A 7 Ájurvédikus receptje: Kurkuma…

kurkumaA kurkuma a gyömbér családjába tartozó gumós, gyökér gyógynövény.

A hindi nyelven haldinak nevezett kurkuma mint gyógynövény, több mint ötezer éves múltra tekint vissza. Akkoriban, az indiai ajurvédikus gyógyászat szerint sebgyógyításra, vértisztításra, gyulladáscsökkentésre, fertőtlenítésre és gyomorbántalmakra használták.

Mai napig a legtöbb ázsiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga.

Ha a főzés korai szakaszába tesszük bele az ételbe, szinte teljesen érezhetetlenné válik az íze, de ugyanakkor a gyógyhatásai meg maradnak. Ha tejben háromszor felforraljuk, teljesen elveszíti ízét, ugyanakkor a tejnek tökéletesen kitörli a nyákosító hatását, természetesen a tej besárgul a kurkuma hatására.

A kurkuma hosszabb főzésnél olyannyira elveszíti jellegzetes ízét, hogy nyugaton sajtok, mártások és különböző ételek színezésére is használják, E 100 a kódja az adalékanyag rendszerben.

Okinawa szigetén a kurkumát gyógyteaként is fogyasztják.

2009-es kutatások azt bizonyították, hogy a kurkumának zsírbontó hatása is van.

Nyugati kutatások a kurkumáról:

A középkori Európában már ismerték, mint az indiai sáfrányt, de az első említés a nyugati szakirodalomban 1970-ben tették meg, amikor is indiai kutatók arról számoltak be, hogy a kurkumin patkányokban csökkentette a vér koleszterin-szintjét. A kurkumával folytatott kísérletek fonalát a kilencvenes években vették fel újra Bharat Aggarwal, a Genentech egykori kutatójának vezetésével. Aggarwal korábban rákkutatással foglalkozott és figyelme több kerülő után fordult a kurkumin felé.

A gyulladás és a szabályozatlan sejtosztódás közötti kapcsolat felismerése késztette rá Aggarwalt, hogy visszatérjen kezdeti kutatási témájához: 1989-ben a texasi egyetemen olyan vegyületeket kezdett kutatni, melyek amellett, hogy gyulladáscsökkentők, tumorellenes hatással is bírnak. Felidézve fiatalkori emlékeit, vagyis hogy a kurkuma az ajurvédikus gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő hatású, úgy döntött, ad egy esélyt a fűszernövénynek. „Hoztunk a konyhából egy kis kurkumát, és rászórtuk a sejtekre” – emlékszik vissza Aggarwal. „Nem hittünk a szemünknek: teljesen blokkolta a TNF és az általa aktivált fehérje hatását!”

Aggarwal a továbbiakban egy sor adatot publikált, miszerint a kurkumin gátolja a különböző ráksejtek osztódását és szétvándorlását. Munkája alapján a kurkumint mint segédmolekulát kipróbálták korai fázisú klinikai vizsgálatokban, hasnyálmirigyrák és a csontvelőrák egyik fajtája, a mielóma esetén is. Mások azóta a vastagbélrák és Alzheimer-kór megelőzésére is kipróbálták. Sejt- és állatkísérletek alapján a kurkuma hatásos lehet egy sor gyulladásos megbetegedés, így a hasnyálmirigy-gyulladás, az ízületi gyulladások, a bélhurut, az allergia, vagy a nátha kezelésére, emellett ígéretesnek tűnik a cukorbetegség, egyes autoimmun betegségek, valamint a szív és érrendszeri megbetegedések kezelésére is.
A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, illetve ezek származékai, a kurkuminoidok számos hatását sikerült dokumentálni: ismert antioxidáns, ezen kívül gyulladás gátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, ami megint csak segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór, és más betegségek kezelésében is. A tudományos publikációk növekvő száma is jelzi az érdeklődés növekedését: míg 2000-ben csak mintegy száz publikáció foglalkozott a kurkuminnal, 2005-ben ez a szám háromszázra emelkedett.

A magukat – viccesen – kurkuminológusoknak nevező kutatókat nem csak a vegyületek széleskörű felhasználhatósága, hanem az alacsony toxicitása is lelkesíti. Az eddigi vizsgálatok alapján a fűszert és annak származékait nem csak rettegett betegségek kezelésére, hanem azok olcsó és egyszerű megelőzésére is fel lehet majd használni. A vegyület számos csábító tulajdonsággal rendelkezik. Mivel több molekuláris reakciót is befolyásol, hatásos lehet a rákellenes terápiában is: a rosszindulatú sejtek csak lassan válnak ellenállóvá vele szemben, és csak több mutáció árán képesek legyőzni a vegyület több irányból érkező támadását.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to A 7 Ájurvédikus receptje: Kurkuma…

  1. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Az Első Hónap Fűszere: Kurkuma | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Az Első Hónap Fűszere: Kurkuma | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, mint pakolás… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük