzésre… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Most Hétvégén (Aug. 18-19.) kezdünk az új Shiatsu Tanfolyammal, nem para, nem harap | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Kutir Hírek: Tanfolyások és egyéb nyalánkságok… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: A jövő hétvége lesz következő Zen Shiatsu hétvége: Szeptember 22-23 | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: EGY HÉTEN ÁT KARÁCSONY! | Bhakti Kutir

 8. Visszajelzés: Kutir Körkép: Baktai Ádám Jóga Órái, Asztrológiai Előrejelzés, délelőtti Kung Fu edzések, újfajta Jóga órák Baktai Ádámmal szombatonként… | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: A Zen Shiatsu Tanfolyam Augusztus 10-11-én Indul, 5 hétvégés, és így még be tudjuk fejezni ez év folyamán… | Bhakti Kutir

 10. Visszajelzés: Most Hétvégén kezdünk az új Shiatsu Tanfolyammal, nem para, nem harap | Bhakti Kutir

 11. Visszajelzés: Most Hétvégén kezdünk az új Shiatsu Tanfolyammal… | Bhakti Kutir

 12. Visszajelzés: Hamarosan Shiatsu Tanfolyam Indul a Bhaki Kutir szervezésében… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük