A Bhakti Kutir 100. Ájurvéda Témájú Írása: Fókuszban a Fahéj

Rövid leszek és velős, mert én is meg vagyok hatódva a bejegyzés címétől, pedig én gépeltem be 25 másodperccel ezelőtt. Tehát most a köhögésre és a fahéjra fogunk fókuszálni.

Az Ájurvédikus gyógyászatban a köhögésre a Sitotphaládi Chúrna nevezetű készítményt használják leginkább, mézzel bevéve, ha hurutos, pici ghível, ha száraz a köhögés. Ráadásul ezt a készítményt évek óta be lehet szerezni a hazai patikákban is.

De persze az Ájurvédában van házi orvoslás is, az Abu Patikája Kutir rovatnak nagyjából ez a lényege, és a fahéjat, fantasztikus hatásai miatt, igen sokoldalúan használják fel.

Tehát az Ájurvéda otthon előállítható köhögés elleni szere. 1-1 teáskanálnyit keverjünk össze az alábbi fűszerekből: Fahéj, szegfűszeg, kurkuma, fekete bors, gyömbér és kardamom, majd 3 teás kanálnyi finomítatlan barna cukorral őröljük az egészet porrá. Ebből a keverékből naponta 3 teáskanálnyit vegyünk be egy kevés mézzel és némi meleg vízzel.

A fenti keverék 9 teáskanálnyi mennyiség, tehát 3 napra elegendő. Ha van légmentesen záró edényünk, akkor elő állíthatunk nagyobb mennyiségben is ilyen Ájurvédikus varázs cuccot, de általában a 3 nap pont elegendő szokott lenni a köhögős nyavalyákra.

De a fahéj nagyon kiváló megfázásra is. 1 teáskanálnyit forraljunk 2 dl vízben addig, míg a víz fele el nem párolog, szűrjük le, és kihűlés után (a folyadék kihűlése után) mézzel fogyasszuk, napi kétszer. 

Ha már jubileumi ez az Ájurvéda bejegyzés, akkor leírnék egy érdekes infót is nektek a fahéjról.

Indiában a legortodoxabb Dzsain vallásúak, akik maszkban járnak, és maguk előtt egy jak farok legyezővel seprik az utat, hogy még véletlenül se lélegezzenek be, vagy tiporjanak el élőlényeket, mindig és kizárólag csak olyan vizet isznak meg, amiben azelőtt 3 napig fahéj ázott. Ezt a hiedelmet orvosi kutatások is bizonyítják, miszerint 3 nap után még a legapróbb kis egysejtű életforma is kihal a vízből. Tehát kényszereseknek kiválóan tudnám ajánlani ezt a receptet.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A Bhakti Kutir 100. Ájurvéda Témájú Írása: Fókuszban a Fahéj

  1. Zsóka szerint:

    Namaste kedves Ádám!Tudom, hogy rengeteg dolgod van. de azt szeretném tőled megkérdezni, hogy a múlt hét kedden a Fény Ünnepén megígérted, hogy akik ott voltak megkaphatják tőled e-mailben a mantrákat, a tűz gyújtás és oltás szertartás menetét illetve az amulett készítés leírását, mivel nem sikerült pontosan mindent leírni. Az amulett készítést bármikor el lehet majd kezdeni, ha megkapom a leírást, vagy a Holdhoz van kötve? Az unokámnak és a lányomnak is készíthetek amulettet, és egyenként náluk is el kell mondani 12000x a mantrát? Én vagyok a pálmaleveles Zsóka, sikerült megnézned és elolvasnod? Mikor nem zavarlak, hogy elmond a véleményedet? Szerdán és pénteken 5 órakor ott vagyok a kutirban jógán illetve az unokám Ádám edzésén, de mivel nyugdíjas vagyok bármikor be tudok menni, amikor ott vagy, ráérsz és nem zavarlak. Üdvözlettel Tóthné Zsóka

  2. Visszajelzés: A bhaktikutir.hu oldal 201. Ájurvéda témájú bejegyzés, és most kell majd bort is cserélni az Ájurvéda szerint, sőt még az Ájurvédikus kisfröccs receptje is szerepel… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük