A nap amikor Ráma legyőzte Rávanát a démonkirályt…

Indiában és Nepálban a mai napon ünneplik meg azt a napot amikor Ráma, a Rámajána eposz hőse legyőzi a feleségét elrabló démon királyt.

Sőt Nepálban ez az ünnep talán nagyobb és népszerűbb is, mint a Diwali, ami az indiai szubkontinens legnagyobb ünnepsége. Érdekes módon mindkét nagy ünnep kötődik Ráma életéhez.

A Hindu kultúrkörben minden évben 3 nagy napot ünnepelnek meg Ráma király életéből, aki a Védikus kultúra egyik legnagyobb uralkodói dinasztia, a Nap dinasztia király volt.

Ez a 3 nagy ünnep:

  • Ráma király születésnapja,
  • a mai nap amikor győzelmet aratott Rávana felett, felesége, Szita Dévi el rablója felett,
  • Diwali napja, amikor Ráma király haza tért a száműzetésből.

Ha 2 bekezdésbe próbálnám sűríteni a Rámajánát, az egyik legnagyobb Hindu eposzt, akkor az úgy szólna, hogy:

Ráma Dasarath király fiaként születik le erre a világra. (A Bhakti Kutir Kalendáriumban azt a napot is listázni szoktuk, amikor Ráma apukája elkezdett mindenféle lemondást végezni és felajánlásokat megtenni azért, hogy gyermeke szülessen.) Rámát hercegként imádja a nép és egy kiváló fiatal harcossá cseperedik. Egy viadal során elnyeri élete szerelmének kezét és értelemszerűen Ő Ajodhja trónjának várományosa. De némi udvari és mostoha anyai intrikák végett, nemcsak az örökösi helyzetéből lesz kitúrva, de még egy 14 éves száműzetést is rákényszerítenek.

Így Ráma és szerelme Szíta visszavonultan és teljes szeretetben élnek egy erdőben, Ráma egyik testvérével Laksmannal. Száműzetésük vége felé egy Sri Lankán élő gonosz király elrabolja Szítát, és elhurcolja magával a szigetére. Ráma a gonosz király után ered, legyőzi őt csatában, visszaszerzi a nőt, és visszatér Ajodhjába, ahol egyik öccse az Ő fennhatósága alatt uralkodott addig ameddig Ráma vissza nem tér az Őt megillető trónra.

De visszatérve a mai naphoz, ezt a napot Vijayadasami-nak hívják (vidzsájdaszami), jobban ismert nevén a Dushera, azt celebrálja, hogy Ráma az elrabolt felesége, Szíta után kutatva és harcolva, legyőzi az elrablót és megöli a nagy démonkirályt Rávanát.

A mai napig Indiában szokás az, hogy szalmából és rongyokból felépítenek egy démon királyt, egy Rávana alakot és azt az este folyamán felgyújtják, és mindeközben azért imádkoznak, hogy mindenki letudja győzni magában saját belső démonjait.

A Rámajána úgy írja le le Rávanát mind egy 10 fejű démont, akinek fejei különféle rossz szokásokat és érzelmeket szimbolizálnak. A mai napon kiváló alkalom ezeken a az érzelmeken dolgozni!

A Rávana 10 fejéhez egyező érzelmek: önzőség, harag, büszkeség, mohóság, kéj, irigység, hamis illúziók kergetése, negatív gondolkodásmód, énközpontúság, gyűlölet.

De nemcsak belső munkára jó ez a nap. Arra is kiváló ha valami nagyon nagy dologba vágnánk, vagy valami olyasmibe, ami egy kicsit már a mumusunkká vált, vagy azért mert már régóta nem tudjuk megcsinálni, vagy azért mert eddig nem volt merszünk bele vágni.

Szóval hajrá!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Ez nap is ideális a Nap Yantra kinyomtatására!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Mese folyamok óceánja, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to A nap amikor Ráma legyőzte Rávanát a démonkirályt…

  1. Visszajelzés: Heti asztrológiai előrejelzés: 2021. Október 8-15… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük