A 7 Ájurvédikus receptje: Kurkuma…

kurkumaA kurkuma a gyömbér családjába tartozó gumós, gyökér gyógynövény.

A hindi nyelven haldinak nevezett kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ajurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra, gyulladáscsökkentésre, fertőtlenítésre és gyomorbántalmakra használták.

Mai napig a legtöbb ázsiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga.

Ha a főzés korai szakaszába tesszük bele az ételbe, szinte teljesen érezhetetlenné válik az íze, de ugyanakkor a gyógyhatásai meg maradnak. Ha tejben háromszor felforraljuk, teljesen elveszíti ízét, ugyanakkor a tejnek tökéletesen kitörli a nyákosító hatását, természetesen a tej besárgul a kurkuma hatására.

A kurkuma hosszabb főzésnél olyannyira elveszíti jellegzetes ízét, hogy nyugaton sajtok, mártások és különböző ételek színezésére is használják, E 100 a kódja az adalékanyag rendszerben.

Okinawa szigetén a kurkumát gyógyteaként is fogyasztják.

2009-es kutatások azt bizonyították, hogy a kurkumának zsírbontó hatása is van.

Nyugati kutatások a kurkumáról:

A középkori Európában már ismerték, mint az indiai sáfrányt, de az első említés a nyugati szakirodalomban 1970-ben tették meg, amikor is indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a kilencvenes években vették fel újra Bharat Aggarwal, a Genentech egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal korábban rákkutatással foglalkozott és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé.

A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás közötti kapcsolat felismerése késztette rá Aggarwalt, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához: 1989-ben a texasi egyetemen olyan vegyületeket kezdett kutatni, melyek amellett, hogy gyulladáscsökkentők, tumorellenes hatással is bírnak. Felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, úgy döntött, ad egy esélyt a fűszernövénynek. „Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát, és rászórtuk a sejtekre” – emlékszik vissza Aggarwal. „Nem hittünk a szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását!”

Aggarwal a továbbiakban egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén is. Mások azóta a vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. Sejt- és állatkísérletek alapján a kurkuma hatásos lehet egy sor gyulladásos megbetegedés, így a hasnyálmirigy-gyulladás, az ízületi gyulladások, a bélhurut, az allergia, vagy a nátha kezelésére, emellett ígéretesnek tűnik a cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére is.
A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve ezek származékai, a kurkuminoidok számos hatását sikerült dokumentálni: ismert antioxidáns, ezen kívül gyulladás gátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, ami megint csak segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is. A tudományos publikációk növekvő száma is jelzi az érdeklődés növekedését: míg 2000-ben csak mintegy száz publikáció foglalkozott a kurkuminnal, 2005-ben ez a szám háromszázra emelkedett.

A magukat – viccesen – kurkuminológusoknak nevező kutatókat nem csak a vegyületek széleskörű felhasználhatósága, hanem az alacsony toxicitása is lelkesíti. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet majd használni. A vegyület számos csábító tulajdonsággal rendelkezik. Mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is: a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület több irányból érkező támadását.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to A 7 Ájurvédikus receptje: Kurkuma…

  1. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Az Első Hónap Fűszere: Kurkuma | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Az Első Hónap Fűszere: Kurkuma | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, mint pakolás… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük