A hét Hatha Jóga Gyakorlata a Bhakti Kutirból: Kezdjünk az alapoknál, Tadászana azaz Hegypóz

A Tadászana az egyik legalapabb gyakorlata a Hatha Jógának, mert arra tanítja meg a szervezetünket, hogy hogyan álljunk helyesen. A tradicionális Hatha Jóga minden álló gyakorlata ebből a pózból indul.

1. mozzanat: Álljunk meg egyenesen, összezárt lábakkal.

Itt kifejezetten arra figyeljünk, hogy a lábfejeink előre nézzenek, párhuzamos tartásban és belső talp éleink finoman összeérjenek. A hangsúly azon van, hogy elsődlegesen az figyeljük meg, hogy a teljes testsúlyunk egyenletesen legyen elosztva a két lábunk között, mert így eléggé ritkán szoktunk álldogálni. Általában az egyik lábunkat rogyasztjuk, vagy keresztbe tesszük.

A következő lépés az, hogy a súlypontunk széltében és hosszában is a lábfejeink közepén legyen, így egyenletes lesz a súlyunk terhelése a talpainkon, hosszanti és oldal irányban is. A lábujjainkat ne feszítsük.

Hölgyeknél szokott az előfordulni, hogy inkább a lábujjak irányába terhelnek jobban, ami miatt összeszűkül a medencéjük és így túlterhelődik a gerincük deréktáji szakasza. A fiúk meg inkább a sarkukon szoktak állni, na, nem úgy, de ezáltal a medence kitágul és máris megvan a bélés előre esős póz.

Hangyányit felhúzzuk a térdkalácsainkat, hogy a combjaink picit tónusosabban álljanak rá a gyakorlatra.

2. mozzanat: Alháti görbületfixálás.

Ha szoktuk az alhátunkat érezni meg van arra az esély, hogy némi kihívásokkal küszködjön gerincünk alsó szakasza. A következő egyszerű korrekcióval a kiegyenesedett és a túl íves alháti szakaszt is korrigálhatjuk:

Picit széthúzzuk a lábainkat és összeillesztjük a lábujjainkat, mintha egy háromszöget formálnánk a lábfejeinkkel. Ebben az állásban egy előre irányuló enyhe nemző mozdulattal előre toljuk a csípőnket, amivel magunk alá igazítjuk a medencénket. Ennek az a hatása, hogy az alhátunk felveszi a helyes görbületet, valamint a medencénk és a csípőnk a megfelelő csontos alátámasztást biztosítja a gerincünknek.

A gerincünk alsó szakaszának tartását az adja meg, hogy a hasi izomzat és az alháti izmok egymásnak ellen tartanak, így amint belőjük az alhátat, a has hozzárendeződik. Ez a Hatha Jóga legnagyobb lényege ászana-upászana, avagy nyújtás és ellennyújtás, ez állítja be az egyensúlyt.  Szóval nem kell mesterségesen belenyúlni a tartásba hasbehúzással, stb. hacsak nem egy Baywatch állásra pályázunk.

3. mozzanat: Felháti korrekciók.

Megnyitjuk a mellkasunkat azáltal, hogy a karjainkat picit eltartjuk magunktól. Az elsődleges tünete a rossz tartásnak az, hogy természetes helyzetükben a hüvelykujjaink nem teljesen előre mutatnak, hanem befelé fordulnak, mintha a kézfejeink magunk elé fordulnának. Ebben a szakaszban szinte még észre vehetetlen a hanyag tartás, de azáltal, hogy a karjainkat magunktól eltartjuk azonnal korrigáljuk a vállaink előrebillenését, ami nemcsak a tartásunknak rossz, de a légzésünket is rontja azáltal, hogy a vállak előre esése blokkolja a teljes tüdő kapacitásunkat. Figyeljünk arra, hogy a széles hát izmainkat nem feszítjük, inkább azt az érzetet keressük, mintha egy ping-pong labda lenne a honunk alatt.

Ha tartásunk már nagyobb kihívásokkal küszköd, akkor a vállainkat teljesen ejtsük előre, félkörben felfelé húzzuk hátra és hátul engedjük le őket. Ezzel kitudjuk nyújtani a rosszirányú feszültséget a felhátunkból.  Amikor a vállaink már komolyabban előre esnek, a szimpla kihúzzuk magunkat már nem elég, mert a hát és a váll izomzata már úgy feszül, hogy az előre esést támassza alá, itt az egyszerű hát kihúzásnál, szimplán ellen tartunk a már rossz irányban feszülő izmoknak. Csoda, hogy nem lehet hosszútávon így állni? De a fent említett trükk, azonnal korrigálja a vállak állását.

A szegycsontjainkat felfelé nyújtjuk, de a vállainkat leengedjük, hogy ne húzódjanak a fülek irányába. A nyakunk laza, de az állainkat picit behúzzuk, hogy pont a fejünk teteje nézzen a plafon felé.

Maga a tartás laza, de kell némi gyakorlás, hogy a húzások, és nyújtások ne okozzanak feszültséget bennünk.

A gyakorlat fő hatása, hogy korrigálja a tartásunkat, és/vagy a rossz szokásokból eredő járás hibáinkat, de akár a csont deformációkat is. Ezen kívül pihenteti a gerincünket és mint minden álló gyakorlat immun erősít, vitalizál.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ezért nehéz nekem Hatha Jóga könyvet írni, mert mire így kibontanám azt az 550 gyakorlatot, amit tanítani szoktam a könyv kicsit terebélyes lenne.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to A hét Hatha Jóga Gyakorlata a Bhakti Kutirból: Kezdjünk az alapoknál, Tadászana azaz Hegypóz

  1. Dámóczi Melinda szerint:

    Én örülnék neki!!!
    És szerintem lennénk többen is, akik elolvasnák, ha így kibontanád!
    :)Hari 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük