A hét Hatha Jóga Gyakorlata a Bhakti Kutirból: Kezdjünk az alapoknál, Tadászana azaz Hegypóz

A Tadászana az egyik legalapabb gyakorlata a Hatha Jógának, mert arra tanítja meg a szervezetünket, hogy hogyan álljunk helyesen. A tradicionális Hatha Jóga minden álló gyakorlata ebből a pózból indul.

1. mozzanat: Álljunk meg egyenesen, összezárt lábakkal.

Itt kifejezetten arra figyeljünk, hogy a lábfejeink előre nézzenek, párhuzamos tartásban és belső talp éleink finoman összeérjenek. A hangsúly azon van, hogy elsődlegesen az figyeljük meg, hogy a teljes testsúlyunk egyenletesen legyen elosztva a két lábunk között, mert így eléggé ritkán szoktunk álldogálni. Általában az egyik lábunkat rogyasztjuk, vagy keresztbe tesszük.

A következő lépés az, hogy a súlypontunk széltében és hosszában is a lábfejeink közepén legyen, így egyenletes lesz a súlyunk terhelése a talpainkon, hosszanti és oldal irányban is. A lábujjainkat ne feszítsük.

Hölgyeknél szokott az előfordulni, hogy inkább a lábujjak irányába terhelnek jobban, ami miatt összeszűkül a medencéjük és így túlterhelődik a gerincük deréktáji szakasza. A fiúk meg inkább a sarkukon szoktak állni, na, nem úgy, de ezáltal a medence kitágul és máris megvan a bélés előre esős póz.

Hangyányit felhúzzuk a térdkalácsainkat, hogy a combjaink picit tónusosabban álljanak rá a gyakorlatra.

2. mozzanat: Alháti görbületfixálás.

Ha szoktuk az alhátunkat érezni meg van arra az esély, hogy némi kihívásokkal küszködjön gerincünk alsó szakasza. A következő egyszerű korrekcióval a kiegyenesedett és a túl íves alháti szakaszt is korrigálhatjuk:

Picit széthúzzuk a lábainkat és összeillesztjük a lábujjainkat, mintha egy háromszöget formálnánk a lábfejeinkkel. Ebben az állásban egy előre irányuló enyhe nemző mozdulattal előre toljuk a csípőnket, amivel magunk alá igazítjuk a medencénket. Ennek az a hatása, hogy az alhátunk felveszi a helyes görbületet, valamint a medencénk és a csípőnk a megfelelő csontos alátámasztást biztosítja a gerincünknek.

A gerincünk alsó szakaszának tartását az adja meg, hogy a hasi izomzat és az alháti izmok egymásnak ellen tartanak, így amint belőjük az alhátat, a has hozzárendeződik. Ez a Hatha Jóga legnagyobb lényege ászana-upászana, avagy nyújtás és ellennyújtás, ez állítja be az egyensúlyt.  Szóval nem kell mesterségesen belenyúlni a tartásba hasbehúzással, stb. hacsak nem egy Baywatch állásra pályázunk.

3. mozzanat: Felháti korrekciók.

Megnyitjuk a mellkasunkat azáltal, hogy a karjainkat picit eltartjuk magunktól. Az elsődleges tünete a rossz tartásnak az, hogy természetes helyzetükben a hüvelykujjaink nem teljesen előre mutatnak, hanem befelé fordulnak, mintha a kézfejeink magunk elé fordulnának. Ebben a szakaszban szinte még észre vehetetlen a hanyag tartás, de azáltal, hogy a karjainkat magunktól eltartjuk azonnal korrigáljuk a vállaink előrebillenését, ami nemcsak a tartásunknak rossz, de a légzésünket is rontja azáltal, hogy a vállak előre esése blokkolja a teljes tüdő kapacitásunkat. Figyeljünk arra, hogy a széles hát izmainkat nem feszítjük, inkább azt az érzetet keressük, mintha egy ping-pong labda lenne a honunk alatt.

Ha tartásunk már nagyobb kihívásokkal küszköd, akkor a vállainkat teljesen ejtsük előre, félkörben felfelé húzzuk hátra és hátul engedjük le őket. Ezzel kitudjuk nyújtani a rosszirányú feszültséget a felhátunkból.  Amikor a vállaink már komolyabban előre esnek, a szimpla kihúzzuk magunkat már nem elég, mert a hát és a váll izomzata már úgy feszül, hogy az előre esést támassza alá, itt az egyszerű hát kihúzásnál, szimplán ellen tartunk a már rossz irányban feszülő izmoknak. Csoda, hogy nem lehet hosszútávon így állni? De a fent említett trükk, azonnal korrigálja a vállak állását.

A szegycsontjainkat felfelé nyújtjuk, de a vállainkat leengedjük, hogy ne húzódjanak a fülek irányába. A nyakunk laza, de az állainkat picit behúzzuk, hogy pont a fejünk teteje nézzen a plafon felé.

Maga a tartás laza, de kell némi gyakorlás, hogy a húzások, és nyújtások ne okozzanak feszültséget bennünk.

A gyakorlat fő hatása, hogy korrigálja a tartásunkat, és/vagy a rossz szokásokból eredő járás hibáinkat, de akár a csont deformációkat is. Ezen kívül pihenteti a gerincünket és mint minden álló gyakorlat immun erősít, vitalizál.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ezért nehéz nekem Hatha Jóga könyvet írni, mert mire így kibontanám azt az 550 gyakorlatot, amit tanítani szoktam a könyv kicsit terebélyes lenne.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to A hét Hatha Jóga Gyakorlata a Bhakti Kutirból: Kezdjünk az alapoknál, Tadászana azaz Hegypóz

  1. Dámóczi Melinda szerint:

    Én örülnék neki!!!
    És szerintem lennénk többen is, akik elolvasnák, ha így kibontanád!
    :)Hari 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük