Hülyén hangzik, de szinte minden étel elkészíthető és fogyasztható az Ájurvéda szerint. Legyen az egy mediterrán alapanyagokból készülő saláta vagy egy Lengyelországban szokványos hajdinás zöldség leves.
Sőt még azt is mondhatnám, hogy szinte minden ételhez párosul is egy olyan életvitel vagy ritmus, amihez azaz étel passzol. Ezért nem haltak meg koleszterin túltengésben, szívrohamban és egyéb modern kori betegségekben őseink, akik olykor szalonnát ettek kolbásszal, hozzá zsíros kenyeret majszolgatva! Hiszen ők napi szinten ledurrantottak egy 12-16 órás munkamenetet a földeken.
Szóval minden életritmushoz, minden évszakhoz, minden alkathoz és minden kúrához is megvan a megfelelő Ájurvédikus étkezési rendszer.
Valahogy mi nyugaton, ahogyan abban is hiszünk, hogy van egy varázs pirula, amitől majd minden bajunk elszáll és semmit, de az égadta világon semmi mást nem kell tennünk, csak tablettákat szedni, hiszünk abban is, hogy van egy tuti diéta, amitől majd szépek, vékonyak és egészségesek leszünk. Ja, persze.
De ilyen nincs! Nincs egyen séma! Mindenkinek figyelni és lehetőségek szerint meg is kellene ismerni magát annyira, hogy tudja mi válik be az ő számára.
Sasha Baron Cohen Brüno című filmje jut eszembe, amikor is a 19 éves modell filmhős a stressz helyzet csúcsán elkezd süteményeket tömni magába és azt zokogja, hogy már 18 éve nem evett szénhidrátot. És persze ez egy vígjátékbéli film jelent, de van az ilyen szélsőségeknek értelme?
De mindegy is, a fő az, hogy együnk egészségesen és olyanokat, amiket szeretünk és amelyek finomak. Ezért elárulom nektek világhírű szalsza receptemet:
Paradicsomot, lila hagymát, és mozzarellát apróra vágunk, olíva olajjal leöntjük és csak szimplán megsózzuk. És ennyi! Ezt persze ehetjük tésztával vagy rizzsel, amolyan tészta vagy rizs salátaként, de ehetjük egy kis kenyérrel is, szaftos-zaftosan, tunkolósan.
Sőt ezt az ételt is el lehet készíteni úgy az Ájurvéda szerint, hogy mind a 3 alkatnak megfeleljen:
- Vatáknak, több mozzarellával és hagymával, meg olajjal, mert a nyers hagyma nagyon Kaphásít, és a többlet hagyma segíti a sajt és az olaj megemésztését. A többlet olíva olaj pedig kifejezetten jót tesz a Vatáknak.
- Pittáknak, persze több mozzarellával és olajjal, mert a paradicsom savas, a hagyma meg csíp, de a sajtban lévő fehérje kiváló a pittáknak, az olaj pedig abban segít, hogy kihajtsuk a felesleges epét, ami megint csak plusz pont a tűz alkatúaknak.
- Kapháknak meg többlet paradicsommal készítsük, mert a nyers hagyma Kaphásít. Emellett a mozzarella meg az olíva olaj sem rossz a Kapha szempontjából, hiszen fehérje és az olaj epehajtó, mint már mondtam, ami megszünteti a Kaphákra jellemző pangást.
Egyébként bárki, aki megkóstolta ezt a csoda salátát, a saját beszámolójuk szerint is, sűrű rendszerességgel készítek el saját otthonaikban!
Om Tat Sat
Baktai Ádám a keleti kultúrtudományok szakértője
Szia Ádám! Írtam már e-mailt, telefonon sem sikerült elérnelek, nagyon kéne tudnunk az elutazás miatt, hogy a 2. héten mi a menü és a rítus, hogy tudjuk-e ott csinálni, mert ha igen, akkor még most elkezdjük a kúrát. Előre is nagyon köszi az infot
Zagroczky Ági
másik kérdés, hogy akinek nincs epéje az is csinálhatja? Köszi