A hét Ájurvédikus receptje: Egy egyszerű szájöblítő az édességek és szénhidrátok kívánása ellen…

cmSzámomra egyrészről nagyon szórakoztató, de felettébb érdekes is az, ahogyan a nyugati kutatások és törekvések időről időre igazolják az Ájurvéda olykor sok-sok ezer éves tanait.

Az Ájurvédában az egyik legalapabb tézis az, hogy a szervezetünkben felgyülemlett ama, azaz nem meg emésztett salakanyagok okozzák az egészségügyi problémáink nagy részét. Ugyanakkor az ama nem csak az emésztőcsatornában tud össze gyűlni, de egyéb helyeken is a szervezetünkben.

Pl. a nyálban. Ami mindenféle extrém mennyiségű vagy minőségű kívánalmakhoz is vezethet.

Most mi a nyugati kultúrában ezt úgy fejtettük meg, hogy ha elszaporodik a szervezetünkben egy bizonyos élesztő gomba, és olyan mennyiségben, hogy a nyálunkban is erősen kimutatható, akkor a szervezetünk sokkal, de sokkal jobban fogja kívánni az édes ízt, és a szénhidrátok bevitelét.

Hogy mi erre az egyszerű Ájurvédikus megoldás? Öblögetés citromos vízzel, és az ilyen jellegű kívánalmainkat igen csak könnyedén fogjuk majd kordában tartani. Fél citrom levét csavarjuk 2-3 dl vízbe. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to A hét Ájurvédikus receptje: Egy egyszerű szájöblítő az édességek és szénhidrátok kívánása ellen…

  1. Ujfalusi Elek szerint:

    Valahol olvastam,hogy melegvízet isznak félóránként,ami segít az emésztésben.
    Érdeklődnék,hogy ezt hogyan kell végrehajtani /hőfok,egész napi ütem,mennyiség,stb./?
    Köszönettel.
    BUÉK!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .