A Hét Ájurvéda Receptje a Bhakti Kutirból: Hogyan együnk egészségesen, egy fantasztikus nyári recept…

tmHülyén hangzik, de szinte minden étel  elkészíthető és fogyasztható az Ájurvéda szerint. Legyen az egy mediterrán alapanyagokból készülő saláta vagy egy lengyel hajdinás, zölség leves. 

Sőt még azt is mondhatnám, hogy szinte minden ételhez párosul is egy olyan életvitel vagy ritmus, amihez azaz étel passzol. Ezért nem haltak meg koleszterin túltengésben, szívrohamban és egyéb modern kori betegségekben őseink, akik olykor szalonnát ettek kolbásszal, hozzá zsíros kenyeret majszolgatva! Mert napi szinten ledurrantottak egy 12-16 órás munkamenetet a földeken.

Szóval minden életritmushoz, minden évszakhoz, minden alkathoz és minden kúrához is megvan a megfelelő Ájurvédikus étkezési rendszer.

Valahogy mi nyugaton, ahogyan abban is hiszünk, hogy van egy varázs pirula, amitől majd minden bajunk elszáll és semmit, de az égadta világon semmi mást nem kell tennünk, csak tablettákat szedni, hiszünk abban is, hogy van egy tuti diéta, amitől majd szépek, vékonyak és egészségesek leszünk. Ja, persze. De ilyen nincs, nincs egyen cucc! Mindenkinek figyelni és lehetőségek szerint meg is kellene ismerni magát annyira, hogy tudja mi válik be az ő számára.

Sasha Baron Cohen Brüno című filmje jut eszembe, amikor is a 19 éves modell filmhős a stressz helyzet csúcsán elkezd süteményeket tömni magába és azt zokogja, hogy már 18 éve nem evett szénhidrátot. Van a szélsőségnek értelme? De mindegy is, a fő az, hogy együnk egészségesen és ezért elárulom nektek világhírű szalsza receptemet.

Paradicsomot, lila hagymával, és mozzarellával apróra vágunk, olíva olajjal leöntjük, csak sózzuk, és tésztával vagy rizzsel, tészta vagy rizs salátaként fogyasztjuk, vagy egy kis kenyérrel, tunkolósan megeszegetjük.

Ami ebben az ételben érdekes, hogy el lehet készíteni az Ájurvéda szerint mind a 3 alkatnak.

 • Vatáknak, több mozzarellával és hagymával, meg olajjal, mert a nyers hagyma nagyon Kaphásít, és a többlet hagyma segíti a sajt és az olaj megemésztését.
 • Pittáknak, persze több mozzarellával és olajjal, mert a paradicsom savas, a hagyma meg csíp, de a sajtban lévő fehérje kiváló a pittáknak, az olaj segít kihajtani a felesleges epét, megint csak plusz pont a tűz alkatúaknak.
 • Kapháknak meg többlet paradicsommal, mert a nyers hagyma Kaphásít, de a mozzarella meg az olíva olaj sem rossz a Kapha szempontjából sem, hiszen fehérje és epehajtó, mint már mondtam, ami így a Kaphákra jellemző pangást megszünteti.

Egyébként bárki, aki megkóstolta ezt a kaját, a saját beszámolójuk szerint is, utána vagy 2-3 évig, heti rendszerességgel készítették el ezt otthon.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A Hét Ájurvéda Receptje a Bhakti Kutirból: Hogyan együnk egészségesen, egy fantasztikus nyári recept…

 1. Zagroczky Ágnes szerint:

  Szia Ádám! Írtam már e-mailt, telefonon sem sikerült elérnelek, nagyon kéne tudnunk az elutazás miatt, hogy a 2. héten mi a menü és a rítus, hogy tudjuk-e ott csinálni, mert ha igen, akkor még most elkezdjük a kúrát. Előre is nagyon köszi az infot
  Zagroczky Ági

 2. Zagroczky Ágnes szerint:

  másik kérdés, hogy akinek nincs epéje az is csinálhatja? Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük